luni, noiembrie 25, 2024
AcasăActualitateEchipa de sprijin din România a ajuns în Turcia. Începe prima misiune...

Echipa de sprijin din România a ajuns în Turcia. Începe prima misiune a salvatorilor

[ad_1]

Echipa de sprijin din România, formată din personal specializat de căutare-salvare, medici și asistenți SMURD, personal cu echipe canine din cadrul Clubul Câinilor Utilitari, a ajuns în provincia Hatay, într-o localitate apropiată orașului Antakia, Turcia, a anunțat marți dimineața DSU.

Aceasta este prima zonă pe care autoritățile turce cu responsabilități în gestionarea situației generate de cutremure au ales-o pentru echipa din România.

Salvatorii români au început să construiască baza de operații, concomitent pregătindu-se primul schimb pentru începerea misiunii de sprijin.

Unsupported image type. GD driver is only able to decode JPG, PNG, GIF or WebP files.Unsupported image type. GD driver is only able to decode JPG, PNG, GIF or WebP files.Unsupported image type. GD driver is only able to decode JPG, PNG, GIF or WebP files.Unsupported image type. GD driver is only able to decode JPG, PNG, GIF or WebP files.Unsupported image type. GD driver is only able to decode JPG, PNG, GIF or WebP files.Unsupported image type. GD driver is only able to decode JPG, PNG, GIF or WebP files.GALERIE FOTO. Imaginile dezastrului, după cutremurele din Turcia. Clădiri rase de pe fața Pământului, oameni sub dărâmături
GALERIE FOTO. Imaginile dezastrului, după cutremurele din Turcia. Clădiri rase de pe fața Pământului, oameni…

Marți dimineață, înainte de a începe deplasarea către locația bazei de operații stabilite de AFAD, o echipă formată dintr-un ofițer și 2 subofițeri cu 2 câini de căutare-salvare au executat o misiune de recunoaștere în teren, împreună cu o echipă din Turcia, la o zonă rezidențială afectată de cutremur.

România a trimis ajutoare în Turcia. Două aeronave cu 59 de salvatori au aterizat deja la Adana

România a decis trimiterea unei echipe RO-USAR, personal de intervenție specializat din cadrul IGSU, în Turcia, țara puternic afectată de cutremurul de 7,8 care a avut loc luni dimineață, anunță Guvernul într-un comunicat remis presei. Echipa e formată din 59 de salvatori, a declarat Raed Arafat la Digi24, luni seară. O informare anterioară a DSU arăta că echipa are 58 de oameni.

Cele două aeronave militare care au transportat echipa de salvare RO-USAR formată din 59 de persoane şi 4 câini de căutare au aterizat la Adana, anunță Departamentul pentru Situații de Urgență.

O a treia aeronavă aflată în dotarea Forțelor Aeriene Române este în drum spre Adana, pentru a completa tehnica aferentă echipelor de salvatori.

Șeful DSU, Raed Arafat, a declarat luni seară, că românii aflați în Turcia, precum și cetățeni din alte țări europene, care au solicitat să fie repatriați pot fi aduși în țară cu oricare dintre aceste trei aeronave.

58 de salvatori vor alcătui echipa RO-USAR trimisă de România pentru a sprijini Turcia în operațiunile de căutare și salvare de după cutremurul de 7,8 grade de luni dimineață. Salvatorii vor fi însoțiți de 4 câini special antrenați pentru astfel de misiuni.

Potrivit DSU, sprijinul României este alcătuit din:

modul specializat de căutare-salvare RO-USAR din cadrul IGSU cu 2 câini și tehnică aferentă;
echipă de căutare-salvare cu 2 câini antrenați pentru astfel de situații din cadrul Asociației Câinilor Utilitari;
medici și asistenți ai UPU-SMURD București (Floreasca);
ofițeri de legătură din cadrul DSU.

În urma consultării cu președintele României, Klaus Iohannis, prim-ministrul Nicolae Ciucă a convocat Comitetul Național pentru Situații de Urgență, la propunerea DSU.

Departamentul pentru Situații de Urgență, prin Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, în calitatea sa de punct național de contact, a primit din partea Centrului de Coordonare a Răspunsului la Urgență al Comisiei Europene (ERCC), prin intermediul CECIS, solicitarea autorităților din Turcia pentru acordarea de asistență internațională, având în vedere situația de urgență generată de cutremurul de peste 7 grade Richter manifestat noaptea trecută pe teritoriul acestei țări.

Urmare a activării Mecanismului European de Protecție Civilă, Guvernul României a decis trimiterea unei echipe RO-USAR, personal specializat de intervenție în astfel de situații din cadrul IGSU, în Turcia.

Sprijinul oferit de statul român a fost acceptat de autoritățile turce, precizând, totodată, că echipele de salvatori ale IGSU, împreună cu echipa medicală SMURD București (parte integrantă a INSARAG), alături de personalul Forțelor Aeriene Române din cadrul MApN, sunt deja pregătite pentru desfășurarea acestei misiuni de sprijin, a mai transmis Guvernul.

Sprijinul se va acorda în baza solicitării de asistență internațională formulată de guvernul Republicii Turcia prin Mecanismul European de Protecție Civilă.

[ad_2]

Sursa: bzi.ro
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments