luni, noiembrie 25, 2024
AcasăActualitateA murit Mihail Gorbaciov, ultimul lider al Uniunii Sovietice. Fostul politician avea...

A murit Mihail Gorbaciov, ultimul lider al Uniunii Sovietice. Fostul politician avea vârsta de 91 de ani

[ad_1]

Mihail Gorbaciov, ultimul lider al Uniunii Sovietice, a murit marți. Mihail Gorbaciov, care a încheiat Războiul Rece fără vărsare de sânge, dar nu a reușit să împiedice destrămarea Uniunii Sovietice, a încetat din viață, scrie Reuters, citând agențiile de presă din Rusia. Potrivit jurnaliștilor ruși, datele au fost prezentate de Spitalul Clinic Central din Moscova.

„Mihail Sergheevici Gorbaciov a murit în această seară după o boală gravă și lungă”, a informat Spitalul Clinic Central, potrivit Interfax.

Gorbaciov a fost fiul țăranilor ruși de pe teritoriul Stavropol, din sud-vestul Rusiei. S-a alăturat Komsomol (Liga Tinerilor Comuniști) în 1946 și a condus o combină de recoltat la o fermă de stat din Stavropol în următorii patru ani.

Gorbaciov a primit Premiul Nobel pentru Pace în 1990

A fost un membru promițător al Komsomolului, iar în 1952 a intrat la facultatea de drept a Universității de Stat din Moscova și a devenit membru al Partidului Comunist.

Mihail Gorbaciov a fost oficial sovietic, secretar general al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice (PCUS) din 1985 până în 1991 și președinte al Uniunii Sovietice. Uniunea Sovietică în 1990-1991. Eforturile sale de a democratiza sistemul politic al țării sale și de a-i descentraliza economia au dus la căderea comunismului și la destrămarea Uniunii Sovietice în 1991. În parte pentru că a pus capăt dominației postbelice de către Uniunea Sovietică a Europei de Est, Gorbaciov a primit Premiul Nobel pentru Pace în 1990.

 „Ne-a dat tuturor libertatea, dar nu știm ce să facem cu ea”

A absolvit în 1955 o diplomă în drept și a ocupat mai multe posturi în Komsomol și organizații obișnuite de partid din Stavropol, ajungând să devină prim-secretar al comitetului regional de partid în 1970.

În 1996, Gorbaciov a candidat pentru funcția de președinte al Rusiei, dar a strâns mai puțin de 1% din voturi. Cu toate acestea, el a rămas activ în viața publică. În 2006, s-a asociat cu miliardarul rus și fostul parlamentar Aleksandr Lebedev pentru a cumpăra aproape jumătate din ziarul independent Novaya Gazeta, cunoscut pentru disponibilitatea sa de a contesta politicile Kremlinului.

La 30 septembrie 2008, a fost anunțat că Gorbaciov și Lebedev formează un nou partid politic, deși acesta nu s-a materializat niciodată. Deși Gorbaciov a criticat uneori liderul rus Vladimir Putin, el a susținut anexarea Crimeei de către țară (2014) în timpul crizei din Ucraina.

Mulți ruși nu l-au iertat niciodată pe Gorbaciov pentru turbulențele declanșate de reformele sale, considerând că scăderea ulterioară a nivelului lor de trai este un preț prea mare de plătit pentru democrație.

După ce l-a vizitat pe Gorbaciov în spital, pe 30 iunie, economistul liberal Ruslan Grinberg a declarat publicației de știri ale forțelor armate Zvezda: „Ne-a dat tuturor libertatea, dar nu știm ce să facem cu ea”.

[ad_2]

Sursa: bzi.ro
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments