[ad_1]
Primarul Mihai Chirica dorește să propună Consiliului Județean încheierea unui parteneriat pentru reabilitarea Filarmonicii din fonduri europene nerambursabile. Edilul Iașului a vorbit despre importanța culturii în detrimentul jocurilor politice
Mihai Chirica consideră de mare importanță reabilitarea Filarmonicii din fonduri europene, alături de noul sediu pentru Opera Ieșeană. În proiectele culturale vizate sunt incluse clădirile Colegiului Național de Artă „Octav Băncilă” și domenii ale Teatrului Național „Vasile Alecsandri”. Primarul a susținut ideea de a promova cu prioritate aceste proiecte, alocând bani din Programul Operațional Regional.
Acord pentru reabilitarea Filarmonicii din fonduri europene
Municipalitatea ieșeană dorește să creeze o nouă axă culturală în centrul orașului. Punctul de pornire ar fi Muzeul de Artă Contemporană, proiect care va fi finalizat în 2023. Până la finalul anului 2023, va fi încheiată și lucrarea de modernizare a parcului din fața Teatrului Național „Vasile Alecsandri”. Cel mai important punct vizat de aceste proiecte este Filarmonica, la pachet cu noul sediu al Operei Naționale ieșene.
„Filarmonica din Iași a trecut prea mult și prea des prin controverse politice. Împreună cu reprezentanții Consiliului Județean, vrem ca prin prisma componentei care promovează patrimoniului cultural al Iașului să realizăm acest obiectiv. Cultura nu are frontiere politice. Vom promova cu prioritate din banii alocați municipiului Iași, prin Programul Operațional Regional, Filarmonica ieșeană, parcul din jurul Teatrului Național, dezvoltarea pietonalului de la intersecția în care se află statuia lui Miron Costin, cu tot ce înseamnă axa culturală, precum și str. I.C. Brătianu”, a declarat primarul Mihai Chirica.
Primarul dorește o colaborare armonioasă cu întreaga Administrație Locală și Județeană pentru a reuși, în timp cât mai scurt, să ducă la bun final cât mai multe proiecte care să transforme Iașul într-o destinație perfectă de vizitat, un oraș cu adevărat cultural și un loc pe care artele fine să îl considere de interes.
Axă culturală în inima orașului Iași
Pe lângă proiectele demarate, municipalitatea ieșeană are în vedere mai multe puncte culturale de interes care ar putea să constituie atracții turistice, spații în care artiștii ieșeni să poată evolua și locații în care publicul amator de artă să poată merge la spectacole, vernisaje și concerte diverse.
„Municipalitatea dorește să creeze o nouă axă culturală în centrul oraşului, pornind de la Muzeul de Artă Contemporană, fosta Baie Turcească, care va fi finalizat în 2023, continuând cu reabilitarea ansamblului mitropolitan, piaţa din faţa Mitropoliei şi clădirile anexă aferente – proiect lansat deja public, apoi reabilitarea parcului din faţa Teatrului Naţional, lucrare demarată care va fi finalizată în 2023, reabilitarea şi modernizarea curţii interioare a Teatrului Naţional, inclusiv zona unde este acum Teatrul la Cub, axa urmând să aibă ca reper final clădirea Filarmonicii care se dorește a fi reabilitată cu fonduri europene, în parteneriat cu Consiliul Judeţean. În acelaşi areal vor intra şi investiţiile necesare pentru reabilitarea şi modernizarea imobilelor Colegiului de Artă «Octav Băncilă» Iaşi”, transmit reprezentanții municipalității ieșene.
Bugetul necesar pentru reabilitarea Filarmonicii din fonduri europene se estimează a fi de aproximativ 15 milioane de euro.
[ad_2]