luni, decembrie 23, 2024
AcasăSocialSolidaritate cu poporul ucrainean: 79 de artiști plastici au expus flori în...

Solidaritate cu poporul ucrainean: 79 de artiști plastici au expus flori în cadrul galeriei Alchimia Iași

[ad_1]

Dedicată păcii, frumuseții feminine și reîntoarcerii primăverii, expoziția „Flower Power” este configurată ca o adevărată „grădină suspendată” cu peste 190 de „portrete de flori” realizate în diferite maniere stilistice picturale. Proiectul expozițional, transformat într-un simbol de pace și solidaritate cu poporul ucrainean, este realizat în cadrul Centrului de Studii Transdisciplinare „Stimularea Creativității”, în baza parteneriatului dintre Facultatea de Inginerie Chimică și Protecția Mediului „Cristofor Simionescu” Iași ‘- TUIASI din cadrul Universității Tehnice „Gheroghe Asachi” și Facultatea de Arte Vizuale și Design (FAVD) din cadrul Universității Naționale de Arte „George Enescu” (UNAGE) Iași.

Nu mai puțin de 79 de artiști plastici au contribuit cu un ansamblu de peste 190 de pânze cu „portrete de flori” inundând astfel galeria de artă transdisciplinară „Alchimia” de la Facultatea de Inginerie Chimică și Protecția Mediului „Cristofor Simionescu”- TUIASI, Iași.

Expoziția de pictură „Flower Power” îmbogățește spațiul cultural ieșean cu o colecție impresionantă de inflorescențe intitulate ca o „grădină suspendată”, urmărind de a transmite mesaje de pace, iubire, speranță și solidaritate cu cei aflați în războiul ucrainean.

Explozia de culori este transpusă pe pânzele studenților și absolvenților Facultății de Arte Vizuale și Design (FAVD), din cadrul Universității Naționale de Arte „George Enescu” (UNAGE) din Iași. Fiecare floare are semnificația ei și însoțește emoțiile spiritului ludic creator din timpul procesului actului artistic.

Expoziția „Flower Power”: Simbol de pace și solidaritate cu poporul ucrainean

Artiștii ieșeni transmit emoții, determinare, speranță și empatie față de cei care fug de conflictul armat aflat la doar câteva sute de kilometri distanță de țara noastră. Expoziția „Flower Power”, dedicată păcii, frumuseții feminine și reîntoarcerii primăverii, este configurată ca o adevărată „grădină suspendată” cu peste 190 de „portrete de flori”, fiind dedicată inițial doar doamnelor și reîntoarcerii naturii la viață, pentru a ne alunga spumele celui de-al patrulea val COVID-19.

Vremurile, însă, au transformat-o și într-un mesaj al Păcii și Solidarității cu toți cei aflați în teroarea și suferința războiului ucrainean. În căutarea frumuseții (așa cum o afirmă spiritul complex și complicat al epocii postmoderne), pânzele tinerilor artiști plastici se oferă ca un mesaj al Speranței și al Iubirii, două componente vitale societății actuale.

Realizate în diferite maniere stilistice picturale, florile studenților și absolvenților specializării pictură, hrănesc spiritele iubitorilor de artă și le oferă oportunitatea de a procura creațiile originale la prețuri accesibile, sprijinind astfel procesul de afirmare a unui tânăr artist profesionist. Expoziția „Flower Power” curatoriată de conf. univ. dr. prorector Cristian Ungureanu și asist. univ. dr. Bianca Boroș, este disponibilă publicului larg zilnic între orele 08:00-20:00.

Pentru procurarea creațiilor originale, va fi disponibil un catalog cu datele de contact ale artiștilor, însoțite de imaginile lucrărilor. Totodată, cu acest prilej s-a inaugurat și spațiul de informare al Asociației Studenților Chimiști „Chemis Iasi”.

Expoziție la Facultatea de Inginerie Chimică și Protecția Mediului

Vernisajul expoziției „Flower Power” a avut loc joi, 3 martie 2022 la galeria de artă transdisciplinară „Alchimia” de la Facultatea de Inginerie Chimică și Protecția Mediului, Iași.

În deschidere au vorbit cadrele didactice care au venit cu propunerea înființării cursului „Stimularea Creativității”, prof. univ. dr. Nicolae Hurduc, conf. univ. dr. prorector Cristian Ungureanu și rectorul Universității Tehnice „Gheorghe Asachi”, Dan Caşcaval, care a aprobat și susținut acest demers artistic.

„Ideea a pornit din dorința de dezvoltare a complexității sistemului de gândire a absolvenților noștri și nu numai, valabil pentru toți tinerii care termină facultatea. Cursul «Stimularea creativității» este după modelul Universității Standford, care are cei mai mulți laureați ai Premiului Nobel și aplică acest sistem de pregătire mixtă”, a menționat prof. univ. dr. Nicolae Hurduc.

„De la contextul inițial al titlului și al mesajului «Flower Power» în mod normal ne-am gândit la frumusețea florilor, la relizarea unor portrete de flori care să fie și autoportrete ale studenților pentru că orice lucrare este un autoportret, și s-a transformat într-un mesaj de Solidaritate cu toți oamenii aflați în suferința războiului din Ucraina, iar mesajul nostru așa cum este mesajul original al sintagmei «Flower Power» din anii ’70, este acela de a opri orice formă de război, de agresiune a oamenilor contra oamenilor”, a menționat conf. univ. dr. prorector Cristian Ungureanu.

Studenți și absolvenți FAVD și doi străini veniți cu burse Erasmus, la eveniment

Din motive medicale asist. univ. dr. Bianca Boroș nu a putut fi prezentă la vernisajul expoziției, însă a oferit un mesaj de susținere pentru studenți:

„Sunt foarte încântată de lucrările strânse pentru această expoziție! Cred că participanții – studenții si absolvenții UNAGE si-au arătat încă o dată măiestria, punându-și în practică cunoștințele din domeniul artistic. Îmi doresc vizibilitate cât mai mare și să avem un public numeros pentru că studenții noștri merită!”, a transmis asist. univ. dr. Bianca Boroș.

„Expoziția este foarte elaborată, de la abstract la figurativ, de la impresionism la realism, s-au abordat tot felul de tipuri de cromatici, unele sunt mai vii, altele mai nostalgice, producând astfel trecerea prin diverse stări. Portrele de flori reflectă personalitatea artistului, iar privitorul poate rezona cu creațiile lui. Parteneriatul dintre universități crează noi punți între studenții din domeniile diferite, având la bază o viziune transdisciplinară”, a precizat absolventul FAVD Cristian Mihăilă.

„Această expoziție este un punct de inspirație pentru toate facultățile din țară. Ideea a pornit de la manifestarea hippieoților din anii ’70 având mesajul de bază „Flower Power” anti-război. (Puterea florilor) Se pare că istoria se repetă… simbolul este dezarmare nucleară ceea ce trăim noi în anul 2022”, a adăugat absolventul FAVD Lucian Constantin Simion.

Printre participanții expoziției se numără și doi studenți veniți cu burse Erasmus, care s-au bucurat de acest demers expozițional și au adus cuvinte de laudă proiectului, fiind solidari cu poporul ucrainean.

[ad_2]

Sursa: bzi.ro
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments