[ad_1]
Singurul fitotron din țară, cu 11 camere climatice de tip „walking room”, în care se pot simula diverse condiții de temperatură, lumină și umiditate atmosferică, este la Universitatea de Științele Vieții „Ion Ionescu de la Brad” din Iași. În acest context, Asociația Producătorilor de Porumb din România a ales instituția ieșeană pentru testarea potențialului genetic al hibrizilor de porumb. Infrastructura de cercetare de la Agronomia din Iași, unică la nivel național, se regăsește în cadrul Institutului de Cercetări pentru Agricultură și Mediu, rezultatul unui proiect european în valoare de 10 milioane de euro
La Universitatea de Științele Vieții (UȘVIași) „Ion Ionescu de la Brad” din Iași se găsește singurul fitotron din țară cu 11 camere climatice de tip „walking room” în care se pot simula diverse condiții de temperatură, lumină și umiditate atmosferică. Cu ajutorul acestora, rezistența culturilor de porumb la schimbările climatice vor fi testate la UȘV Iași.
În acest context, Asociația Producătorilor de Porumb din România (APPR) a ales instituția ieșeană pentru testarea potențialului genetic al hibrizilor de porumb.
Infrastructura de cercetare de la Agronomia din Iași unică la nivel național
Infrastructura de cercetare a UȘV Iași, unică la nivel național, se regăsește în cadrul Institutului de Cercetări pentru Agricultură și Mediu (ICAM), rezultatul unui proiect european în valoare de 10 milioane de euro. Acesta este dotat cu echipamente de cercetare ultramoderne pentru analize fizice și chimice ale solului, plantelor, apei și aerului. În cadrul ICAM lucrează cercetători, cadre didactice, studenți, doctoranzi, și acesta este, de asemenea, pus la dispoziția fermierilor pentru diverse cercetări. Spre exemplificare, APPR derulează în parteneriat cu USV Iași proiectul de cercetare intitulat „Transfer de Cunoștințe între ICAM și APPR în Domeniul Consultanței Tehnice și a Testărilor Specializate pentru Fermieri”.
Scopul proiectului constă în fundamentarea potențialului genetic al hibrizilor de porumb testați
Rolul proiectului este legat de fundamentarea potențialului genetic al hibrizilor de porumb testați în câmp și în fitotron.
„Scopul proiectului este de fundamentare a potențialului genetic al hibrizilor de porumb testați în câmp și în fitotron de către echipa de cercetare a UȘV Iași, dar și cea de identificare a influenței condițiilor climatice asupra randamentului productiv al hibrizilor testați. Prin proiect, ne propunem să obținem o cunoaștere în domeniul potențialului hibrizilor de porumb și ne dorim să facem recomandări fondate fermierilor în alegerea celor mai performante soluții. Astfel, în cadrul proiectului, se testează anual peste 80 de hibrizi de porumb în câmpurile experimentale amplasate în Ferma Ezăreni a Universității de Științele Vieții și în camerele climatice din fitotronul existent la nivelul ICAM”, a precizat conf.univ.dr. Denis Țopa, decanul Facultății de Agricultură.
În acest mod, proiectul va avea impact asupra creșterii capacității de inovare a întreprinderilor din mediul de afaceri agricol, contribuind la îmbunătățirea performanței acestora. Cunoașterea rezultată va fi transferată către alți fermieri din întreaga țară și către sistemul de cercetare și educație din domeniul agricol.
[ad_2]