[ad_1]
Bunicii noştri ţineau carnea la garniţă, adică într-un vas cu multă untură. Aceasta este una dintre cele mai folosite metode de conservare a cărnii. Noi folosim, în schimb, congelatorul şi lada frigorifică. Sunt însă situaţii când acestea se ocupă cu alte preparate, iar pentru carnea de porc nu mai ai spaţiu suficient la dispoziţie.
Ce trebuie făcut: cumperi încă un produs electrocasnic sau apelezi la o metodă din bunici? Ideală este varianta a doua, întrucât se păstrează incredibil de bine gustul preparatelor. Cum procedăm, aşadar, pentru a conserva carnea în condiţii excelente? Ei bine, există mai multe metode. Vom vorbi despre: saramură, afumare şi garniţă. Să le luăm pe rând.
Metode de conservare a cărnii – Saramura
Trebuie spus de la bun început că nu e suficientă simplă sărare. După ce carnea e sărată, trebuie şi afumată, ca să reziste câteva luni. De ce? Pentru că saramura contribuie mai degrabă la gust.
Saramura se prepară din: 1 litru de apă, 2-3 foi de dafin, 5 căţei de usturoi, 150 grame sare, o crenguţă de cimbru şi câteva boabe de piper. Se pune apă la fiert. În momentul în care dă în clocot, se pun toate ingredientele în ea şi se stinge focul. După ce s-a răcit complet, se mută într-un lighean şi se pun în el şi bucăţile de carne în ea (costiţă, slănină, ciolan, pulpă, muşchi etc.). Pune peste carne un tocător de lemn, iar peste el o greutate mai mare. Astfel, menţii carne în saramură. După 2-3 zile, scoţi bucăţile de la fundul ligheanului la suprafaţă, iar pe cele de la suprafaţă le pui dedesubt. După 2-4 săptămâni scoţi carnea şi o speli în apă rece, apoi o agăţi într-un loc în care circulă curentul bine, ca să se usuce. După aceea le poţi afuma.
Slănina în saramură are un gust excelent. Tebuie să o încerci și tu.
Cum se afumă carnea de porc
De la început trebuie spus că nu poţi afuma carnea decât dacă locuieşti la curte. Întrucât se formează mult fum, nu ai cum să faci asta dacă stai la apartament. Deranjezi vecinii, faci mizerie în bucătărie, trebuie să zugrăveşti după aceea s.a.m.d. Afumarea este de două feluri: la rece şi la cald.
Afumare la rece
Fă-ți afumătoare dintr-un butoi de tablă. Fă focul în el, ca să ardă mocnit. Nu trebuie să fie flacără. Pe foc se pun, de obicei: coarde de viţă-de-vie, rumeguș din pomi fructiferi (cireş, prun) sau din fag, frunze uscate şi un pic jilave, ştiuleţi de porumb. Pune carnea pe aţă, cam la un metru distanţă de afumătoare. După cel puţin 3 zile, carnea e afumată. E bine să afumi carnea astfel, întrucât nu va lua contact absolut deloc cu dogoarea focului.
Afumare la cald
E o metodă mai rapidă decât afumarea la rece. Avantajos e că, spre exemplu, cârnaţii se afumă în numai câteva ore. Dezavantos este însă faptul că aceşti cârnaţi afumaţi la cald nu rezistă mai mult de o lună. Afumarea se face într-un spaţiu închis, unde temperatura trebuie să depăşească 30 de grade Celsius. Carnea se agață deasupra afumătoarei. Bineînţeles, nici aici nu trebuie să fie flacără. Dacă rumeguşul e uscat, trebuie puţin udat cu apă.
Carne la garniţă – Cum o pui în borcanul cu untură
În untură se ţine atât carnea, cât şi cârnaţii de casă şi jumările. Mai întâi prăjeşti bucăţile de carne (acestea nu se ţin şi în saramură), apoi le tai la dimensiunea dorită şi le pui în oale sau într-o găleată de email. După ce ai terminat de aşezat carnea, torni peste ea untura proaspătă, adică nu cea folosită la prăjit. Laşi recipientul deoparte, până când se răceşte complet, apoi îl acoperi fie cu capacul, fie cu o pungă groasă, legată cu elastic. Recipientul trebuie ţinut într-o cameră răcoroasă, ferită de căldură excesivă şi de soare.
Dacă îți e poftă, poți face pomana porcului. Ai deja carnea prăjită. Mai ai nevoie de o mămăligă aburindă și de brânză de oi și e gata masa rustică!
[ad_2]