[ad_1]
Este foarte dificil să ştii ce să mănânci într-o zi, mai ales dacă ai unele probleme de sănătate. Trebuie să te adaptezi din mers, să optezi pentru preparatele şi alimentele care să nu-ţi facă rău şi nu numai. Astăzi ne-am gândit să-ţi oferim câeva idei de meniu de o zi pentru o persoană cu diabet. Află de aici ce poţi să mănânci!
E destul de dificil când ai diabet să îţi încropeşti masa zilnică. Dulce nu e permis, paste făinoase doar în cantitate foarte mică, unele legume şi fructe trebuie evitate etc. Descoperă în acest material un meniu care să te ajute să treci mai uşor de zilele fără inspiraţie alimentară! Le poți încerca și chiar dacă nu ai un diagnostic oficial, ci doar bănuiești că suferi de așa ceva.
Ce mănâncă un diabetic dimineaţa
Pentru micul dejun ai următoarele opţiuni.
Mic dejun cu pastă de avocado şi ouă
Iată cum se prepară:
Ingrediente:
- 4 ouă proaspete
- 1 avocado
- 4 felii de pâine integrală
- 60 ml iaurt grecesc
- o lingură zeamă de lămâie
- piper
- sare (opţional)
Mod de preparare:
Pune apă la fiert. În momentul în care dă în clocot, micşorează intensitatea flăcării. Adaugă puţin oţet în apă. Sparge ouăle întnr-un castron şi apoi varsă-le uşor în apa clocotindă. Oţetul are rolul de a da ouălor o formă mai frumoasă. Lasă-le să fiarbă în jur de 3 minute.
Apoi amestecă avocado cu iaurtul şi zeama de lămâie. Asezoneaz-o cu piper şi sare şi întinde pasta pe o felie de pâine prăjită. Deasupra pune un ou posat.
Mic dejun din brioşe cu legume
Sunt ideale pentru orice moment al zilei, dar şi pentru orice perioadă a anului.
Ingrediente:
- ouă proaspete
- 40 g ceapă tăiată cubuleţe
- 50 g bulgur
- 60 g brânză degresată feta mărunţită ori dată pe răzătoare
- 90 zucchini (dovlecei) tăiaţi cubuleţe mici
- 1 lingură ulei de măsline
- 60 g roşie tăiată cubuleţe, fără sâmburi, fără miez
- 160 ml apă
- 2 linguriţe oregano proaspăt sau rozmarin
- un vârf de linguriţă de piper
Mod de preparare:
Prima dată trebuie să încingi cuptorul la circa 170 de grade Celsius. Unge cu puţin ulei formă de brioşe. Apoi pune la fiert apa cu bulgurul. În momentul în care dă în clocot, redu intensitatea flăcării şi acoperă oala cu un capac. Lasă să fiarbă în jur de maxim 15 minute, înăbuşit. Scurge bulgurul de apă şi lasă-l deoparte.
Călește uşor ceapa, adaugă zucchini, iar după câteva minute cubuleţele de roşie, brânza şi bulgurul. Amestecă şi potriveste de piper şi oregano. Toarnă compoziţia în formă de brioşe şi bagă în cuptor. După circa 15-18 minute, brioşele sunt gata. Ideal este să le serveşti calde.
Reţete pentru prânzul unei persoane cu diabet
Iată ce idei de prânz sunt bune pentru cineva care suferă de diabet.
Piure de ţelină
Are gust bun.
Ingrediente:
- circa 700 gr ţelina curăţată de coajă şi tăiată în cubuleţe
- 450g cartofi, curăţaţi şi tăiaţi cuburi
- 4 linguri smântâna degresată
- 25g unt
- 1 căţel usturoi
- un vârf de nucşoară măcinată
- piper
- sare
Mod de preparare:
Fierbe usturoiul cu ţelina şi cu cartofii. Nu uita să pui puţină sare în apă. După ce au fiert, scurge apă şi pisează legumele. Adaugă restul ingredientelor şi omogenizează.
Supa gazpacho
Este delicioasă.
Ingrediente:
- 2 zucchini medii
- 900 g roşii bine coapte, curăţate de coajă şi seminţe
- 2 castraveţi englezeşti
- 4 căţei de usturoi
- 1 ceapă roşie mică
- o cană suc de roşii
- 1 lingură oţet balsamic
- 1 ardei gras roşu mare, fără sâmburi
- o lingură busuioc proaspăt, tocat
- o lingură ulei de măsline
- piper
- sare
Mod de preparare:
Decojeşte roşiile prin opărire timp de 30 de secunde, maxim 1 minut. Apoi pune toate legumele într-un blender şi marunteste-le. Transferă într-o oală mai mare, adauga uleiul de măsline, oţetul balsamic, busuiocul şi sucul de roşii. După ce ai potrivit de piper şi sare, lasa cel puţin o oră la rece, înainte de servire.
Idei de cină pentru diabetici
Iată ce poate mânca, la masa de seară, o persoană diagnosticată cu diabet.
Spanac cu seminţe de pin şi quinoa
Este excelent şi drept garnitură pentru carne de pui la grătar ori peste.
Ingrediente:
- 170 g baby spanac
- 70 g quinoa
- 2 linguri parmezan ras
- 2 căţei de usturoi, tocaţi
- 35 g seminţe de pin, prăjite
- 480 ml supa de pui
- 1 vârf linguriţa piper proaspăt măcinat
- o lingură ulei de măsline
Mod de preparare:
Găteşte quinoa aşa cum scrie în instrucţiunile de pe pachet. Sotează apoi usturoiul şi adăugă spanacul, bine spălat în prealabil. După circa 5 minute, pune totul itnr-un castron şi incorporează şi quinoa.
Peşte la cuptor, cu garnitură de legume
Lista de ingrediente e mai mare, dar să ştii că nu ia mult timp prepararea acestei reţete. Și această rețetă face parte din categoria de idei de meniu pentru o zi pentru persoanele care suferă de diabet.
Ingrediente:
- 4 bucăţi peste file
- 3 zucchini medii (sau dovlecei verzi), tăiaţi în bucăţi de 1 cm
- coajă de la o lămâie, tăiată fâşii subţiri
- O ceapă roşie mare, tocata
- 1 căţel de usturoi tocat
- 3 dovlecei galbeni medii, tăiaţi în bucăţi de 1 cm
- 1 lingura apă
- 2 linguri ulei de măsline
- 1 lingura oţet din vin roşu
- 2 linguri frunze de mentă proaspete tocate
Mod de preparare:
Încinge cuptorul la circa 200 de grade Celsius. Pune într-o tavă de cuptor o lingură de ulei de măsline, ceapă şi coajă de lămâie. Păstrează o lingură de ceapă tocată. După 15 minute scoată tava şi adăugă dovleceii galbeni, zucchini şi usturoiul. Măreşte temperatura la 230 de grade Celsius. După 10 minute scoate iarăşi tava, da legumele la o parte şi pune peştele. Acoperă-l cu câteva linguri de legume. În funcţie de grosimea peştelui, tava se mai ţine în cuptor 10-15 minute.
Până când scoţi peştele, amesteca menta, restul de ceapă, apă şi oţetul. În momentul servirii toarnă acest mix peste peste.
Cum ți se par aceste idei de meniu pentru o zi pentru persoanele diagnosticate cu diabet?
[ad_2]