[ad_1]
Luni, 7 iunie 2021, în plenul Senatului, a fost întrunit numărul necesar de voturi pentru adoptarea Legii 5G. Proiectul de lege a primit la votul electronic 87 de voturi, chiar dacă avea nevoie doar de 69 de voturi. Au fost 12 voturi contra și o abținere. Urmează și votul prin telefon. Senatorii AUR au cerut amânarea votului.
În acest caz, Senatul este for decizional, iar legea va merge spre promulgare la președintele Klaus Iohannis.
Proiectul de lege iniţiat de Guvern prevede măsurile referitoare la infrastructuri informatice şi de comunicaţii de interes naţional şi condiţiile implementării reţelelor 5G.
Legea are drept scop adoptarea unor măsuri referitoare la autorizarea producătorilor de tehnologii, echipamente şi programe software utilizate în cadrul infrastructurilor informatice şi de comunicaţii de interes naţional, precum şi în reţelele de comunicaţii electronice prin intermediul cărora se asigură servicii de comunicaţii electronice de tip 5G – reţele 5G, în vederea prevenirii, contractării şi eliminării riscurilor, ameninţărilor şi vulnerabilităţilor la adresa securităţii naţionale şi apărării ţării.
Preşedintele Comisiei de Apărare din Senat, Nicoleta Pauliuc, a spus că „proiectul este o soluţie la ameninţările şi vulnerabilităţile la adresa securităţii naţionale pe partea de comunicaţii”.
Ce îmbunătățiri aduce tehnologia 5G
Saltul de la 4G la 5G este o adevărată revoluție tehnologică. Noile celule 5G vor putea transfera nu doar mai multe date, mai rapid, dar vor comunica și instantaneu. Umanitatea va avea un internet în timp real și noi clase de electronice care pot schimba date și informații suficient de rapid pentru a lua decizii aproape instantanee.
Iată 5 lucruri despre 5G mai importante decât viteza:
Apeluri vocale de mai bună calitate
Apelurile vocale efectuate prin WhatsApp și orice serviciu de voce precum Skype sau Zoom sunt mult mai clare decât în rețeaua de telefonie. Vocea de înaltă definiție nu a fost o prioritate pentru creatorii rețelelor 3G și 4G, dar cu 5G, vă puteți aștepta ca toate apelurile vocale și apelurile video să conțină un discurs mai clar și mai realist.
Era și timpul să se treacă la nivelul următor. Și este setat să meargă mai departe decât pur și simplu HD cu așa-numitul Voice over 5G, care pare a fi parte integrantă a altor servicii 5G, cum ar fi apelurile video, telepresența, realitatea augmentată și realitatea virtuală.
Mai multă capacitate
5G este la fel de mult despre capacitate cât și despre viteză. O parte importantă a 5G-ului o reprezintă faptul că pot fi conectate până la un milion de dispozitive pe kilometru pătrat. 5G va fi benefic în locurile aglomerate în care actualizările live sunt utile, cum ar fi în aeroporturi și gări – aducându-ne o conectivitate.
Mersul în pluton
O componentă importantă a tehnologiei 5G o reprezintă comunicarea instantanee între rețea și dispozitivele electronice. Acest lucru face ca epoca mașinilor fără șoferi să devină realitate, permițând autovehiculelor să comunice viteza și poziția exactă între ele în timp real.
Această tehnologie va permite mersul mașinilor în pluton, iar viteza de croazieră și frânarea va fi dată de mașina din față.
Transmisie mobilă
În momentul de față se poate transmite deja videoclipuri VR la 360 de grade pe Facebook, dar calitatea este destul de slabă. Știrile, sporturile în direct și evenimentele trebuie să ajungă până la era 4K, apoi să meargă dincolo de 8K, AR și VR. Tehnologia 5G va revoluționa transmisia în direct.
În felul acesta toate transmisiile în direct se vor realiza instantaneu, iar calitatea imaginii și a sunetului va fi mult superioară.
Sănătatea umană
Cu toate că tehnologia 5G aduce multe îmbunătățiri, vor fi și câteva aspecte negative. Poate cea mai mare îngrijorare este apariția cancerului care poate apărea din cauza instalării antenelor în zonele urbane.
Marea îngrijorare este o creștere a expunerii la câmpurile electromagnetice cu frecvență radio, la care am fost deja supuși de la rețelele de telefonie mobilă și routerele Wi-Fi existente.
Ca orice tehnologie nouă care apare întotdeauna vor exista aspecte pozitive cât și negative. Rămâne de văzut dacă noul salt tehnologic va duce la evoluția umanității sau la decăderea ei.
[ad_2]