[ad_1]
Rețeta de ghiveci călugăresc pentru iarnă este un preparat ușor, versatil și extrem de delicios. Aceasta se pregătește într-o oră jumătate, iar o porție de mâncare are doar 126 de calorii, fiind perfectă și pentru persoanele aflate la dietă.
Din ingredientele menționate veți obține circa 4 porții. De asemenea, în funcție de preferințele fiecăruia puteți opta și pentru alte legume, precum ciuperci, păstăi, morcov sau țelină.
Ghiveci călugăresc pentru iarnă, ingrediente
Ghiveciul călugăresc pentru iarnă este o rețetă veche, sănătoasă și extrem de delicioasă. Aceasta este simplă de făcut și este o mâncare vegană ce poate fi servită și în zilele de post. Chiar dacă de obicei se prepară în sezonul cald, când sunt legume din abundență, rețeta este perfectă și pentru sezonul rece. Rețeta este un preparat versatil ce poate fi gătit din orice alimente aveți la îndemână. Mai mult de atât, acesta poate fi mâncat ca și garnitură alături de un grătar, friptură sau chiftele. Pentru a pregăti ghiveciul de legume veți avea nevoie de o vânătă, 3 căței de usturoi, un kilogram de roșii, un dovlecel, un ardei gras galben și unul roșu și 2 cartofi.
Mâncarea va fi condimentată cu o legătură de pătrunjel verde, cimbru proaspăt, sare și piper. De asemenea, veți mai avea nevoie și de 100 mililitri de ulei de floarea soarelui sau ulei de măsline. Din ingredientele menționate veți obține 6 porții. Ceea ce face ca această mâncare să fie inedită este faptul că se pregătește pe plită, într-o oală de tuci. În cazul în care stați la apartament, rețeta se poate găti și la aragaz, fără nici o problemă. De asemenea, rețeta poate fi adaptată și puteți adăuga și alte legume, după bunul plac.
Cum se prepară ghiveciul călugăresc
Mai întâi se va vor spăla și curăța cartofii, apoi vor fi tăiați în cuburi de circa 3 centimetri. Ulterior, vânăta se presară cu sare, apoi va fi tăiată în aceeași manieră împreună cu dovleceii și roșiile. Cuptorul va trebui preîncălzit la 180 de grade. Ceapa va trebui tocată sub formă de peștișori, iar ardeii vor trebui curățați și tăiați fâșii. Într-o oală, la foc potrivit se va adaugă ceapa presărată cu sare în uleiul încins. Se va lăsa la călit timp de 5 minute și se amestecă din când în când pentru a nu se prinde de tigaie. Ulterior, se pun cartofii și se lasă la foc potrivit pentru încă 5 minute.
După se adaugă restul legumelor în cratiță și se condimentează cu usturoi pisat, sare, piper și frunze de cimbru. Pentru a se omogeniza mâncarea se toarnă și 250 mililitri de apă fierbinte. La final, tigaia se acoperă și se pune la cuptorul preîncălzit. După jumătate de oră, se ia capul de pe tigaie și se lasă până ce observați că legumele prind o crustă la suprafață. Pătrunjelul proaspăt se toacă mărunt, apoi se presară deasupra mâncării după ce este gata. Rețeta se poate servi caldă sau rece, după bunul plac.
Rețeta de ghiveci călugăresc pentru iarnă este foarte delicioasă, fiind irezistibilă chiar și pentru copii. Aceasta este sănătoasă și are puține calorii. Dacă doriți un desert delicios puteți încerca și îngheța de casă cu căpșuni.
[ad_2]