[ad_1]
Cine a fost măcar o dată în zona Moldovei nu știe ce a pierdut dacă nu a gustat plăcinte poale în brâu. Aceste plăcinte cu brânză de vaci și stafide sunt niște deserturi exatraordinare, care au un aluat pufos și umplutură cremoasă.
Acest fel de plăcinte cu brânză au ajuns în România pe filieră austro-ungară, însă gustul desăvârșit îl găsești doar în zona Moldovei, de aici și numele de poale în brâu.
Pentru niște deserturi pe care să le mănânci până simți că pocnești trebuie neapărat să folosești o brânză de vaci dulce, grasă și bine scursă de zer.
Plăcinte poale în brâu: Ingredientele unui gust senzațional
Pentru 12 plăcinte poale în brâu, ca în Moldova, ai nevoie de următoarele ingrediente:
Pentru aluat: 600 g făină tip 000, 3 gălbenușuri, 100 g unt cu minimum 80 % grăsime, 350 ml lapte, 50 g zahăr, 30 g drojdie proaspată, 1 plic de zahăr vanilat, coajă de lămâie rasă și un praf de sare.
Pentru umplutură: 500 g brânză de vaci mai grasă, 1 ou, 200 g zahăr, 2 plicuri zahăr vanilat, 2 lingurițe coajă rasă de lămâie, un praf de sare, 100 g griș, 100 g și stafide.
Pentru uns: 1 ou bătut și zahăr pudră.
Cum să faci niște plăcinte poale în brâu pufoase
Pentru aluat se amestecă zahărul cu drojdia și cu laptele călduț. Se adaugă treptat gălbenușurile, untul, care trebuie să fie la temperatura camerei, coajă de lămâie rasă și zahărul vanilat. Totul se omogenizează cu puțină făină. Pe urmă, se adaugă sarea și restul de făină, după care se frământă aluatul.
Foarte important este ca aluatul să fie lăsat la dospit până se dublează.
În timp ce aștepți să dospească aluatul se pregătește umplutura. Brânza de vaci se lasă la scurs, după care se amestecă cu restul ingredientelor și se adaugă la final grișul, care depinde de cât de apoasă e brânza. La final se adaugă stafidele, puțină sare și aromă de vanilie și coajă rasă de lămâie.
Când este gata dospit, aluatul se întinde și se taie în 12 pătrate. Compoziția de brânză se așază pe fiecare pătrățel cu lingura, astfel încât sa fie oarecum egale.
Plăcintele poale în brâu se închid ca un plic și la final se unge cu oul bătut. Pe urmă, se așază în tavă, pe hârtie de copt, și se ung bine cu ou bătut.
Plăcintele poale în brâu se coc 10 minute la 180 de grade și încă 10 minute la 160 de garde.
După ce s-au copt, se pot servi ca atare sau pudrate cu zahăr.
Plăcinte poale în brâu ca în Bucovina
Plăcintele poale în brâu ca în Bucovina se prepară aproximativ la fel ca celelalte, însă există câteva trucuri de care trebuie să țineți cont pentru a obține niște brânzoaice pufoase și gustoase, cum doar în Bucovina poți mânca.
Astfel, în momentul în care pregătim aluatul și adăugăm laptele, acesta trebuie să fie ușor călduț și nu fierbinte.
Aluatul trebuie să fie elastic. Dacă se lipește de mână, mai trebuie adăugat treptat încă vreo 100 g de făină.
Umplutura după ce a fost făcută, în Bucovina, se lasă pentru a seomogeniza și pentru a avea un gust savuros preț de câteva minute în frigider.
După ce au fost puse în tavă, plăcintele se mai lasă la dospit aproximativ o oră, acoperite cu o cârpă de bumbac, într-un loc călduț.
După ce au dospit, plăcintele poale în brâu se ung cu amestecul de gălbenuș și lapte și se lasă la copt în cuptorul preîncălzit la 200 de grade, pentru 15-20 minute.
[ad_2]