[ad_1]
Cei patru procurorii prinşi la restaurant împreună cu Radu Gavriş, au fost puși de procurorul general Gabriela Scutea să dea explicații.
Adjunctul Poliţiei Capitalei Radu Gavriş a fost găsit de polițiști în restaurantul Hanul lui Manuc, încălcând astfel restricţiile impuse în contextul pandemiei de COVID-19, alături de patru procurori, inclusiv procurorii Florin Baran și Codruţ Popoiu, de la Parchetul de la lângă Tribunalul Bucureşti.
Procurorii puşi de Gabriela Scutea să ofere explicaţii în scris ar putea suferi şi consecinţe de ordin disciplinar. Procurorul general ar putea sesiza Inspecţia Judiciară pentru a se verifica dacă există indicii cu privire la săvârşirea abateri disciplinare prevăzute de art. 99, litera a) a Legii 303/2004: „Manifestările care aduc atingere onoarei sau probităţii profesionale ori prestigiului justiţiei, săvârşite în exercitarea sau în afara exercitării atribuţiilor de serviciu.”
Au încercat să-i scoată basma curată pe procurori: Localul era deschis în condiţii legale
Parchetul de pe lângă Tribunalul București a reacţionat a doua zi după apariţia în spaţiul public a informaţiilor referitoare la prezenţa unor procurori la un restaurant în ciuda prevederilor legale. Instituţia considera că prezentarea publică a informaţiilor afectează imagina sa şi informa că, de fapt, cei patru procurori respectau legea, localul în care se aflau fiind deschis în condiţii legale.
Comisarul Radu Gavriş a declarat că nu a fost absolut nicio petrecere, ci a fost la o masă cu cinci persoane, unde a băut o bere.
„Dacă am încălcat legea, nu-i nicio problemă, să fiu sancționat contravențional. Nu am fost la masă cu mai multe persoane decât prevede legea. Eu consider că am fost într-un spațiu deschis, conform definiției legale. Nu am fost la masă cu oameni politici, oameni de afaceri, interlopi. Nu am făcut nimic”, a declarat Radu Gavriș.
Radu Gavriș pus la respect de ministrul Lucian Bode
Adjunctul Poliției Capitalei, Radu Gavriș, a fost înlocuit din funcția pe care o avea după petrecerea cu polițiștii. Anunțul a fost făcut luni, 25 ianuarie, chiar de către ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode.
„Am dispus înlocuirea ofițerului (n.r. – Radu Gavriș) care avea și funcție de conducere la Poliția Capitalei. Am văzut că domnul polițist se luptă cu pandemia din interior și nu aș vrea să-i mai dăm această posibilitate. Cât timp voi fi în această înalta demnitate voi face tot ce depinde de mine să arăt că majoritatea polițiștilor, eu mi-aș dori toți, sunt profesioniști, respectă haina militară. Și mi-aș dori că niciodată să nu fie pus semnul egal între anumite derapaje și instituții fundamentale în statul român: poliție, jandarmerie, pompieri”, a declarat Lucian Bode.
Schimbarea din funcție a lui Radu Gavriș vine după scandalul de vineri, de la „petrecerea din Centrul Vechi”. Radu Gavriș a fost înlocuit de Bogdan Berechet. Acesta va prelua atribuțiile lui Radu Gavriș, a spus ministrul Bode.
Lucian Bode: „În cazul Gavriș nu s-a mers la «pont»!“
Ministrul Afacerilor de Interne a precizat că în cazul Radu Gavriș n ua fost vorba despre niciun „pont“, ci au fost efectuate mai multe controale în Centrul vechi din Capitală.
„Concret, despre activitățile de vineri, pe dată de 22 ianuarie, noi am verificat peste 4.000 de agenți economici dacă respectă măsurile de prevenire și combatere COVID. Am verificat aproape 8.000 de activități, restaurante, terase. Dintre cei 4.000 de agenți economici, 740 au fost verificați la nivelul Municipiului București. Dintre aceștia, o parte au fost în Centrul Vechi. Așadar, vreau să elimin orice suspiciune că Poliția s-a dus la pont într-o anumită locație. După ce am constatat ce se întâmplă la respectiva locație, am aplicat o amendă contravențională agentului economic, de 5.000 de lei. Am sancționat 25 de participanți la respectiva… nu era vorba de o petrecere pentru că ei nu aveau legătură toți unul cu celălalt… cu 17.500 de lei“, a menționat Lucian Bode.
[ad_2]