sâmbătă, noiembrie 23, 2024
AcasăCulinarTop 10 mituri despre ouă. Ce înseamnă pata de sânge de pe...

Top 10 mituri despre ouă. Ce înseamnă pata de sânge de pe gălbenuș

[ad_1]

Ouăle sunt un produs alimentar hrănitor şi bogat în proteine. Acesta este motivul pentru care este inclus în multe diete, inclusiv în dieta daneză. Se consumă sub diverse, dar, conform unui mit, el este mai bogat în proteine dacă e mâncat crud. Este sau nu aşa, aflăm din acest material. Haideţi să descoperim împreună top 10 mituri despre ouă.

Nici un medic nu recomandă consumul de ou crud în mod regulat. Singura excepţie o face oul amestecat cu lapte şi miere, care se bea pentru a trata tusea şi durerea în piept. Nici aşa însă nu se consumă multă ouă crude. De ce nu e indicat? Pentru că riscăm o infecţie cu salmonella. Dintre cele mai cunoscute simptome ale infecţiei, menţionăm: greaţă, astenia, senzaţia de vomă, febră, diareea şi crampele abdominale.

Top 10 mituri despre ouă

Află de aici ce înseamnă pata de sânge de pe gălbenuș și dacă într-adevăr oul trebuie aruncat sau poate fi mâncat.

Mitul nr. 1: Ouăle se ţin doar la frigider

Se pare ca această regulă nu e respectată în Marea Britanie, ci în Statele Unite ale Americii. De ce? Iată explicaţia. Producătorilor din SUA li se cere să spele ouăle pentru a elimina orice risc de infecţie cu salmonella. Prin spălarea cu apă şi săpun, se inaltura cuticula de pe coajă, care funcţionează ca bariera împotriva bacteriilor. În Marea Britanie este interzisă spălarea ouălor.

Mitul nr. 2: Ouăle cu coaja închisă la culoare sunt mai nutritive decât cele cu coaja deschisă

Specialiştii spun că, de fapt, culoarea cojii nu are nici o legătură cu valoarea nutriţională. Ca să fie într-adevăr nutritiv, un ou trebuie ţinut, în schimb, în condiţii optime.

Mitul nr. 3: E riscant să înghiţi o bucăţică din coajă de ou

De fapt, nu e nici o problemă, mai ales dacă e o bucăţică foarte mică. Nu uita că bunicii şi părinţii uscau coaja de ou, o pisau foarte mărunt şi o amestecau cu miere, pentru a le da copiilor. Aşadar, e o sursă excelentă de calciu. Riscul de a contracta infecţia cu salmonella este foarte mic.

Mitul nr. 4: Pata roşie indică fertilizarea

Multe persoane aruncă oul când văd acea pată de sânge pe gălbenuş. Oul nu este fertilizat însă. Fie pasărea are deficit de vitamina A, fie în procesul de formare a oului, păsării i s-a rupt un vas de sânge.

Mitul nr. 5: Ouăle nu mai sunt bune după data inscripţionată pe cofraj

În general, ouăle, dacă sunt ţinut în condiţii proprii, pot fi consumate în termen de 4-5 săptămâni. Totuşi, e bine să faci testul cu apă pentru a vedea dacă merge mâncat. În cazul în care oul se ridică la suprafaţă şi pluteşte, trebuie aruncat. Așadar, trebuie să te asiguri că sunt ouă cât mai proaspete.

Mitul nr. 6: Ligamentele trebuie înlăturate

Ligamentele care menţin gălbenuşul în poziţie centrală se numesc şalaze. Multe persoane le aruncă. De fapt, ele nu alterează gustul oului, aşadar e bine să le păstrăm.

Mitul nr. 7: Ouăle mari sunt făcute de găini mari

Nu este adevărat. La fel de bine nu este adevărat că ouăle mici sunt produse de găini mici.

Mitul nr. 8: Ouăle conţin mult colesterol

De fap, colesterolul se găseşte numai în gălbenuş. Albuşul nu are deloc colesterol. Aşadar, acesta din urmă nu modifică indicele glicemic.

Mitul nr. 9: Ouăle dăunează ficatului

Depinde de câte ouă mănânci. În cazul în care consumi maxim 1 pe zi, atunci nu are ce să-ţi facă rău. Dacă însă mănânci multe şi mai faci şi salată cu maioneză din ele, atunci e o adevărată bombă calorică.

Mitul nr. 10: Ouăle ajută la slăbit

Nu neapărat. Dacă sunt fierte moi, apare destul de repede senzaţia de foame. Ideal este să le fierbi tari. Doar astfel pot fi consumate în diverse regimuri alimentare, printre care şi dieta daneză.

[ad_2]

Sursa: bzi.ro
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments