[ad_1]
Rețeta de gem de caise este extrem de simplă, rapidă și se poate realiza fără conservanți. Copiii o vor adora.
Gemul de caise poate fi consumat ca atare sau poate fi folosit la diverse prăjituri și, de ce nu, poate fi utilizat cu succes la umplerea clătitelor. Indiferent de varianta aleasă, gemul vă va aminti de gustul copilăriei și vă va purta pe meleaguri îndepărtate.
Gem de caise: Ingrediente
Pentru un gem de caise delicios, avem nevoie de următoarele ingrediente:
– 5 kg de caise bine coapte;
– 1 – 1,5 kg de zahăr;
– zeama de la o lămâie;
– borcane bine spălate, sterilizate și uscate.
Mod de preparare
1. Caisele se spală bine, pentru a îndepărta orice reziduu. Apoi se scot sâmburii;
2. Fructele se pun într-o oală mare și se lasă la foc mic, pentru a elimina cât mai mult apa conținută;
3. Din când în când, se amestecă, pentru a evita lipirea fructelor de vas. Dacă observați că s-a lipit puțin, nu încercați să răzuiți fundul vasului;
4. Când amestecul a scăzut în mod vizibil, poate fi adugat zahărul, împreună cu zeama de lămâie. Zahărul este adăugat la acest pas, pentru ca fructele să își poată păstra culoarea vibrantă ( zahărul se caramelizează, închizând culoarea gemului, dacă este adăgat de la început);
5. După adăugarea zahărului, se amestecă bine și se lasă la fiert, la foc mic, vreme de o oră – o oră jumătate.
6. La suprafață se va forma o spumă, care trebuie îndepărtată frecvent;
7. Gemul este gata în momentul în care puneți puțin gem pe o farfurioră și acesta se întărește, după ce se răcește.
Gemul se pune în borcane cât timp este fierbinte.
Gem de caise. Cum se sterilizează borcanele
Pentru sterilizarea borcanelor, cuptorul se încălzește la 100 – 110 grade Celsius. Pentru a evita crăparea borcanelor, care ar putea să apară din cauza șocului termic, este necesar să fie așezate pe capătul unei lame de cuțit sau pe o tavă de metal. În acest fel, căldura va fi preluată de aceste suprafețe, fapt ce va salva borcanele de la fisurare, în timpul umplerii cu gemul fierbinte.
Imediat după ce borcanele sunt umplute, se pun pe o tavă de metal și se dau la cuptor, preț de 30 de minute. După expirarea timpului, cuptorul trebuie oprit, iar borcanele se lasă acolo, până la răcirea completă.
Astfel, după acest proces de sterilizare, gemul va rezista chiar și 2 – 3 ani.
Beneficiile caiselor
Caisele sunt fructele care se găsesc proaspete doar în lunile de vară. De aceea, este bine să profităm la maximum de efectele benefice ale acestora, chiar și în lunile răcoroase din an, prin intermediul gemurilor sau dulcețurilor.
Caisele sunt bogate atât în vitamine (provitamina A, vitamina C, vitamina E, dar și complexul de B-uri, și anume B3, B5, B6 si B9), minerale (cum ar fi fier, potasiu, calciu, magneziu, fosfor), cât și în beta-caroten și taninuri.
Taninurile, care fac parte din categoria polifenolilor, sunt antioxidanți foarte puternici, care de protejează de efectele negative ale stresului oxidativ. În ceea ce privește beta-carotenul, acesta este un terpenoid care se convertește în vitamina A în organism, fiind una dintre cele mai fiabile surse de vitamina A pe care pe le poate asimila corpul uman.
Bine de știut este că doar două caise pe zi, ne pot asigura 50% din doza zilnică recomandată de beta-caroten.
[ad_2]