luni, decembrie 23, 2024
AcasăCulinarSalată murături asortate pentru iarnă. Cum se face

Salată murături asortate pentru iarnă. Cum se face

[ad_1]

Suntem în prima lună de toamnă. Ne pregătim pentru iarnă. Zacuscă, dulceţuri, compoturi, magiun de casă, dar şi multe murături. Pe masa de Crăciun, dar şi în Postul Crăciunului sau în orice altă zi, alături de piure şi cartofi prăjiţi, merge de minune o farfurie cu salată de murături asortate pentru iarnă.

Nu e greu să pui murături în beci sau în cămară. Dimpotrivă, satisfacţia pe care o simţi atunci când vezi că tot ce pui pe masă e făcut de tine e mare. Astăzi, aşadar, pregătim ingredientele pentru murături asortate. Iată ingredientele şi modul de preparare.

Ingrediente:

  • 3 kg gogonele verzi
  • 1,5 kg morcov
  • 3 kg ardei kapia roşii
  • 3 linguri sare grunjoasă
  • 2 legătura frunze ţelină
  • 1,5 kg zahăr
  • 2 l oţet

Mod de preparare:

Prima dată ne ocupăm de legume. Spălăm şi curăţăm morcovii mai fragezi, mai subţiri, şi îi tăiem rondele cât mai subţiri. Spălăm ardeii kapia şi le scoatem cotoarele. Imediat după ceea îi tăiem în rondele subţiri. Spălam gogonelele şi le îndepărtăm codiţele. Ideal este să fie gogonele cât mai mici şi tari. Apoi le facem feliuţe. Urmează spălarea frunzelor de ţelină şi îndepărtarea lor de pe tijă.

Punem ţelina tocată mărunt într-un lighean mare, împreună cu morcovii, ardeii, gogonelele şi ţelina. Adăugăm sarea, zahărul şi oţetul. Amestecăm bine şi le lăsăm aşa în jur de 24 de ore. Din când în când mai trebuie amestecat în ele. Pe parcurs, ele vor lăsa mult lichid, suficient cât să le acopere.

Punem salata în borcane, împreună cu lichidul din lighean. Înfiletăm bine capacele şi le punem la sterilizat. Metoda lor de sterilizare presupune aşezarea într-un vas mare, cu fundul acoperit cu un prosop, în apă cât să le acopere pe trei sferturi. După câteva clocote, borcanele cu salată de murături asortate pentru iarnă se scot şi se lasă la răcit.

Sfaturi pentru salată de murături asortate pentru iarnă

Iată ce anume trebuie să ai în vedere:

  • este ideală pentru friptură şi piure sau cartofi prăjiţi;
  • salată are gust dulce-acrişor;
  • nu necesită fierbere, dar e ideal să foloseşti ingrediente din grădină, care să nu fie tratate cu vreo substanţă chimică;
  • salata trebuie ţinută 24 de ore la temperatura camerei, nu în frigider. Dacă se pune în frigider, posibil să nu lase suficient lichid;
  • nu e necesară utilizarea conservantului, întrucât sterilizarea e suficientă;
  • în salata de murături se pot pune şi: boabe de piper, foi de dafin, buchetele de conopidă.

[ad_2]

Sursa: bzi.ro
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments