[ad_1]
Moment decisiv pentru un simbol al orașului Iași, cu obiecte celebre și mai vechi decât la Paris! Proiectul privind reabilitarea Bisericii „Sfântul Spiridon”, județul Iași, municipiul Iași, bulevardul Independenței, nr. 1, în incinta Spitalului „Sfântul Spiridon”, se află, spre avizare, pe masa Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice. Ședința va avea loc astăzi, 13 februarie 2023. Aici se găsesc valori mai vechi decât unele din marele Paris
Un moment decisiv pentru un simbol al orașului Iași, cu obiecte celebre și mai vechi decât la Paris! Este vorba de proiectul privind reabilitarea Bisericii „Sfântul Spiridon”, județul Iași, municipiul Iași, bulevardul Independenței, nr. 1, în incinta Spitalului „Sfântul Spiridon”.
Acesta se află, spre avizare, pe masa Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice (CZMI). Ședința va avea loc astăzi, 13 februarie 2023. Aici se găsesc valori mai vechi decât unele din marele Paris. El se află în faza Documentație de Avizare a Lucrărilor de Intervenții (DALI), proiectant, respectiv elaborator, fiind S.C. Arc Design S.R.L. În tot acest context, prof. univ. dr. Silviu Gurlui (Facultatea de Fizică – Universitatea „Cuza”) a avertizat că, deși e vorba de un simbol al urbei, că mecanismul și ceasul din turnul Bisericii „Sfântul Spiridon” sunt mai vechi decât cele aflate tocmai la Catedrala Notre-Dame, totul este dat uitării și căzut sub semnul degradării iremediabile.
Moment decisiv pentru un simbol al orașului Iași, cu obiecte celebre și mai vechi decât la Paris!
De reliefat că de ani buni a fost propus un plan de urgență pentru salvarea de la distrugere a unui simbol din Iași. Acesta se află în centrul urbei și are peste 250 de ani. Biserica „Sfântul Spiridon” a fost construită între anii 1747-1752 și are o compoziție asemănătoare cu Mănăstirea Frumoasa, prezentând influențe din stil neogotic, dar și rusești. Biserica a servit ca paraclis pentru bolnavii de la Spitalul „Sfântul Spiridon”, primul spital din Moldova ce a fost ridicat la jumătatea secolului al XVIII-lea. Aici, intervenții majore nu s-au mai realizat de decenii.
La Direcția Județeană pentru Cultură (DJC) Iași a fost depus un proiect, în septembrie 2022, ce vizează o intervenție de urgență la învelitoarea Bisericii „Sfântul Spiridon” din Iași, bulevardul Independenței, nr. 1. De precizat că, în vara lui 2022, Primăria Municipiului Iași a demarat proiectul de reabilitare a Bisericii „Sfântul Spiridon”, lăcaș de cult din zona centrală a orașului. S-au alocat 250 de mii de lei. Primăria vrea să se asocieze cu Mitropolia Moldovei și Bucovinei, prin Parohia „Sfântul Spiridon”, pentru a putea reabilita lăcașul de cult cu fonduri europene.
În ansamblul bisericesc intră lăcașul de cult, datând din perioada 1747-1752, reconstruit între 1802 și 1805, dar și turnul-clopotniță cu cele două cișmele (1786), acestea urmând a fi refăcute integral.
În 1892 au fost aduse patru clopote ce au fost turnate în atelierele fraților Frantz și George Goessner de la Viena
Având în vedere starea de degradare a acoperișului Bisericii „Sfântul Spiridon” din Iași, care afectează pictura și starea clădirii, structura de rezistență fiind pusă în pericol, se justifică necesitatea realizării expertizei tehnice și Documentației de Avizare a Lucrărilor de Intervenție (DALI) în vederea realizării obiectivului de investiții. Biserica a fost construită între 1747 și 1752, are o compoziție asemănătoare cu Mănăstirea Frumoasa, prezentând influențe din stil neogotic, dar și rusești.
Biserica a servit ca paraclis pentru bolnavii de la Spitalul „Sfântul Spiridon”, primul spital din Moldova care a fost ridicat la jumătatea secolului al XVIII-lea. Din cauza cutremurului produs la 14 octombrie 1802 au apărut fisuri pronunțate la biserica ctitorită de Ștefan Bosie, iar după 2 ani s-a agravat starea fizică a acesteia.
În anul 1912 a devenit prima biserică electrificată din Iași, iar ultimele intervenții au avut loc între 1967 și 1968, când a fost înlocuită învelitoarea din tablă de pe biserică și de pe turnul-clopotniță. În biserică este îngropat trupul lui Grigore Ghica al III-lea, ucis de turci, în 1777, din cauza opoziției sale față de cedarea Bucovinei către austrieci, în 1775, capul fiindu-i dus la Istanbul.
Reabilitarea bisericii a fost luată în calcul și de Mitropolie. Turnul-clopotniță, cu cele două cișmele, a fost finalizat în 1786. În același an a fost finalizat și zidul de incintă, din zidărie de piatră, început în 1761. O serie de modificări au fost aduse în 1797, când a fost realizată o nouă construcție pentru spital. În 1843 a fost montat, de la Paris, primul ceas de turn din Iași, comandat la vestitul Collin de Wagner.
În 1862 a avut loc ultima intervenție de consolidare și renovare a turnului, atunci fiind momentul în care i s-a dat forma pe care o are astăzi, adică cea asemănătoare cu mitra de papură pe care o purta Sfântul Spiridon.
În 1892 au fost aduse patru clopote ce au fost turnate în atelierele fraților Frantz și George Goessner de la Viena. În 1948, turnul a fost trecut în patrimoniul primăriei, iar din 2004 este în administrarea Spitalului Clinic Universitar „Sfântul Spiridon”.
[ad_2]