[ad_1]
În județul Iași, pentru examenul de Bacalaureat 2022, în prima sesiune s-au înscris 5.077 de candidați, 4.643 din seria curentă și 434 din seriile anilor anteriori. Cu toate acestea, la examenul propriu-zis s-au prezentat doar 4742. La proba de la limba și literatura română elevii au avut de redactat un eseu în care să prezinte particularitățile unei comedii studiate
A doua probă scrisă, ce urmează a fi susținută 21 iunie 2022, este la matematică sau istorie, în funcție de profilul real sau uman pentru care aceștia au optat în urmă cu patru ani.
În municipiul Iași s-au organizat 14 centre de examen, dintre care 4 sunt în afara municipiului: 2 în Pașcani, 1 în Hârlău și 1 în Târgu Frumos.
Cum au arătat subiectele la limba și literatura română
Indiferent de profil, cei peste 5.000 de candidați ieșeni, în prima parte a subiectelor, au avut de răspuns unor itemi similari.
La subiectul 1, tinerii au trebuit să lectureze un fragment literar de Nicolae Iorga. Astfel, primele cinci exerciții se raportau la acest text. Ulterior, au avut de redactat un text argumentativ, prezentând o situație imaginară dintr-o întâlnire cu o personalitate, la alegere, făcând apel la imaginație.
La subiectul al II-lea, prezentarea perspectivei narative dintr-un paragraf a i-a pus pe elevi din nou în situația în care să citească cu atenție un text literar. Mai departe, la al III-lea subiect, genul dramatic a fost cel care “s-a bucurat de atenție”, la examenul de Bacalaureat de la limba și literatura română. Fie că a fost vorba de profil real sau uman, adică de raportatarea la o operă ce ce se încadrează în genul dramatic sau caracterizarea unui personaj dintr-o astfel de creație, tinerii au trebuit să respecte cerința.
“Chirița în provincie” și „O scrisoare pierdută” sunt doar două dintre numele unor comedii celebre, ale genului dramatic, pe care candidații puteau să le ia în calcul privind ultimul subiect.
Rămâne de văzut dacă cei care au participat la prima probă din cadrul Bacalaureatului au fost sau nu luați prin surprindere de comedie.
Este important de precizat că la această probă nu au existat tentative de fraudă, deci nu a fost eliminat niciun candidat.
A doua probă scrisă a examenului de Bacalaureat
Absolvenții claselor a XII-a din județul Iași susțin astăzi, 21 iunie 2022, a doua probă obligatorie din cadrul examenului de Bacalaureat, la matematică sau istorie. Astfel, elevii care au urmat în ciclul liceal un profil uman, vor susține testarea la istorie, iar cei de la profil real sau tehnologic, la matematică.
Candidații trebuie să fie prezenți în sălile de examen, începând cu ora 08:30. Timpul destinat elaborării unei lucrări scrise este de trei ore, din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor in sala de examen.
“Pentru rezolvarea subiectelor, candidații vor folosi numai cerneală sau pastă de culoare albastră, iar pentru executarea schemelor și a desenelor, vor utiliza numai creion negru. Pentru probele scrise la matematică, tinerii pot apela doar la instrumente de desen, mijloacele de calcul sunt interzise, iar hârtia folosită este doar cea distribuită în sala de examen”, a declarat Antonina Bliorț, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Școlar Județean Iași.
După examenul scris al materiei obligatorie a profilului, pe 22 iunie este programată ultima probă scrisă, la alegere. Fie că este vorba de geografie, biologie, psihologie, logică sau economie, toți elevii ieșeni trebuie să obțină minim nota 5, iar media finală la examenul de Bacalaureat să fie minim 6. Pentru corectarea tezelor, vor fi organizate, în municipiul Iași, 3 centre de evaluare.
Afișarea primelor rezultate este prevăzută pentru data de 27 iunie până la ora 12:00, iar contestațiile pot fi depuse în aceeași zi, în intervalul orar 12:00 – 18:00, inclusiv prin mijloace electronice. În această situație, candidații completează, semnează și depun sau transmit prin mijloace electronice și o declarație-tip în care se menționează faptul că au luat cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației poate modifica, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere. Rezultatele finale vor fi făcute publice în data de 1 iulie, în prima parte a zilei.
Examenul de Bacalaureat reprezintă o provocare pentru tinerii ce și-au propus să fie declarați admiși la unul dintre cele mai importante examene din viața lor.
[ad_2]