luni, noiembrie 25, 2024
AcasăCulinarZacusca de vinete ca la bunica: Gustul desăvârșit ce amintește de copilărie!

Zacusca de vinete ca la bunica: Gustul desăvârșit ce amintește de copilărie!

[ad_1]

În această perioadă, bunica face una dintre cele mai bune minunății de mâncare. Zacuscă de vinete ca la bunica este și va rămâne pentru mulți dintre noi una dintre cele mai bune mâncăuri din această perioadă, dar și iarna, din borcanele puse cu grijă pentru perioada rece.

În fiecare an, bunica prepară zacusca de vinete. Pentru a-i ieși foarte bună, bunica preferă să nu facă în cantități foarte mari. De aceea, ea face zacusca de vinete în 2-3 ture, în zile diferite, în funcție de cum am timp.

Zacusca de vinete ca la bunica este una pe cât de simplă, pe atât de gustoasă și nu are alte adaosuri de legume. Bunica pune mereu doar vinete, ardei, ceapă și ulei. Pentru un gust desăvârșit, este bine de știut că bunica folosește doar vinete și ardei copți pe plită sau la grătar pentru a avea coaja carbonizată și aroma specifică de ars. Tocmai acesta este secretul unei zacuști excepționale. Un secret al bunicii este acela că nu exagerează cu ceapa și nicicu uleiul, tocmai pentru a nu figrețoasă și pentru a păstra gustul vinetelor și al ardeilor.

vas cu zacuscă de vinete

Zacusca de vinete ca la bunica: Ingredientele unei mâncări savuroase

Pentru o tură de zacuscă de vinete, bunica folsoește 1,2 kg vinete coapte, curățate și scurse, 500 g ardei copți decojiți și scurși, 200 g ceapă gata curățită, 250 ml ulei de floarea soarelui, 500 ml suc gros de roșii, 2 lingurițe de sare, 1 linguriță rasă de piper măcinat și 2 foi de dafin.

Vinetele sunt coapte de bunica pe plită sau la grătar și din aproximativ 2,5 kg de vinete proaspete îi mai rămân aproximativ 1,2 kg de vinete coapte decojite și scurse bine. Bunica obișnuiește să lase vinetele la scurs pe un fund de lemn, așezat înclinat, timp de 4-5 ore.

vas cu zacuscă de vinete

Pe urmă, bunica toacă vinetele cu un cuțit din lemn și pe urmă le lasă într-un castron curat.

Ardeii se coc la fel ca vinetele și dintr-un kg de ardei proaspețio mai rămâi cu aproximativ jumătate de kilogram după ce ăi cureți. După ce sunt copți, ardeii se pun într-o cratiță mare, se presară sare mare din belșug și se acoperă cu un capac sau cu folie de aluminiu. Astfel se crează abur care ajută ulterior la decojirea ușoară a ardeilor. După decojire, ardeilor li se îndepărtează cotoarele și semințele și se taie fâșii, după care se pun într-un castron curat.

Una dintre cele mai importante părți ale „procesului tehnologic“ de preparare a zacuștii de vinete este fierberea acesteia în scopul scăderii lichidelor.

Pentru a reduce timpul, bunica face un suc gros de roșii, în locul clasicului bulion. Astfel, bunica opărewște roșiile întregi, le scurge și le stoarce bine de zeamă și pe urmă le dă de 3 ori prin mașina specială. Rezultă un suc foarte gros de roșii, care este folosit la zacuscă și care scade timpul de fierbere și evaporare a lichidelor.

vas cu zacuscă de vinete

Câtă ceapă se pune la zacusca de vinete

Pentru o porție de zacuscă de vinete, bunica pune 200 g de ceapă, pe care o amestecă cu ardeii copți mărunțiți .

Într-o cratiță mai largă, bunica pune ceapa mărunțită și uleiul, după care pune cratița pe foc mic, dar pe un disc metalic care să disipeze uniform căldura. După ce se călește ceapa, se adaugă în cratiță ardeii copți mărunțiți și vinetele și se continuă călirea încă vreo câteva minute. Din când în când, bunica re grijă să mestece pentru a nu risca să se prindă de funduul cratiței.

După, bunica pune sare, piper negru proaspăt măcinat și 2 foi de dafin. Peste această compoziție se toarnă sucul gros de roșii și se omogenizează bine totul.

Se lasă la fiert aproximativ jumătate de oră și se are grijă să se mestece continuu deoarece zacusca stropește. Semnul că zacusca este fiartă destul este apariția unor mici bălți de ulei la suprafața ei.

borcane cu zacuscă de vinete

Ambalarea și pregătirea pentru iarnă

Când zacusca este gata, borcanele urmează să fie pusă sunt sterilizate, la fel și capacele.

Zacusca se îmbuteliază fierbinte în borcane așezate pe o tavă metalică care să preia șocul termic. Imediat, bunica strânge capacele borcanelor și le învelește în niște pături groase și lasă totul așa până a doua zi. Pe urmă, bunica scoate borcanele și le așază în cămară, unde sunt păstrate până iarna târziu, când zacusca de vinete este savurată alături de întreaga familie.

[ad_2]

Sursa: bzi.ro
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments