[ad_1]
Cei trei invitați speciali din Ucraina povestesc la FILIT Iași despre modul în care războiul le-a schimbat viața, dar și despre faptul că literatura este cea care îi ajută să treacă mai ușor peste toate rănile. Modul lui Iuri Viniciuc de a scrie l-a adus în prag de arest, fiind de peste 30 de ori dat în judecată. Chiar dacă la început era greu să mai scrie, literatura a fost cea care ușor-ușor l-a mai îndepărtat de realitatea groaznică
FILIT, Festivalul Internațional de Literatură și Traducere, reunește foarte mulți oameni de cultură în fiecare an. FILIT este un proiect anual organizat de Muzeul Național al Literaturii Române Iași și finanțat de Consiliul Județean Iași, iar ediția de anul acesta se desfășoară sub înaltul patronaj al Reprezentanței Comisiei Europene în România. FILIT 2022 beneficiază de sprijinul Primăriei Municipiului Iași, Inspectoratului Județean Iași, MOBEXPERT, Aqua Carpatica și Volvo.
Cei trei invitați de la Focus Ucraina pe care i-a avut FILIT în cea de-a patra seară au fost Sofia Andruhovici, Evghenia Lopata și Iuri Viniciuc. Gazda serii a fost scriitorul Radu Vancu, care a spus încă de la început că discuția va îmbina două mari teme: literatura și războiul.
Dat în judecată de peste 30 de ori pentru scrierile pline de umor
Cei trei invitați ucraineni de la FILIT au reușit să atragă atenția publicului prin relatările lor despre război și literatură. Evghenia Lopata organizează instituții ale literaturii, este agent literar și omul care mișcă lucrurile în literatura ucraineană de astăzi. Sofia Andruhovici este romancier, a publicat de-a lungul timpului trei romane, trei cărți de proză scurtă și eseuri. Este unul dintre cei mai traduși oameni de astăzi, cu o reputație foarte consistentă. Iuri Viniciuc este autor și scrie poezii, proză, teatru și conduce teatre de comedie.
Radu Vancu relatează în fața oamenilor cum literatura plină de umor a lui Iuri Viniciuc a făcut poliția să vină acasă la scriitor pentru o poezie în care îl ironiza foarte dur pe fostul președinte pro-rus, Viktor Ianukovici. Era o poezie cu titlul „Omorâți jigodia”.
„Când au venit polițiștii la mine acasă, mi-au zis că le-a plăcut foarte mult ce am scris și că sunt de partea mea. De fapt, ei mi-au spus că au primit un ordin și că vor să scriu o declarație prin care nu doresc omorârea lui Ianukovici. Apoi m-au dat în judecată”, declară Iuri Viniciuc.
A fost dat în judecată de peste 30 de ori pentru publicările lui. Pseudonimul autorului era „Observatorul Iuri” și, deși toată lumea știa asta, ziarele au fost obligate să plătească toate amenzile.
Trei invitați speciali din Ucraina: Războiul a afectat viața fiecăruia
Pe Sofia Andruhovici războiul a făcut-o să realizeze cât de ușor oamenii își pot pierde membrii familiei sau prietenii.
„Cred că m-am schimbat și din direcția de a fi scriitor, deoarece, de când a început războiul, am început să scriu și mai mult, iar acest aspect mă ajută să trec mai ușor peste această perioadă grea. Totodată, nu cred că pot să numesc perioada războiului cu adevărat inspirațională”, spune Sofia Andruhovici la seara FILIT.
Iuri Viniciuc afirmă faptul că se aștepta să înceapă războiul, însă nu s-a gândit că se va produce totul atât de rapid. Scriitorul recunoaște faptul că în primele zile ale războiului nu putea să scrie, deși avea două romane începute.
„Abia în vară am început să-mi recapăt creativitatea și m-am regăsit tot mai mult în ceea ce scriam, încercând să mă îndepărtez de realitate. Cumva ne dorim să se termine cât mai rapid acest război, deoarece corpul nostru nu mai poate să mențină această stare emoțională”, prezintă Iuri Viniciuc.
Evghenia Lopata mulțumește tuturor românilor pentru ajutorul oferit ucrainenilor în tot acest timp și spune că simte apropierea dintre România și Ucraina din ultimele șapte luni, românii fiind cei care i-au ajutat foarte mult pe parcursul acestei perioade grele.
„Înainte eram împăcată cu absolut tot ceea ce făceam. Promovam cultura ucraineană, mă ocupam de lansarea cărților. Nu regret absolut nimic din ceea ce am făcut până a începe războiul. Într-adevăr, viața s-a schimbat radical”, menționează Evghenia Lopata.
Trei invitați speciali din Ucraina, la FILIT Iași. Literatura din mijlocul războiului
Literatura nu este un armament pentru Sofia Andruhovici, ci o ajută să treacă mai rapid rănile pe care le provoacă războiul. De la început și până în prezent, în literatura ucraineană au început să apară tot mai multe proze și eseuri, articole, genuri care te fac să înțelegi mult mai bine starea din momentul actual.
Literatura este un medicament pe timpul războiului. Evghenia Lopata menționează că dintr-un proiect face parte o persoană care luptă în momentul de față pentru țară. Războiul l-a prins exact în momentul în care scria ultima pagină din romanul său și a fost nevoit să ia armamentul pentru a merge să lupte pentru țară. Impresionant este faptul că soția acestuia a putut să-i dea un laptop, iar el a putut să transmită toate ideile pe care le avea.
Referitor la război, Iuri Viniciuc adaugă faptul că vor fi foarte multe cărți și filme pe această temă. Există scriitori pe zonele afectate și doar ei pot să transmită cu exactitate sentimentele pe care le au.
În cea de-a patra seară, au fost prezenți trei invitați speciali din Ucraina la FILIT Iași, care au povestit despre războiul ce le-a schimbat radical viața. Literatura este cea care îi ajută să treacă mai ușor peste acest conflict. România este țara ce le-a fost alături, iar pentru asta nu au decât mulțumiri.
[ad_2]