[ad_1]
Calendar ortodox 3 octombrie 2020. Ziua de 3 octombrie este foarte importantă pentru români, fiind rememorat un sfânt important, respectiv Sfântul Dionisie Aeropagitul. Luna octombrie are mai multe sărbători importante, dintre care 4 au cruce roșie.
Sfântul Dionisie Aeropagitul, sărbătorit pe 3 octombrie
Sfântul Dionisie Areopagitul, sărbătorit la 3 octombrie, este primul autor patristic care ne-a lăsat o ierarhizare a cetelor îngerești. În prima treaptă, care este cea mai înaltă, sunt: Tronurile, Heruvimii și Serafimii. A două treaptă cuprinde: Stăpâniile, Domniile și Puterile, iar în treaptă a treia întâlnim: Începătoriile, Arhanghelii și Îngerii.
Sfântul Dionisie Areopagitul s-a născut în Atena, din părinți păgâni. A fost pasionat de filosofie, iar după ce a finalizat studiile în acest domeniu din Atena, a mers în Egipt pentru a și le desăvârși. Pe când se află aici, Mântuitorul era răstignit pe Cruce la Ierusalim. Observând întunecarea cerului petrecută la moartea lui Hristos, a rostit profetic cuvintele: „Sau Dumnezeu pătimește sau lumea această văzută se sfarseste”.
Cum a sfârșit Sfântul Dionisie Areopagitul
Aici l-a întâlnit pe Sfântul Pavel și a fost fermecat de cuvintele acestuia și s-a convertit la creștinism. El a reușit să convingă mai mulți păgâni să se convertească. Apoi, el a fost hirotonit episcop în Atena.
Călătorește cu Pavel și îi cunoaște pe ceilalalti Apostoli ai lui Hristos. De altfel, a construit o biserică la Paris. Acesta a sfârşit prin a fi decapitat pe vremea împăratului Domitian (81-96).
Troparul Sfântului Sfinţit Mucenic Dionisie Areopagitul glasul al 4-lea:
Bunătate învăţându-te şi îmbărbătându-te întru toate, îmbrăcându-te cuviincios cu bun cuget, ai scos din vasul alegerii cele negrăite; şi credinţa păzind, calea întocmai ai săvârşit, Sfinţite Mucenice Dionisie: roagă-te lui Hristos Dumnezeu, să mântuiască sufletele noastre.
Ce spune Sfânta Scriptură despre Sfântul Dionisie Areopagitul
Despre acesta citim in Sfanta Scriptura, unde gasim scris: „Iar in Atena, pe cand Pavel ii astepta, duhul lui se indarjea in el, vazand ca cetatea este plina de idoli. Deci discuta in sinagoga cu iudeii si cu cei credinciosi, si in piata, in fiecare zi, cu cei ce erau de fata. Iar unii dintre filozofii epicurei si stoici discutau cu el, si unii ziceau: Ce voieste, oare, sa ne spuna acest semanator de cuvinte?
Iar altii ziceau: Se pare ca este vestitor de dumnezei straini, fiindca binevesteste pe Iisus si Invierea. Si luandu-l cu ei, l-au dus in Areopag, zicand: Putem sa cunoastem si noi ce este aceasta invatatura noua, graita de tine? Caci tu aduci la auzul nostru lucruri straine. Voim deci sa stim ce vor sa fie acestea. Toti atenienii si strainii, care locuiau acolo, nu-si petreceau timpul decat spunand sau auzind ceva nou. Si Pavel, stand in mijlocul Areopagului, a zis: (…)
Si auzind despre invierea mortilor, unii l-au luat in ras, iar altii i-au zis: Te vom asculta despre aceasta si altadata. Astfel Pavel a iesit din mijlocul lor. Iar unii barbati, alipindu-se de el, au crezut, intre care si Dionisie Areopagitul si o femeie cu numele Damaris, si altii impreuna cu ei” (Fapte 17, 16-34).
[ad_2]