[ad_1]
Oare cum se fac cârnații de Crăciun? O fi post acum, dar gospodinele se gândesc la masa de sărbătoare, când pun invitaţilor bunătăţuri care mai de care în față. Hai să înveţi, pentru ca, în curând, să-ţi pregăteşti câţiva. E adevărat că, potrivit tradiţiei, cârnaţii se fac după Ignat, adică după 20 decembrie. Cum însă pandemia ne limitează, propun să te apuci mai repede de treabă.
Secretul gustului la aceşti cârnaţi constă în calitatea ingredientelor, mațe bune, proporţie corectă la produse şi, bineînţeles, în uscarea ori afumarea lor. Renunţă la a mai cumpăra cârnaţi din supermarket. Nici nu ştii ce e pus în ei, nici nu au gust de casă. Reţetele diferă de la zonă la zonă.
Cum se fac cârnaţii în Moldova
Iată reţeta de cârnaţi ca la bunica din Moldova.
Ingrediente:
- 500 gr carne de porc
- 500 gr carne de mânzat
- 200 gr slănină
- condimente: nucşoară, coriandru (opţional)
- usturoi după gust
- piper negru
- sare
Mod de preparare:
Mai întâi se trece toată carnea prin maşina de tocat carne. Apoi se amestecă cu toate ingredientele. Se montează la maşina de tocat carne dispozitivul pentru cârnaţi. Se bagă pe el mațul de porc, iar apoi se umple cu carne. Aceasta, bineînţeles, se pune iarăşi în maşină şi se învârte coarba. Dacă ţi se pare că umplutura nu alunecă deloc, adaugă puţină apă rece. Învârtă uşor de coarba, pentru ca matul să nu fie suprasolicitat şi să nu se rupă. La final, cârnaţii se dau 2-3 zile la rece, într-un loc în care e curent. Apoi se afumă şi se prăjesc.
Cârnaţi ca în Bucovina nu ai mâncat nicăieri
De ce spun asta? Pentru că numai aici găsești ideea mixului de carne de porc cu carne de vită şi carne de oaie.
Ingrediente:
- 1.5 kg pulpă de porc
- 1.5 kg slănină
- 3 kg carne de vită slabă
- 1.5 kg carne de oaie foarte grasă
- 1.5 kg carne de oaie slabă
- o lingură sare
- o linguriţă cimbru
- o linguriţă muştar boabe
- o linguriţă piper
- 1 linguriţa boia iute
- o linguriţă boia dulce
- o linguriţă ienibahar măcinat
- 3 capatane usturoi
- 10 mate de porc
Mod de preparare:
Carnea şi slănina se dau prin maşina de tocat. Apoi se amestecă cu restul ingredientelor. La final, cârnaţii se usucă şi se prăjesc. Ca să stea cât mai bine în timp, se pun în oala cu untură. Aceasta este o metodă pe care bunicile noastre o aveau la îndemână și o foloseau mai mereu.
Reţeta cârnaţilor ardeleneşti
Știi cum se fac cârnații de Crăciun în Ardeal? Pentru aceştia ai nevoie de următoarele ingrediente:
- carne
- 100 gr usturoi zdrobit
- 10 gr cimbru
- 20 gr piper negru
- 80 gr sare
Mod de preparare:
În primul rând, trebuie spus că procentajul pentru umplutură este de 80% carne macră şi 20% carne grasă. Se amestecă toate ingredientele. Bineînţeles, carnea e tocată mai întâi. La final, cârnaţii se pun la uscat 2-3 zile, apoi se afumă şi se păstrează într-un loc răcoros.
Cârnaţi ca în Banat
Pentru cârnaţii bănăţeni ai nevoie de următoarele ingrediente:
- 5 kg carne de porc
- 1 kg pulpa cu grăsime
- 2 kg slănină
- 3-4 căţei de usturoi
- boia de ardei dulce
- 10 gr piper măcinat proaspăt
- 1,5-2 l apa rece şi sare după gust
Modul de preparare este acelaşi.
Acum, că ai învățat cum se fac cârnații de Crăciun, poți să te apuci de treabă. Nu uita să pregătești și o bucată de slănină în saramură cu coji de ceapă.
[ad_2]