duminică, noiembrie 24, 2024
AcasăSocial80 de ani de la Pogromul de la Iași, marcați la Teatrul...

80 de ani de la Pogromul de la Iași, marcați la Teatrul Național „Vasile Alecsandri” din Iași! Sunt programate două evenimente speciale

[ad_1]

La Teatrul Național „Vasile Alecsandri” din Iași au loc evenimente speciale pentru a comemora 80 de ani de la Pogromul de la Iași (27 iunie – 6 iulie 1941). Este vorba despre difuzarea on-line a unuia dintre cele mai de succes spectacole ale Naționalului ieșean, „Golem”, în regia lui Alexander Hausvater, și de rularea pe display-ul din parcul Teatrului la Cub a documentarului „Minorități sub trei dictaturi – Evreii” (episoadele dedicate comunității evreiești din Iași), un film realizat de regizorul Cristian Hadji-Culea

Luna aceasta sunt comemorați 80 de ani de la Pogromul de la Iași (27 iunie – 6 iulie 1941). Tragicul moment este marcat și de Teatrul Național (TNI) „Vasile Alecsandri” din Iași prin două evenimete importante: difuzarea on-line a unuia dintre cele mai de succes spectacole ale Naționalului ieșean, „Golem”, în regia lui Alexander Hausvater, și rularea pe display-ul din parcul Teatrului la Cub a documentarului „Minorități sub trei dictaturi – Evreii” (episoadele dedicate comunității evreiești din Iași), un film realizat de regizorul Cristian Hadji-Culea, director al Teatrului Național Iași.

Spectacolul „Golem” va fi disponibil timp de 72 de ore, începând de luni, 28 iunie, de la ora 9:00 dimineața, pe canalul de YouTube și pe pagina de Facebook a Teatrului Național

Spectacolul „Golem” va fi disponibil timp de 72 de ore, începând de luni, 28 iunie, de la ora 9:00 dimineața, pe canalul de YouTube și pe pagina de Facebook a Teatrului Național Iași. „Golem” este un spectacol de Alexander Hausvater, după „Der Goylem” de H. Leivick, Sefer Haietira (Cartea Creației), „Zohar” (Cartea Strălucirii), „Golem” de Gustav Meyrink, „Talmud” și alte surse cabalistice.
Distribuția: Doru Aftanasiu, Emil Coșeru, Petronela Grigorescu, Andreea Boboc, Cosmin Maxim, Doina Deleanu, Daniel Busuioc, Dumitru Năstrușnicu, Ionuț Cornilă, Irina Răduțu Codreanu, Horia Veriveș, Cosmin Panaite, Andrei Grigore Sava, Alina Mândru, Codrin Dănilă, Diana Roman, Radu Homiceanu, Ana Hegyi. Decor: Zsolt Fehérvári, costume: Viorica Petrovici, muzica: Yves Chamberland, coregrafia: Mălina Andrei.

Povestea Golemului este legată de cea a rabinului care îl creează și care decide să se răzvrătească împotriva lui Dumnezeu

Pe de altă parte, povestea Golemului este legată de cea a rabinului care îl creează și care decide să se răzvrătească împotriva lui Dumnezeu, a credinței lui, a destinului și a lumii întregi.

„Decide că nu mai vrea un destin de victimă și atunci devine rivalul lui Dumnezeu și intră în competiție directă cu divinitatea. Făcând asta, transcende orice limită umană și religioasă și ajunge să insufle viață unei creaturi care să fie o proiecție a sa în stare să schimbe lucrurile. Odată prins în joc, rabinul va fi opusul operei sale. Spectacolul nostru este unul eclectic, dar care se desparte de realism”, arată Alexander Hausvater.

În completare, acesta arată că :

„Avem drept sursă un mit pe care nu-l putem rezuma într-un stil de joc sau într-un stil de spectacol. Această poveste a trebuit tradusă în imagini cu care omul modern să se poată asocia. Chiar dacă textul de bază, cel al lui Leivick, se raportează la estetica expresionistă, ne gândim doar la momentul scrierii lui, nu și la înfățișările pe care le poate lua mai târziu. Vedem povestea în forme diferite și mai ales în formele tribale ale unei comunități închise, supuse cauzalității istorice”.

Documentarul „Minorități sub trei dictaturi – Evreii”, proiect demarat în 2001, cuprinde în jur de 180 de interviuri

Documentarul „Minorități sub trei dictaturi – Evreii”, proiect demarat în 2001, cuprinde în jur de 180 de interviuri. Scopul său, așa cum spune însuși regizorul, este de a descoperi raportul acelor regimuri cu minoritățile, tratând, în primul rând, raportul cu minoritățile naționale.

„În crearea acestui material, am plecat de la supărarea mea, pentru că, în România, majoritatea consideră că poate face orice. De fapt, toți facem parte dintr-o minoritate, într-un fel sau altul”, a spus Cristian Hadji-Culea.

Documentarul, monografie a Holocaustului evreiesc în România, restituie o parte mai puțin cunoscută a adevărului istoric și, în același timp, permite o nouă apropiere de comunitățile originare din România, aflate acum în afara frontierelor țării. Este un efort considerabil, dar necesar.
Episoadele alese vor rula timp de o săptămână pe display-ul din parcul Teatrului la Cub.

[ad_2]

Sursa: bzi.ro
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments