[ad_1]
În acest material găseşti 3 rețete de desert cu griș. Se prepară uşor toate cele trei, au gust bun şi nu necesită ingrediente multe. Sunt perfecte pentru orice zi, dar mai ales pentru zilele şi serile de weekend. Prima reţetă este o prăjitură cu griș. A doua este clasica reţetă de griș cu lapte, iar a treia o prăjitură cu mere şi griș.
Nu uita nici de găluştile cu gris, făcute ca la bunica acasă. Aşadar, în acest material găseşti câteva reţete a căror vedete este grișul. Vorbim despre un produs obţinut prin măcinarea grâului. Diferenţa dintre el şi făină constă în particulele de granulozitate mare. Se foloseşte, cu precădere, pentru a prepara paste făinoase, dar şi cuşcuş. Bucură-te de aceste trei rețete de desert cu griș.
1. Prăjitură cu griș
Se servește simplă ori cu dulceață.
Ingrediente:
- 150 g griş
- 3 ouă
- 1 litru lapte
- 25 g unt
- 125 g zahăr
- 1 plic zahăr vanilinat
- 1 ceaşca nucă de cocos
Mod de preparare:
Pune la fiert laptele cu zahăr. Când dă în clocot, redu focul şi toarnă în ploaie grișul. Amestecă folosind un ţel. Lasă să fiarbă în jur de 15 minute. Ia apoi de foc. După ce s-a răcit puţin, incorporează gălbenuşurile. Separat, bate spuma albuşurile. Când sunt gata, încorporează spumă şi adaugă şi zahărul vanilinat.
Unge cu unt o tavă de copt şi pune compoziţia în ea. Baga în cuptor pentru circa 30 de minute. După ce o scoţi, las-o la răcit puţin şi presară apoi nucă de cocos peste ea, din abundenţă.
2. Griș cu lapte
E o reţetă clasică, ideală pentru când vrei un desert rapid. Cu siguranţă, nu dai greş cu ea.
Ingrediente:
- 500 ml lapte
- 20 g unt 82%
- 50 g zahăr
- 50-60 g griș
- sare
- esenţa de vanilie
- scorțișoară
Mod de preparare:
Mai întâi se pune laptele la fiert. În momentul în care se ridică sub formă de spumă, se încorporează untul, vanilia, zahărul şi sarea. Amestecă pentru ca zahărul şi untul să se topească. Ia ceaunul de pe foc şi adaugă grisul în ploaie. Cu cealaltă mână amestecă, pentru a nu se forma cocoloaşe. Pune cratiţa înapoi pe foc şi continuă să amesteci până în momentul în care laptele s-a îngroşat. Este gata în momentul în care grșsul nu mai crănţăne între dinţi.
Grișul cu lapte se poate servi simplu, cu scorţişoară sau cu dulceaţă ori sirop de casă.
3. Prăjitură cu mere şi gris
Se apropie toamna, iar aceasta este o reţetă ideală pentru tine.
Ingrediente:
- 2-4 mere
- 150 g griș
- 2 ouă
- 1 l lapte
- 1 budincă de vanilie
- 180 g zahăr
- 1 plic zahăr vanilat
- nucşoară / coaja rasă de la o portocală
Mod de preparare:
Mai întâi fierbe laptele, împreună cu nucşoara şi zahărul vanilat. În momentul în care se ridică spumă, redu focul spre minim şi toarnă în ploaie grisul. Cu o mână toarnă-l, iar cu alta amestecă folosind un ţel. Laptele trebuie să se îngroaşe, dar nu foarte mult. Ia-l de pe foc şi lasă-l să se răcească în jur de 10 minute.
Prepară budinca potrivit instrucţiunilor de pe ambalaj. În ea trebuie, de fapt, să şi adaugi cele două gălbenuşuri. După ce ai omogenizat, pune laptele cu gris. Bate spumă albuşurile cu 100 gr de zahăr. Încorporează şi spumă în terciul obţinut.
Separat pune restul de zahăr în alta oală, la caramelizat. Când devine suficient de frumos şi capătă şi consistența dorită, lasă-l la rece. Apoi pune peste zahărul caramelizat feliile de mere, iar pe acestea acoperă-le cu terciul pregătit anterior. Bagă vasul în cuptor pentru aproximativ 45 de minute. Scoate apoi din cuptor şi lasă să se răcească de tot. La final răstoarnă prăjitura pe o farfurie. poţi servi cu frişcă.
Prepară oricare din aceste deserturi și dă-le de pomană de Moșii de toamnă. Poți testa, bineînțeles, și tăvălita cu cocos.
[ad_2]