[ad_1]
Tamagoyaki, o rețetă de bază în Japonia, este realizată prin rularea cu grijă a mai multor straturi subțiri de ou gătit într-o tava dreptunghiulară, asemenea unei omlete. Însă, tehnica utilizată este cea care conferă o textură moale și delicată. În mod tradițional, omleta japoneză este făcută într-o tigaie specială pentru tamagoyaki, dar versiunea prezentată mai jos se poate face și cu o tigaie antiaderentă de 20 centimetri.
Rețetă de omletă japoneză
Există variații dulci și sărate, iar această rețetă se situează undeva între cele două: sosul de soia, sosul mirin și dashi (baza de supa) îi conferă savoarea umami, în timp ce zahărul adaugă o notă de dulceață subtilă. Tehnica poate fi provocatoare la început, dar trebuie să încerci ca fiecare strat pe să fie cât mai subțire și prăjit uniform, iar apoi să pliezi cu atenție. Nu-ți face griji cu privire la micile rupturi, căci acestea vor fi acoperite de stratul următor.
Pentru două porții de omletă japoneză veți avea nevoie de 4 ouă, 1 lingură de sos mirin, ½ lingură de sos de soia, 1 lingură de dashi (opțional), ½ linguriță de zahăr granulat, 1 linguriță de ulei neutru, plus mai mult la nevoie. Într-un bol mic, combinați ouăle, sosul mirin, sosul de soia, dashi-ul (dacă folosiți) și zahărul. Amestecați bine.
Încălziți 1 linguriță de ulei într-o tigaie pentru tamagoyaki sau într-o tigaie antiaderentă de 20 cm, la foc mediu. Folosind o bucată mică de hârtie de bucătărie îndoită, ștergeți cu grijă excesul de ulei din tigaie și așezați deoparte hârtia de bucătărie (veți avea nevoie de ea pentru a unge tigaia pentru fiecare strat de ou).
Cum să obții straturi subțiri de ou
Turnați aproximativ 3 linguri din amestec în tigaie și înclinați rapid tigaia, distribuind amestecul de ou pentru a crea un strat uniform. După ce primul strat este gătit (aproximativ 1 minut), folosind bețișoare sau o spatulă din cauciuc, ridicați cu grijă marginile omletei pentru a prinde stratul. În timp ce înclinați tigaia, pliați cu grijă omleta și continuați să o rulați până când obțineți o omletă îngustă, dreptunghiulară și lăsați-o la marginea tigăii. Reduceți căldura la mediu-scăzut dacă observați că oul se rumenește.
Folosind hârtia de bucătărie, ungeți ușor zona expusă a tigăii. Turnați alte 3 linguri din amestecul de ou rămas în zona expusă a tigăii și învârtiți rapid pentru a crea un alt strat. Folosiți bețișoarele sau o spatulă moale ridicați ușor omleta rulată și înclinați tigaia, astfel încât amestecul de ou crud să curgă sub omletă. Odată ce stratul este prăjit, rulați ușor primul strat în acest nou strat de omletă. Repetați și cu celelalte trei straturi rămase, ungând tigaia înainte de fiecare strat suplimentar.
Transferați omleta pe un platou de servire atunci când este gata. Tăiați transversal în patru bucăți și aranajati-le pe farfurie cu latura tăiată în sus, pentru a se putea vedea straturile subțiri de ou.
Omleta japoneză este adesea servită ca parte a unui mic dejun tradițional alături de supa miso, pește, legume murate și orez. De asemenea, este vândută și ca gustare de stradă pe bețe pentru frigărui.
[ad_2]