marți, aprilie 30, 2024
AcasăCulinarDulceață de ardei iute, după rețeta lui Scărlătescu: O specialitate pentru gusturi...

Dulceață de ardei iute, după rețeta lui Scărlătescu: O specialitate pentru gusturi rafinate

[ad_1]

Dacă tot este vară și multă lume alege să iasă la un grătar e aproape obligatoriu ca la o carne suculentă să asezonezi o dulceață de ardei iute. Dacă alegi să îți o faci tu, o variantă savuroasă este dulceața de ardei iute, după rețeta lui Scărlătescu.

Este știut faptul că ardeii iuţi sunt benefici pentru sănătate. Consumul regulat de ardei iute ajută la intensificarea metabolismul, arde caloriile şi scade tensiunea arterială. Tocmai de aceea, pe lângă gustul senzațional, dulceața de ardei iute, după rețeta chefului Cătălin Scărlătescu este și benefică pentru organism.

borcan de dulceață de ardei iute și ardei iuți

Dulceață de ardei iute, după rețeta lui Scărlătescu: Ingrediente unui gust spectaculos

Pentru dulceața de ardei iute, chef Cătălin Scărlătescu folosește 1 kg ardei iuţi. Acesta preferă să folosească ardei de toate culorile, roşii, verzi sau portocalii.

În plus, acesta mai pune 0,5 kg ardei capia mici, de preferat să fie ouțin iuţi, 1 kg zahăr și 1 l oţet alb de 9 grade.

Ardeii se spală şi se zvântă, după care se curăţă de cotoare, seminţe şi nervuri. Pe urmă, chef Scărălătescu îi toacă mărunt la cuţit şi pe urmă îi pune într-un castron.

Într-o cratiţă smălţuită sau de inox, de 4-5 litri, chef Scărlătescu pregătește siropul dintr-un kilogram de zahăr şi un litru oţet, pe care îl fierbe aproxiamtiv 20-25 minute, după care pune ardeiul tocat. Amestecă bine cu o lingură inoxidabilă, lasă să dea câteva clocote, după care închide focul, acoperă cratiţa şi o lasă să se odihnească 2-3 ore, timp în care are loc fenomenul de plasmoliză.

După aproximativ trei ore, chef Scărlătescu fierbe dulceaţa descoperită, la foc domol, până se leagă. La fiert, dulceața este lăsată aproximativ 40-50 minute.

Când este gata, se închide focul şi se lasă să se răcească, după care se pune în borcane sterilizate, apoi se sigilează şi se depozitează în loc răcoros, întunecos şi uscat.

vas cu dulceață de ardei iute

Dulceață de ardei iuți cu ghimbir

O altă rețetă de dulceață de ardei iute care îi iese fabulos lui chef Cătălin Scărlătescu este cea cu ghimbir. De obicei, chef Scărlătescu recomandă această dulceață în combinație cu fripturi sau brânzeturi, dar merge foarte bine și cu ouăle prăjite sau cu sandwich-uri, cu chiftele şi cu brânza de oaie.

Pentru această rețetă, chef Scărlătescu folosește 500 gr ardei iuţi, 500 gr zahăr, 500 ml oţet de mere și o bucățică de ghimbir.

Ardeii se spală, se înlătură cotoarele şi se taie rondele. Într-o cratiţă, la foc potrivit, se pune oţetul şi se topește zahărul, amestecând până se formează un sirop.

Pe urmă, se adaugă în cratiţă ardeiul tăiat şi ghimbirul feliat şi se lasă să fiarbă încet 30 minute. Pe urmă, se lasă să se răcească şi se pune în borcan.

borcan de dulceață de ardei iute

Beneficiile dulceții de ardei iute

Ardeiul iute este un adjuvant natural pentru sănătate. Acesta susține buna funcționare a plămânilor și pancreasului.

Dulceața de ardei iute este la fel de benefică pentru organism deoarece este unul dintre cele mai bune remedii pentru hipertensiunea arterială. Dulceața de ardei iuți contribuie la scăderea colesterolului rău și a trigliceridelor.

Consumul regulat de dulceață de ardei iute reduce riscul apariției accidentelor vasculare cerebrale sau atac de cord.

Dulceața de ardei iute îmbunătățește memoria, ajută la ameliorarea sinusurilor și la eliminarea surplusului de kilograme.

[ad_2]

Sursa: bzi.ro
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments