[ad_1]
Toamnă a început calendaristic şi, se pare, s-a mai schimbat şi vremea. Aşadar, pregătirile pentru sezonul de iarnă sunt în toi. Gospodinele acum prepara tot felul de zarzavaturi şi conserve, iar bărbaţii se ocupa de grădină şi curte. Spre exemplu, este perfect acum să butaşi de trandafir sub sticla. E bine şi să îţi faci un leac natuist anti răceală. Vorbim, bineînţeles, despre reţeta de hrean cu miere.
Ai grijă să nu treacă iarna fără să faci măcar un borcan. Stă la rece câteva luni şi este ideal când te simţi răcit, ai gripă ori diverse afecţiuni respiratorii. Pentru reţetă de hrean cu miere găseşti lista de ingrediente şi modul de preparare, în acest material. De asemenea, găseşti şi câteva informaţii despre maceratul de hrean cu miere.
Reţeta de hrean cu miere
Ideal este să cumperi hrean de la ţărani.
Ingrediente:
- 200 gr hrean
- 2 linguri generoase de miere
- 1 lingură rasă de sare
- 2 linguri de oţet de 9 grade
- 50 ml apă
Mod de preparare:
Prima dată speli bine hreanul şi îl cureţi de coajă. Foloseşte mănuşi, pentru a-ţi proteja pieala mâinilor. După aceea dă-l pe razătoarea cât mai fină. Amestecă-l cu oţet, miere, sare şi apa. În momentul în care sărea şi mierea s-au dizolvat, pune-l într-un borcan curat, infileteaza capacul şi du-l în cămară.
Mod de consum: Hreanul amestecat cu miere se serveşte cu tocănite, sosuri şi nu numai. Atenţie însă dacă ai probleme gastrice. Hreanul este iritant şi trebuie consumat cu moderaţie cu precădere de către persoanele care au gastrita, ulcer ori prezintă sensibilitatea gastro-intestinala.
Macerat de hrean cu miere – La ce este bun
Străbunicii şi bunicii foloseau hreanul întrucât era considerat drept un antibiotic natural, care stimula oorganismul să se apere în fata bacteriilor, germenilor şi virusurilor. În plus, e o sursă bună şi de: vitamina B, vitamin C, magneziu, calciu, fier şi potasiu.
Ingrediente pentru macerat de hrean cu miere:
- 10 linguri de hrean ras
- 5 linguri de suc de lămâie
- 20 de linguri de miere
Mod de preparare:
Amestecă toate ingredientele, după care pune pasta într-un borcan de sticlă. Infileteaza capacul şi lasa la macerat în jur de 3-4 zile.
Mod de consum: Ia câte 1-2 linguriţe de macerat, de patru ori pe zi, dacă ai gripă, răceală, tuse enervantă sau o infecţie respiratorie.
Bunicii dădeau câte 2 linguriţe de macerat copiilor pentru întărirea sistemului imunitar, dar şi pentru anti-paraziti interni. În cazul copiilor, cura dura 20 de zile. În cazul adulţilor, cura era de 40 de zile.
La fel, trebuie să fii atent dacă ai unele aectiuni gastrointestinale ori suferi de hipotiroidism. Nici femeile însărcinate sau cele care alăptează nu au voie să consume hrean. Așadar, are câteva contraindicații.
Hreanul, leac cu două tăişuri
Hreanul face bine pentru persoanele care au un sistem imunitar slăbit. Le fereşte de răceli, gripe, infecţii şi nu numai. Dacă însă suferi de boli cardiace, trebuie să-l eviţi.
“Consumul de hrean este interzis sub orice formă în caz de boli ale aparatului digestiv, boli cardiace, hemoragii interne, dar şi în timpul sarcinii şi alăptării. De asemenea, hreanul nu va fi consumat de copii mai mici de 5 ani. Supradozajul poate determina iritaţii renale, diaree, hemoragii digestive, scăderea bruscă a tensiunii arteriale”, a explicat dr. Daniela Stan, medic de familie.
Sunt persoane care afirmă că hreanul și laptele de ciulin țin sub control indicele glicemic, cu precădere de la persoanele diagnosticate cu diabet. Atenție însă, pentru că nu e sfat avizat. Ideal este să ceri părerea medicului specialist.
[ad_2]