duminică, noiembrie 24, 2024
AcasăCancanCu cât a ajuns să se vândă un kilogram de șorici. Prețul...

Cu cât a ajuns să se vândă un kilogram de șorici. Prețul e ireal! 

[ad_1]

Se apropie Crăciunul și toată lumea vrea să pună pe masă preparate din porc. Printre cele mai căutate de români, mai ales în această perioadă, sunt soriciul și slănina, dar pentru că nu se mai găsesc în cantități mari, au ajuns delicatese. Un kilogram poate să coste și de trei ori mai mult decât unul de carne.

Astfel, anul acesta un kilogram și jumătate de șorici, care reprezintă cantitatea care se poate obține de pe o singură carcasă, costă în medie 90 de lei. De acești bani se pot cumpăra, spre exemplu, trei kilograme de mușchi sau de cotlet de porc.

„Un porc are 50 de kilograme, o carcasă. Vă dați seama, pe ea vine 1,2 kilograme, maximum 1,5 kilograme de șorici. Noi trebuie să vindem 50 de kilograme de carne ca să obținem atâta șorici. Un kilogram și ceva”, spune Ionuț Anghel, proprietar carmangerie, potrivit stirileprotv.ro.

Cu cât a ajuns să se vândă un kilogram de șorici

O clienta a uni carmamgerii s-a declarat foarte multumită de prețurile întâlnite.

„Cât am cumpărat? De vreo 70 de lei. Chiar este OK, în comparație cu supermarketurile unde nu e calitate. Dacă n-ar fi pielea, n-ar sta oasele”, este de părere un client.

”Vârfurile de sezon sunt evident ultimele trei luni ale anului. Octombrie, noiembrie și decembrie. Și am niște cifre comparative cu anul trecut. Pentru octombrie și noiembrie sună mai mult decât bine pentru că e vorba de o cantitate dublă la vânzări. Vârful de gamă și vedeta de pe platoul românesc rămâne șoriciul”, spune Claudia Moise, reprezentantul unui producător de carne de porc.

Și slănina, care era partea ieftină a porcului, a ajuns o delicatesă, la fel si jumările. Și asta pentru că în ultima vreme e tot mai greu de găsit. Pe de o parte, în Europa sunt probleme cu stocurile. În plus și fermierii noștri s-au orientat mai mult spre porcii de carne, care nu au un stratul gros de grăsime, așa cum ne-am obișnuit.

Ce se întâmplă în corpul tău când mănânci şorici

Mai este puțin până când vom mânca mâncarea tradițională de Crăciun și ne vom putea bucura de tăierea porcului. Una dintre delicatesele preferate iarna este șoriciul, mai precis pielea porcului.

Dar ce impact are șoriciul asupra corpului uman? Câte calorii are și ce valori nutritive are șoriciul, aflați în continuare.

Şorici de porc: calorii, valori nutriţionale

100 de grame de şorici de porc înseamnă:

– 563 de calorii

– 35 de grame de grăsimi

– 63 de grame de proteine

– 3 grame de sodiu

– 80 mg potasiu

Așadar, sunt destul de multe calorii. Doar 100 de grame aduc aproximativ o tremie din aportul de calorii normal pentru o femeie și un sfert din caloriile pe care trebuie să le consume un bărbat.

Deşi este considerat o gustare calorică, şoriciul de porc poate avea şi anumite efecte benefice asupra organismului, dacă este consumat cu moderaţie.

Conţinutul ridicat de proteine şi grăsimi transformă şoriciul de porc într-o gustare perfectă între mese, deoarece ţine de foame şi oferă energie.

[ad_2]

Sursa: bzi.ro
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments