[ad_1]
Jurnalistul Ion Cristoiu scrie in această dimineață pe propriul blog despre întorsătura politică. Așadar, se pare că nici PNL și nici PSD nu îl mai vor pe Nicolae Ciucă premier. Redăm, integral, editorialul publicat de jurnalist pe propriul blog:
Potrivit informației difuzate de întreaga presă, duminică, 24 octombrie 2021, întîmplată dimineața, „prima rundă de negocieri între PNL și PSD, s-a încheiat fără nici un rezultat. Ca urmare, investirea Guvernului a fost amînată spre sfîrșitul săptămînii viitoare”.
Vineri, 22 octombrie 2021, la emisiunea Gîndurile lui Cristoiu, de pe Aleph News, declaram fără urmă de îndoială că Nicolae Ciucă „va fi investit foarte repede ca premier plin”. Afirmația mea se înălța pe un raționament de bun simț.
Criza politică din România mai are puțin și împlinește două luni de zile.
Firește, n-ar fi cine știe ce problemă (sînt țări în care crizele de guvern durează cîte un an) dacă situația României conduse de un Guvern interimar n-ar fi dramatică.
Valul 4 al Pandemiei a luat cu asalt țara. Restricțiile, dar mai ales administrarea cazurilor care ajung la spital, reclamă un Guvern cu puteri depline.
Criza Gazului din România, dar și cea din Republica Moldova reclamă decizii ferme și rapide, hotărîte. Așa ceva numai un Guvern cu puteri depline poate face.
Nu în ultimul rînd, prima tranșă de la UE în cadrul PNRR reclamă un Guvern cu puteri depline.
Poate că și un Guvern interimar, căzut la Moțiunea de cenzură, ar putea face față dificultăților prin care trece țara dacă el n-ar fi condus de Florin Cîțu.
Greșelile uriașe comise în ultima vreme, campania sîngeroasă dusă de Ludovic Orban în bătălia pentru șefia PNL, ostilitatea presei au făcut din Florin Cîțu un muribund politic. Și dacă ar vrea, Florin Cîțu n-ar putea să ia vreo decizie. E total lipsit de sprijin popular. Să adăugăm acestui lucru și faptul că prin plecarea miniștrilor USR sînt ministere conduse de miniștri care răspund de alte ministere pentru a ne face o imagine asupra Crizei cu care se confruntă România.
În aceste condiții, după eșecul suferit de Guvernul Dacian Cioloș în Parlament, desemnarea lui Nicolae Ciucă pentru a forma noul Guvern lăsa impresia că partidele politice au ajuns la o Înțelegere strategică. Se formează rapid un Guvern minoritar condus de generalul în rezervă Nicolae Ciucă pentru ca, fie și pe perioada iernii, România să fie guvernată.
Formula Ciucă mi s-a părut rezultatul unei astfel de înțelegeri situate dincolo de bătălia politică măruntă, pentru că-și avea originea în sesizarea momentului prin care trece țara.
Nicolae Ciucă părea ales de președinte tocmai ca urmare a acestei Înțelegeri:
a) Florin Cîțu era lăsat deoparte.
b) Fostul general nu e un om de partid, deși e membru PNL.
c) Nicolae Ciucă a fost șeful Marelui Stat Major. În această ipostază el și-a dat măsura organizării. Calitatea sa nu e cea de fost general, ci calitatea de fost șef al Marelui Stat Major.
Deși Înțelegerea nu fusese dată publicității (a mai fost un asemenea moment, cînd România a trebuit să treacă prin Parlament alierea cu NATO în Războiul dus împotriva Belgradului și cînd Ion Iliescu, șeful PDSR, a fost de acord) desemnarea lui Nicolae Ciucă părea să fie rezultatul ei.
Sînt în Istoria unei națiuni momente dramatice, de mare cumpănă, cînd clasa politică trece peste disensiunile tipice democrației și se cade la înțelegere asupra unei decizii. Deși mai ales prin Caragiale s-a făcut caz ironic din Acordul între Liberali și Conservatori în Parlament pentru soluționarea Crizei provocate de Răscoala de la 1907, dat fiind că țara se îndrepta spre haosul complet, momentul a fost o dovadă de patriotism al partidelor.
O asemenea Înțelegere presupunea din partea PSD și USR votarea noului Guvern fără nici o condiție. Se impunea asta, pe de o parte pentru ca nici PSD, nici USR să nu preia ceva din erodarea PNL la Guvernare, pe de alta, din urgența trecerii Guvernului prin Parlament.
O asemenea Înțelegere presupunea ca PNL, partid condus de Florin Cîțu, să se dea peste cap pentru ca Nicolae Ciucă să formeze cît mai repede Guvernul.
Ce s-a întîmplat în realitate?
PSD a vrut să aibă negocieri cu PNL.
Aceste negocieri au eșuat, deoarece PSD a cerut ca Programul de Guvernare să conțină pomenile electorale din Planul în 10 puncte al PSD.
Păi de unde și pînă unde negocieri?
Dacă PSD ar fi partidul care se pretinde (Salvatorul Patriei, Înțeleptul care înțelege situația), nu e nevoie de nici o negociere. PSD trebuie să se limiteze doar la atît:
Veniți cu Programul și lista în Parlament cît mai repede! Noi vom vota tot ce propune PNL, pentru că țara nu-și poate permite jocuri politice.
Prin participarea la negocieri, PSD a dat cu mucii în fasole. Explicația e simplă:
Marcel Ciolacu nu conduce PSD.
PSD e condus de mai multe găști care-și exprimă interesele prin presiuni făcute asupra lui Marcel Ciolacu. Prin urmare, găștile au socotit că PSD nu poate vota Guvernul PNL fără ca ele să nu primească friptură. Friptura plasării în posturi a Nepoțelelor PSD.
USR a făcut mare caz de Salvarea Patriei. Trompetistul acestei Salvări, Dacian Cioloș, a dispărut fără urmă. În absența lui Dacian Cioloș, liderii USR refuză să voteze un Guvern Nicolae Ciucă, deși pînă mai ieri invocau Salvarea Patriei.
Formarea Guvernului Ciucă e boicotată însă de Florin Cîțu.
Evoluția evenimentelor arată că desemnarea lui Nicolae Ciucă a picat greu la stomac lui Florin Cîțu și celor care l-au impus la șefia PNL. Efortul uriaș de impunere a lui Florin Cîțu la șefia PNL a avut drept temei convingerea că acesta va rămîne premier. Această promisiune a fost fluturată tuturor baronilor locali și centrali. Iată-l însă pe Florin Cîțu redus la condiția de Președinte al PNL.
Mai era ceva dacă Guvernul era condus de un baron PNL.
Cu acesta baronii PNL s-ar mai fi putut înțelege:
O nepoțică ici, o fripturică din buget colo.
Și nu numai baronii PNL, dar și baronii PSD nu-l vor pe Nicolae Ciucă premier.
Cum să te înțelegi cu generalul Nicolae Ciucă cînd vine vorba de o Nepoțică?
Florin Cîțu n-a avut curajul să-l înfrunte pe Klaus Iohannis.
N-are nici un chef însă ca premier să fie altul decît el. De aceea, Nicolae Ciucă e lucrat pe șest chiar de Florin Cîțu.
[ad_2]