[ad_1]
Bulgurul sau orezul turcesc este un ingredient similar cu orezul sau cușcușul. Iată la ce este bun, cum se gătește, dar și ce beneficii aduce organismului dacă este consumat regulat.
Bulgurul reprezintă un amestec de diferite tipuri de boabe de grâu măcinate. Poate fi folosit ca atare sau adăugat în diferite rețete.
Cum se găteşte orezul turcesc şi ce beneficii aduce organismului
Printre cel mai cunoscut fel de mâncare în care este folosit bulgurul este în salata arăbească tabouleh. Pe lângă pătrunjel, roșii, ceapă, rodii, suc de lămâie, bulgurul este nelipsit.
Sunt multe gospodine care aleg să înlocuiască orezul cu bulgurul. În pilaf, sarmale, ardei umpluți ori burger vegani. Se lasă la înmuiat în apă minimum o oră şi jumătate, iar apoi este gata pentru consum. Se poate înmuia şi în supă, suc de roşii sau alte lichide, în funcţie de reţeta pentru care se pregăteşte.
Bulgurul are un conţinut de fibre, proteine şi vitamine mai mare decât orezul şi are un indice glicemic scăzut. Este o sursă bogată decarbohidraţi, care îţi oferă energie. În 200 de grame de bulgur se găsesc 34 de grame de carbohidraţi, iar doza zilnică recomandată este de 130 de grame.
De asemenea, conţine câtevafibre solubile, iar în proporție de 90% se găsesc fibre insolubile, acestea fiind cele care ajută alimentele să treacă prin tractul digestiv şi previn constipaţia. Bulgurul este şi o bună sursă de magneziu (un mineral esenţial pentru o bună funcţionare a creierului şi nervilor), asigurând un aport de 1,11 mg (55,5% din necesarul zilnic) la o porție de 200 de grame.
[ad_2]