[ad_1]
Românii, şi nu numai, se întreabă mereu cu cât se vinde gramul de aur. Unele persoane doresc să aibă aurul fizic, acasă (bijuterii, lingouri, etc.), iar alte persoane prin platformele de tranzacționare. Diferenţa de preţ între cele două este una condisderabila.
Aurul cumpărat fizic e mult mai scump decât cel tranzacționat.
Cu cât se vinde gramul de aur în România
Potrivit datelor oficiale preţul aurului a variat extrem de mult de la începutul anului. În prezent, cursul valutar mediu pentru gramul de aur este de 247.8769 lei.
Cursul minim pentur gramul de aur a fost înregistrat pe 14 decembrie 2020 şi a fost de 235.0708 lei. Pe 10 august 2020 a fost înregistrat un maxim al cursului cu privire la gramul de aur. Atunci romanii trebuiau să plătească 268.7021 lei pentru un gram.
Ce detalii trebuie să ai în vedere dacă vrei să cumperi aur
În cele ce urmează o să vă oferim câteva sfaturi utile pe care le puteţi lua în seamă în momentul în care vreţi să cumpăraţi aur.
– Cine cumpără bijuterii, dacă vrea să le revândă, face o mișcare foarte proastă, spun experţii Claudiu Cazacu – XTB România.
– Dacă cumperi lingouri prin magazine online sau bănci, prețul este cu câteva procente mai scump decât este aurul pe piețele internaționale
– La BVB sunt certificate care se mișcă exact cum merge prețul aurului: EBGLD1 și RCGLD
– Printr-un broker internațional ai acces și la alte instrumente care reflectă aurul
– Achiziția de aur tranzacționabil este în funcție de cum crezi că o să-și revină economia: Dacă vezi o revenire, atunci cumperi acțiuni/ Dacă crezi că va mai dura criza, atunci iei aur (Petrișor Peiu – analist economic).
– La amanet e un preț stabilit de ei acolo, nu e un preț de piață (Petrișor Peiu)
– Pe termen de un an și peste, așa cum arată lucrurile acum, tendința ar putea fi ascendentă în privința prețului aurului (Claudiu Cazacu)
Cum îți dai seama dacă o bijuterie e din aur sau nu
În ziua de astăzi este foarte uşor să te păcăleşti când vine vorba de preţul cu cât se vinde gramul de aur sau de veridicitate obiectului propriu-zis. Pentru a scăpa de aceste probleme trebuie să ştiţi câteva lucruri extrem de importante.
Aurul este un metal moale, de aceea, el va fi folosit doar sub formă de aliaj cu alte metale. Aliajele cu cărataj mai mic, de obicei 22kt, 18kt, 14k, conțin un procentaj mai mare de cupru sau alte metale de bază. Puritatea aurului este măsurată în carate, prescurtate ca k sau kt.
Cu cât aliajul are mai multe cărate, cu atât conține mai mult aur pur. Un alt factor pe care trebuie să îl luaţi în seama este preţul la care este vândut.
Dacă o persoană are de gând să cumpere aur, trebuie să-și facă anumite calcule: cu cât cumpără, cu cât crede că va vinde și când etc. Dacă merită sau nu să deții bijuterii sau lingouri fizice acasă, asta ține de fiecare. Daca aveti de gand sa tineti aurul acasa, puteti consulta AICI niste sfaturi pentru curatarea acestuia.
Cel care vrea să cumpere aur ar trebui să se gândească și la opțiunile oferite de piață: instrumente financiare în aur. Acele prețuri reflectă piața. De asemenea, atenție la ofertele unor așa-ziși vânzători de aur, mai ales unii care abordează lumea pe stradă sau prin rețelele de socializare.
Cel mai indicat ar fi ca atunci când doriţi să achiziţionaţi un astfel de produs să apelaţi la un bijutier în care aveţi încredere.
[ad_2]