[ad_1]
Pentru o zi de post sau pentru perioada în care eşti la dietă, mai mereu ai lipsă inspiraţie. Nu ştii ce să mănânci, ce să găteşti, ce alimente să consumi, astfel încât să respecţi toate condiţiile. De aceea, astăzi îţi propunem ceva bun, ca la bunica, dar şi perfect pentru dietă. Iată o reţetă de ciorbă ţărănească acrită cu zeamă de varză.
Ingredientele le ai în bucătărie, cu siguranţă. Dacă nu, dă repede o fugă până la piaţă. În perioada aceasta, abundă de tot felul de legume şi e păcat să nu profiţi de ele. Inclusiv zeamă de varză găseşti la piaţă. Vorbim, bineînţeles, despre lichidul în care varza a stat toată iarna la murat, în butoi. Pregăteşte-ţi pentru această reţetă de ciorbă ţărănească acrită cu varză câteva linguri de smântână, dacă nu ţii post, o mămăligă fierbinte şi, bineînţeles, şi ardei iute. Spor la gătit şi poftă bună!
Ingrediente:
- 3-4 cartofi mai mari
- 1 l zeamă de varză
- 2 cepe galbene
- 2 morcovi
- 1 ardei roșu
- 1 rădăcină de țelină
- 1 rădăcină de pătrunjel
- tarhon uscat
- 1 crenguță cimbru
- 100 ml ulei
- 3 l apă
- piper
- sare
Mod de preparare reţetă de ciorbă ţărănească cu zeamă varză:
Mai întâi curăță şi spală legumele. Cartofii trebuie tăiaţi în cuburi potrivite. Restul legumelor se taie cât mai mic. Încinge puţin ulei într-o tigaie, după care pune ceapă. În momentul în care începe să-şi schimbe culoarea, adaugă ţelina, rădăcina de pătrunjel şi morcovii. Amestecă, pentru a se pătrunde bine, după care adaugă pasta de roşii. Omogenizează și lasă să fiarbă timp de câteva minute.
Simultan, în alt vas pune la fiert nişte apă cu foarte puţină sare. Când începe să dea în clocot, adaugă cuburile de cartofi. Atunci când aceştia sunt fierţi al dente, pune zeama de varză în oală şi legumele călite în tigaie. Lasă să dea un clocot şi adăugă piper, tarhon uscat şi mărunţit şi câteva frunze de ţelină. Lasă să fiarbă maxim 10 minute, adică atât cât să se pătrundă aromele. După ce stingi focul, presara pătrunjel verde, tocat mărunt.
Pentru această reţetă de ciorbă ţărănească cu zeama de varză pregateste-t 1-2 linguri de smântâna şi o ceapă roşie.
Sfaturi pentru a face ciorba ca la bunica acasă
Ţine cont şi de aceste sfaturi:
- gustul foarte bun e dat cu precădere de rădăcinoase (ţelină, păstârnac, pătrunjel). Nu te sfii să le foloseşti;
- ca să îşi păstreze mai bine aroma, tine în frigider, timp de o oră, rădacinoasele şi ceapa;
- morcovul e mai bun dacă, înainte de a-l pune în ciorbă, e călit uşor. Dulceaţă din el iese mai uşor;
- ierburile aromatice se pun chiar la început, mai ales dacă sunt uscate. Astfel, au timp să elibereze suficientă aroma.
Zeamă de varză – Beneficii pentru sănătate
Iată de ce e bine să consumi zeama de varză din când în când:
- sursă bună de probiotice, necesare pentru sănătatea intestinelor;
- reglează tranzitul intestinal;
- ajută la absorbirea eficientă a substanţelor nutritive din alimente;
- sursa bună de vitamina C şi fier;
- conţine puţine calorii;
- îmbunătăţeşte memoria;
- reduce stresul semnificativ.
Tot pentru o zi de post este ideală și ciorba făcută ca la mănăstire.
[ad_2]