luni, noiembrie 18, 2024
AcasăCulinarRețetă tradițională de socată ca la bunica. O băutură răcoritoare perfectă pentru...

Rețetă tradițională de socată ca la bunica. O băutură răcoritoare perfectă pentru zilele toride de vară

[ad_1]

Rețeta tradițională de socată ca la bunica este ideală pentru zilele de vară. Aceasta poate fi preparată din flori proaspete, dar și din cele uscate. De asemenea, trebuie să aveți în vedere că planta nu trebuie culeasă de pe marginea drumului. Din ingredientele menționate veți obține circa trei litri de suc.

Pentru ca în final să obțineți o băutură savuroasă și delicioasă, florile vor trebui culese la începutul înfloririi. În caz contrar, aceasta va fi amară. Socata poate fi servit alături de o felie de cozonac unguresc pufos. 

Rețetă tradițională de socată, ingrediente necesare

Rețeta tradițională de socată se poate prepara din flori proaspete, cât și uscate. Perioada de înflorire a plantei este mai-iunie. De asemenea, bunica mereu spunea că florile nu trebui culese de pe marginea drumului deoarece vor fi pline de praf. Dacă doriți să le puneți la uscat, trebuie să fie ținute într-un loc răcoros, în pungi de hârtie. Totodată, dacă doriți să preparați sucul din flori uscate va trebui să adăugați o cantitatea mai mare deoarece nu este la fel de aromată ca cea proaspătă și în final nu va avea aceeași savoare. 

Un lucru foarte important pe care trebuie să îl aveți în vedere este faptul că acestea trebuie culese la începutul înfloririi deoarece pe parcurs planta va deveni amară, iar băutura nu va mai fi la fel de delicioasă. Pentru a prepara trei litri de socată veți avea nevoie de 60 grame de flori de soc, 2-3 lămâi, 300 grame de zahăr, 75 mililitri de suc de lămâie și trei litri de apă. În doar 15 minute veți obține o băutura răcoritoare și delicioasă perfectă pentru zilele toride de vară. Din florile de soc mai pot fi preparate dulcețuri, gemuri sau vin. De asemenea, dacă sunteți însărcinată trebuie să știți că nu este indicat să consumați socată. 

Cum se prepară socata bunicii

Mai întâi de toate, bunica curăța florile de soc și le spăla. Tijele verzi vor fi aruncate deoarece vor oferi un gust amărui băuturii. Una dintre cele două lămâi va fi tăiată în felii subțiri. Ce-a de-a doua o veți stoarce și veți utiliza sucul rezultat la socată. După ce ați pregătit toate ingredientele veți avea nevoie de un borcan de 4 litri sau 4 litri jumătate. Un lucru foarte important este faptul că bunica nu folosea drojdie. Într-un bol mai mare veți amesteca zahărul împreună cu sucul de lămâie. În funcție de cât de dulce doriți sa fie socata mai puteți mări sau micșora cantitatea.

Cele două ingrediente vor fi amestecate bine, apoi se va turna un litru de apă treptat. Între timp veți observa cum zahărul se va dizolva. În borcan se vor pune mai întâi florile de soc, apoi feliile de lămâie. La final se va turna și siropul, apoi se va completa cu doi litri de apă. Băutura se va amesteca cu ajutorul unei linguri din lemn, apoi vasul va fi acoperit cu o farfurie. Borcanul se va lăsa la loc însorit timp de 2-3 zile să fermenteze. Ulterior, veți gusta socata, iar dacă observați că fermentează va trebui să o strecurați și să o puneți în frigider. Băutura este extrem de aromată și are un gust dulce-acrișor. În timpul zilelor de vară mai puteți prepara și un sirop de căpșuni ce este la fel de răcoritor. 

Rețeta tradițională de socată este foarte simplă de preparat. Aceasta este ideală pentru zilele călduroase, având un gust dulce-acrișor. 

[ad_2]

Sursa: bzi.ro
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments