[ad_1]
Indiferent de sezon, indiferent de ocazie ori ziua din săptămână, o porţie de clătite delicioasă se potriveşte de minune. Hai să pregătim împreună ceva bun chiar astăzi. Astăzi avem o rețetă de clătite de la chef Florin Dumitrescu. Probabil vei spune ce are aşa special? Ei bine, e o reţetă fără zahăr.
În plus, prinde bine întotdeauna să învăţăm reţete, mai ales de la un bucătar aşa de renumit. Ştiai că… clătitele sunt atestate cam din secolul al IV-lea? Se pare că ele erau menţionate în lucrările poeţilor. Pe atunci se preparau din făină de grâu, lapte, miere şi ulei de măsline. În plus, erau servite ca mic dejun. Haideţi să vedem cum prepară această reţetă de clătite chef Florin Dumitrescu.
Reţeta ideală de clătite
Nu e foarte dificil şi nici diferit faţă de ce ştii. Totuşi, chef Dumitrescu ne dă şi nişte ponturi.
Ingrediente:
- 200 gr făină
- 1 ou
- 400-450 ml lapte
Mod de preparare:
Amestecă cele trei ingrediente, dar foarte bine. Respectând cantitatea de ingrediente, vei obţine o compoziţie care nu e nici prea subţire, nici prea groasă. De ce să nu pui zahăr în compoziţie? Ei bine, chef Florin Dumitrescu spune că zahărul se va carameliza în tigaie, din cauza temperaturii, iar acest lucru va împiedica sau va îngreuna întoarcerea foii de clătită. Apoi, conform bucătarului, urmează testul polonicului, care este foarte important.
„Aluatul trebuie să curgă din el, să nu fie prea gros și nici prea subțire. Clătita, dacă pare că e ceva așa simplu, ei bine, nu e. Nu degeaba în Franța sunt și universități pentru clătite. Școli de clătite la nivel de academie, atât de artă este clătita. După ce aluatul este gata, începe să prăjești clătitele”, a menţionat chef Florin Dumitrescu.
Se ia câte un polonic din compoziţie şi se pune în tigaia încinsă. Vasul trebuie să fie încins, dar nu foarte tare. De ce? Pentru că rişti să se ardă untul cu care ai uns tigaia în prealabil.
„Nu vă temeți dacă prima foaie de clătită nu vă iese. Nici mie nu-mi iese niciodată prima foaie, deși aluatul e bun”, a povestit chef Dumitrescu într-un videoclip.
Umple clătitele cu pastă ce măceșe
Ştii că poţi umple clătitele cu o pastă de măceşe? Se prepară foarte uşor. Mai jos găseşti lista de ingrediente şi modul de preparare.
Ingrediente:
- 1 kg măceşe
- o lămâie stoarsă de suc
- 450 gr zahăr
Mod de preparare:
Nu trebuie decât să speli măceşele şi să le pui cu apă rece, la foc potrivit. Lasă-le să fiarbă în jur de o oră, după care să le testezi. Ia două-trei boabe şi striveşte-le cu lingura. Dacă se rup şi iese miezul mai păstos, poţi opri focul. Strecoară măceşele şi dă-le prin blender primele, apoi adăugă apă în care au fiert. După aceea trece totul prin tifon curat. Pune pasta obţinută înapoi în oală, împreună cu zahărul şi sucul de lămâie. Lasă la foc mediu în jur de o jumătate de oră, timp în care e bine să amesteci foarte des în oală. Pasta de măceşe e gata în momentul în care devine lucioasă şi cremoasa, dar şi uşor fluida.
Știai că… poți face clătite fără lapte? Rețeta chiar e ușoară. Dacă ai intoleranță la lactoză sau, pur și simplu ai uitat să cumperi lapte, poți face și niște gogoși fără lapte. Testează și vezi ce ți se potrivește. Materialul video cu această rețetă de clătită propusă de chef Florin Dumitrescu îl găsești mai jos:
[ad_2]