[ad_1]
Vrei o altă reţetă de mâncare pentru sărbători? Îţi e poftă de un preparat mai special? Încearcă nişte sarmale leneşe. Reţeta lor e răspândită cu precădere în estul Europei şi în zona Balcanilor.
Originea reţetei nu este românească, cu siguranţă. Nici nu ar avea cum, pentru că țara noastră e poziţionată la limita dintre Est şi Vest, deci o mulţime de influenţe. Sarmale pun pe masă şi grecii, şi turcii, şi polonezii. Conform lui Radu Anton Roman, numai romanii le fac cu smântână, varză şi afumătură de porc. Mai jos găseşti reţeta de sarmale leneşe.
Ingrediente:
- 1 kg carne de porc
- ½ cană de orez
- ½ varză mică
- 1 morcov mare
- 1 ceapă
- 2 ouă
- 2 linguri ulei
- piper negru
- sare
Pentru sos:
- 100 ml smântână de gătit (15% grăsime)
- 300 ml suc de roşii
- piper negru
- sare
Mod de preparare:
Mai întâi se taie fideluță varza şi se opăreşte 4-5 minute, în apă cu sare. Apoi se lasă la strecurat. Orezul se spală, se fierbe pe trei sferturi, adică al dente. Se curăţă şi se spală morcovul şi ceapa. Morcovul se dă pe răzătoarea mică, iar ceapa se taie mărunt. Se călesc împreună, cât să se înmoaie, apoi se iau de pe foc, ca să se răcească.
Se amestecă orezul, carnea şi varza, apoi se adaugă ouăle, legumele călite şi se potriveşte de sare şi piper. Se umezesc mâinile în apă rece şi se ia din compoziţie. Se formează sarmalele şi se pun într-o tavă cu pereţi mai înalţi. Tava trebuie mai întâi să fie unsă cu puţin ulei. Se bagă tava în cuptorul încins la 180 de grade Celsius, pentru circa 20-25 de minute.
Între timp se amestecă smântâna cu sucul de roşii şi se potriveşte de piper şi sare. Se toarnă sosul peste sarmale şi se bagă tava înapoi în cuptor, tot pentru 20-25 de minute.
Aceste sarmale leneșe se servesc simple sau cu piure.
[ad_2]