Mit: Dacă mănânci alimente picante, poți avea gastrită.

154


Durerea de stomac, greutatea, balonarea și alte simptome neplăcute îngreunează viața. Se pare că renunțarea la mâncarea picantă ar trebui să fie mântuire – cel puțin asta spun toți cei din jur.

Gastrita este o inflamație a mucoasei stomacului. Cel mai adesea, gastrita nu se manifestă în niciun fel și este asimptomatică. Dar în timpul gastroscopiei, medicul vede schimbări în peretele stomacului, iar o biopsie vă permite să vedeți celulele inflamatorii la microscop. Principala cauză a gastritei este bacteria Helicobacter , care descompune mucusul de pe suprafața stomacului. Din această cauză, acidul începe să-și distrugă peretele. Helicobacter a fost descoperit în 1982 de oamenii de știință australieni, pentru care au primit premiul Nobel.

Dezvoltarea gastritei poate fi influențată de analgezice (aproape orice, cu excepția paracetamolului) și de fumat. Abuzul de alcool poate provoca gastrită toxică . Mult mai puțin frecventă este gastrita autoimună, când propriii anticorpi afectează celulele stomacului. Dacă durerile de stomac te deranjează rar cu gastrită, trebuie să fii atent la boală? Trebuie sa. Gastrita și un ulcer înrudit pot fi o sursă de sângerare și alte complicații.

Timp de decenii, medicii au crezut că alimentele picante cauzează gastrită. S-a dovedit a nu fi adevărat. Cum a apărut acest mit? Mulți oameni au observat că după anumite alimente, mai des grase și condimentate, au avut diverse senzații neplăcute în stomac. Dar mâncarea picantă este un provocator al durerii, nu cauza bolii. Dacă aveți deja gastrită (inflamație a mucoasei stomacului) și mâncați sos fierbinte, vă va durea stomacul. Acest lucru este firesc. Un produs picant îmbunătățește secreția de acid de către stomac, iar cu gastrită, membrana sa mucoasă este slab protejată.

Disconfortul abdominal superior poate apărea fără gastrită. Motivele sunt  dispepsie funcțională (indigestie, care este însoțită de greutate, balonare, adesea fără niciun motiv aparent. – Ed. ) Sau boala de reflux (o boală cronică din cauza căreia alimentele sunt aruncate din stomac înapoi în esofag. – Ed. ) …

Cu dispepsie funcțională , stomacul este sănătos în exterior, acest lucru se poate observa cu gastroscopie. Dar durerea și alte simptome sunt ca gastrita. De obicei, dispepsie funcțională apare pe un fundal de stres, exagerare, oboseală . Nu se bazează pe nici o inflamație, ca în cazul gastritei, dar un stomac sănătos începe să detecteze excesiv de sensibil fluctuațiile de aciditate și să semnaleze creierul despre o „gastrită” imaginară. La reflux acidul stomacal intră în esofag, ceea ce poate provoca dureri sau arsuri la stomac. Multe alimente pot provoca reflux: carne roșie, anumite fructe (citrice, mere), alimente prăjite, grase și procesate cu un conținut ridicat de grăsimi saturate.

În URSS s-au dezvoltat diete speciale („tabele”) pentru pacienții cu gastrită. Atunci medicii nu știau ce anume cauzează boala. Astăzi, „mesele” sunt depășite fără speranță. Interzicerea anumitor alimente este inutilă, nu va ajuta la vindecarea gastritei. Dacă aveți gastrită, trebuie să evitați numai alimentele care vă sunt în mod clar inconfortabile și să respectați o dietă sănătoasă . Gastroenterologia modernă nu recunoaște nicio „dietă pentru gastrită”.

Cum să nu te îmbolnăvești de gastrită

Infecția cu Helicobacter trebuie evitată. Pentru aceasta, este important să respectați reguli simple de igienă:

  • nu beți apă murdară,
  • spălați bine legumele, fructele și ierburile,
  • spală-te pe mâini înainte de a mânca.

Mulți s-au infectat cu Helicobacter în copilărie. Este mai puțin probabil ca adulții să se infecteze.

Cum să verificați dacă aveți un Helicobacter

Un mod simplu și foarte precis de a verifica dacă aveți Helicobacter este testul de respirație C13. Va trebui să beți un reactiv marcat cu izotopul de carbon 137. Dacă există un microb în stomac, substanța va apărea în aerul expirat.


Sursa: bzi.ro