[ad_1]
Cea mai bună legumă dintre toate este… carnea. Mai în glumă, mai în serios, săptămânal mâncăm de cel puţin trei-patru ori carne. Cum îţi dai seama dacă e carne proaspătă sau carne alterată?
Ar trebui, mai întâi, să spunem că sunt câţiva factori de care depind calitatea şi compoziţia cărnii, şi anume: vârsta, rasă, gen. Fiecare are o anumită textură bineînțeles, dar ideea e să nu aibă culoare și miros de stricat.
Câtă apă conţine carnea:
- de mamifere (ovine, bovine, porcine) – 66,52%
- de păsări (rate, găini, gâşte, curci) – 61,64%
Procentul de proteine şi lipide din carne:
- de mamifere – 33,4%
- de păsări – 38,38%.
Alte lucruri de ştiut despre carne
Ce trebuie să ştii când cumperi carne:
- gradul de alterare al cărnii e mascat prin adaosuri de condimente şi ingrediente;
- adaosurile fără carne sunt mascate de coloranţi, mai ales de acidul carminic;
- de multe ori, în carnea tocată găseşti carne de calitate inferioară, nici pe departe superioară, precum scrie pe etichetă.
Cum recunoşti dacă în vitrina frigorifică e carne proaspătă
Carnea este proaspătă dacă:
- are o peliculă uscată;
- culoarea e roz până la roşu;
- tendoanele sunt elastice, lucioase şi tari;
- lichidul sinovial e limpede;
- grăsimea nu are nici culoarea şi nici consistena modificate;
- carnea e lucioasă când o tai, dar nu e lipicioasă;
- dacă apeşi cu degetul într-o bucată mai mare de carne, nu se formează adâncitură;
- mirosul este în regulă. Bineînţeles, trebuie să ţii cont e faptul că el e caracteristic speciei de animal sacrificat.
Cum arată carnea alterată din galantar
Haideţi să vedem cum arată carnea alterată, pentru a şti data viitoare când mergem la cumpărături:
- tendoanele sunt cenuşii, umede, moi şi acoperite cu mucus destul de abundent;
- se simte miros urât, de râncezeală;
- suprafaţa bucăţii de carne e lipicioasă, acoperită cu pete de mucegai, în cel mai rău caz;
- grăsimea are tentă cenuşie şi cu aspect mat ori tenta verzuie;
- dacă apeşi în ea, se formează adâncituri persistente;
- mirosul e de carne stricată şi se menţine chiar şi atunci când tai carnea în bucăţi;
- măduva oaselor are o nuanţă de cenuşiu murdar şi o consistenţă vizibil micşorată.
Dacă tot am vorbit despre carne, haideți să facem un pui cu cartofi la cuptor sau o tocăniță cu pui și legume:
[ad_2]