[ad_1]
Multe persoane caută rețeta pentru pâine de casă tradițională. Pâinea este nelipsită de la orice masă, mai ales în rândul românilor. Chiar dacă, în prezent, găsim diferite feluri de pâine pe rafturile magazinelor (cum ar fi cea feliată, cea albă, neagră, integrală, de secară și așa mai departe), românul tânjește după rețeta clasică, după mirosul pe care îl simțeam când treceam pragul bunicii în copilărie. Nimic nu se compară cu pâinea caldă, puțin crocantă, abia scoasă din cuptor! Ori cu ajutorul bunicilor, părinților, ori cu ajutorul internetului, orice rețetă tradițională poate fi readusă la viață. Pâinea este ideală pentru majoritatea felurilor de mâncare, însă această rețetă va fi atât de minunată, încât nu vă veți putea abține din a o mânca „goală”!
Ce ingrediente sunt necesare pentru pâinea tradițională
Nimic nu este mai simplu decât a face o pâine după rețeta clasică. Pentru unii, poate fi chiar și o plăcere! Această rețetă nu necesită deloc multe ingrediente, iar majoritatea le veți găsi deja, cu siguranță, în bucătărie.
În primul rând, va trebui să ne îndreptăm spre dulăpiorul cu făină și să pregătim 1 kg de făină albă de grâu. Vom mai pregăti și drojdia. În funcție de ce fel de drojdie doriți să folosiți, cantitatea acesteia va fi diferită. Dacă utilizați pentru această rețetă drojdia uscată, veți avea nevoie de aproximativ 10 grame. Dacă pregătiți drojdie proaspătă, trebuie să măriți puțin cantitatea, până ajungeți la 20-25 de grame.
Desigur, trebuie să ne folosim atât de sare, cât și de zahăr. Totuși, pentru aluatul de pâine, nu trebuie să abuzăm de acestea. Vor fi de ajuns câte două lingurițe din fiecare, pentru a exista un echilibru.
În timpul frământatului vom avea nevoie și de niște ulei de floarea soarelui. De asemenea, trebuie să pregătim și aproximativ 700 de ml de apă căldută, la o temperatură potrivită.
Pentru ca pâinea să iasă așa cum ne dorim, trebuie să fim atenți la cantitatea ingredientelor.
Rețetă pâine de casă tradițională – Cum se prepară aceasta
Putem începe prin a cerne foarte bine făina. O putem cerne chiar și de două ori, pentru a fi siguri că totul este în regulă. O turnăm într-un lighean de plastic, exact așa cum făcea și bunica. Acesta trebuie să fie destul de încăpător. Peste aceasta, punem drojdia uscată, alături de zahăr. Totuși, zahărul este opțional pentru că nu se alfa de la începuturi în rețeta clasică a pâinii.
Între timp, apa trebuia pusă puțin la foc, pentru a se încălzi. Când atinge temperatura potrivită, o turnăm peste făină, alături de sare. Dacă folosiți drojedie proaspătă în loc de cea uscată, va trebui să schimbați tactica.
Înainte de a începe să frământați, trebuie să vă ungeți mâinile și vasul cu puțin ulei. În acest fel, puteți fi sigur că aluatul nu se va lipi atât de tare de lighean sau de mâini. Luați marginea aluatului și frământați spre centrul acestuia și repetați procesul de câte ori este necesar, până ce aluatul își formează textura potrivită. Spre sfârșit, puteți să vă jucați puțin folosindu-vă de tehnica trântirii aluatului. După aceea, putem acoperi vasul cu un prosop sau cu folie alimentară. Trebuie să-l depozităm într-un loc călduros pentru a crește.
După ce procesul de dospit este gata, trebuie să tăiem aluatul în mai multe bucăți egale. Pe acestea le așezăm în tava pentru cozonac. Trebuie să tăiem aluatul pentru ca pâinea să crească bine la cuptor.
Cuptorul trebuie să fie la foc mediu, adică în jur de 180 de grade. Tava cu aluatul pentru pâine se coace în decursul a aproximativ 40 de minute. Pentru a fi siguri că este gata, puteți să vă folosiți de testul cu scobitoarea.
Așadar, rețeta de pâine de casă tradițională este foarte simplă, dacă nu, chiar cea mai simplă modalitate de a prepara pâinea.
[ad_2]