[ad_1]
Multe gospodine pregătesc la zi de sărbătoare un cozonac cu iaurt. Acesta are o savoare deosebită, o textură aerată, iar mirosul îmbietor le va aminti celor de la masă de vremea copilăriei și de rețetele bunicii. Iată cum să pregătești acasă un cozonac pufos, aromat și gustos.
Cozonac cu iaurt
Dacă vrem să pregătim un cozonac delicios la masa de Crăciun, putem alege rețeta bunicii, iar succesul culinar va fi garantat. Cozonacul cu iaurt este fraged, pufos și se rupe fâșii. Dacă pregătim o umplutură gustoasă cu nucă, rahat, stafide și cacao, la final ne vom răsfăța papilele gustative cu un adevărat deliciu.
Cozonacul este nelipsit de la masa de Crăciun alături de alte deserturi alese. Pentru iubitorii de preparate tradiționale putem face și o turtă dulce de casă, aromată și crocantă. La fel de bine putem face și niște cornuri pufoase umplute cu dulceață de casă.
Cozonacul este pe placul multora dintre noi, iar dacă avem în vedere câteva secrete din rețeta bunicii, succesul culinar va fi garantat. Pentru a obține un cozonac pufos și gustos, trebuie să facem mai întâi un aluat fraged.
Rețeta cu care vei pregăti cel mai bun cozonac de casă
Pentru gustosul cozonac cu iaurt vom avea nevoie de 1 kg de făină, 300 g de zahăr, 5 ouă, 1 linguriță de sare, 200 g de unt, 1 lingură de coajă rasă de portocală, 400 g de iaurt, 100 ml de lapte, 14 g de drojdie uscată, 1 linguriță de esență de vanilie, ingrediente necesare pentru aluat.
Pentru umplutură vom folosi 1 cană cu miez de nucă, 3 linguri de zahăr pudră, 2 linguri de cacao, 100 ml de coniac și 1 albuș. Pentru sirop vom avea nevoie de 100 g de zahăr, 200 ml de apă și 150 ml de coniac. Pentru uns cozonacul vom folosi 2 gălbenușuri de ou și deasupra vom presăra semințe de mac.
Mai întâi se pregătește aluatul fraged pentru cozonacul cu iaurt. Se separă albușurile de gălbenușuri, iar gălbenușurile se mixează cu zahăr și sare. Se pune făina într-un vas mare apoi se pune în mijlocul vasului compoziția de gălbenușuri împreună cu drojdia, aromele și iaurtul. Se mai toarnă câte un pic de lapte pe măsură ce se amestecă ingrediemtele și se frământă aluatul.
Când este gata, se lasă aluatul la dospit. Se pregătește umplutura de cozonac. Într-un castron mare se amestecă toate ingredientele. După ce aluatul a crescut suficient se împarte în 4 bucăți egale. Fiecare bucată se întinde pentru a obține foi de aluat. Se pune umplutura apoi se rulează câte două din foile de aluat pentru a obține doi cozonaci împletiți.
Se așază cozonacii în tăvi de copt și se ung cu gălbenuș de ou. Se pun semințe de mac deasupra și se dau cozonacii la cuptor. Când cozonacii sunt gata se toarnă peste ei un pic de sirop. Se lasă la răcit apoi se feliază cozonacii pentru a fi serviți. Cozonacul cu iaurt este pufos, fraged și gustos, iar dacă ținem cont de câteva trucuri din rețeta bunicii, succesul culinar este garantat. Cozonacul cu iaurt nu trebuie să lipsească de Crăciun alături de alte bucate alese.
[ad_2]