miercuri, ianuarie 8, 2025
AcasăSocialCursuri gratuite pentru profesorii interesați să afle despre educația de mediu în...

Cursuri gratuite pentru profesorii interesați să afle despre educația de mediu în contextul programului „Săptămâna Verde”!

[ad_1]

Formatori specializați pe schimbări climatice, economie circulară sau plantări, din cadrul Viitor Plus, le vor oferi informații profesorilor interesați pentru a le putea aplica în cadrul programului „Săptămâna Verde”. Este primul an când se desfășoară acest program ce va avea o durată de 5 zile consecutive lucrătoare. Fiecare școală alege perioada când se va desfășura, între 27 februarie – 16 iunie 2023. Webinariile pentru profesori au loc zilnic, în perioada 21-24 februarie

Învățătorii și profesorii de gimnaziu și liceu care vor să afle informații despre educația de mediu, în cadrul „Săptămânii Verzi”, se pot înscrie gratuit la webinariile oferite de traineri specializați Viitor Plus, o organizație non-guvernamentală, preocupată de sustenabilitate, care promovează educația de mediu cu impact pe termen lung.

Aceasta este partenerul profesorilor, furnizor de materiale educaționale de mediu și facilitator al dialogului între autorități și cadre didactice. Webinariile au loc zilnic, în perioada 21-24 februarie. Vor fi sesiuni online de formare pentru toți profesorii interesați să afle răspunsuri legate de conceptele cheie ale educației de mediu – schimbări climatice, economie circulară, plantări, precum și elemente cheie ale formării competențelor de mediu prin educație nonformală

. Amintim că programul „Săptămâna verde” se desfășoară în perioada 27 februarie – 16 iunie 2023, în intervale de câte 5 zile consecutive lucrătoare, la decizia unității de învățământ.

Activități care se pot organiza în „Săptămâna verde”

Lecții în natură, dezbateri, jocuri de rol, fotografie vorbită, exerciții de construcție participativă a unor scenarii de viitor, vizionări de documentare, experimente, biblioteci vii, teatru forum, teatru legislativ, proiecte de servicii în folosul comunității, voluntariat, expediții și excursii în parcuri naturale și arii protejate, acestea sunt doar o parte din activitățile ce se pot organiza în „Săptămâna verde”.

De asemenea, în perioada alocată programului „Săptămâna verde”, cadrele didactice proiectează, desfășoară și evaluează activități educaționale, având una sau mai multe dintre următoarele caracteristici: sunt inter și transdisciplinare, implică antepreșcolarii, preșcolarii, elevii în explorarea și investigarea mediului natural, presupun colaborarea dintre antepreșcolari, preșcolari, elevi și familiile lor, contribuie la rezolvarea unor probleme locale de mediu și la informarea și sensibilizarea membrilor comunității locale, privind schimbările climatice și protecția mediului, sunt desfășurate în parteneriat cu alte unități de învățământ, instituții, organizații nonguvernamentale și/sau operatori economici, sunt inovatoare și/sau relevante pentru contextul în care sunt derulate, sunt bazate pe constatările unor cercetări și pe bune practici recente din domeniul educației, privind schimbările climatice și de mediu.

Regulamentul programului

În perioada alocată programului „Săptămâna verde” nu se organizează cursuri conform orarului obișnuit al unităţii de învăţământ. Prin excepţie, la clasele din învăţământul liceal – filiera tehnologică, din învăţământul profesional şi din învăţământul postliceal, în perioada dedicată programului „Săptămâna verde” se organizează activităţi de instruire practică. În plus, fiecare școală stabilește echipa de coordonare a programului și calendarul pentru „Săptămâna verde”.

Echipa de coordonare va fi formată din director/director adjunct, 4-5 membri ai consiliului profesoral – 1 membru având calitatea de responsabil de mediu, cel puţin 1 membru din comisia pentru întocmirea orarului, 1-2 reprezentanţi ai consiliului elevilor, pentru unitățile de învățământ în care funcționează aceste structuri, 1-2 reprezentanţi ai comitetului de părinţi, consilierul educativ şi/sau coordonatorul de proiecte, consilierul şcolar/mediatorul şcolar, după caz.

Mai mult, activitățile propuse pentru „Săptămâna verde” trebuie să se poată desfășura fără contribuții financiare din partea antepreșcolarilor, preșcolarilor, elevilor, a părinților sau reprezentanților legali, a cadrelor didactice și a unităților de învățământ preuniversitar. Astfel, profesorii din ciclul primar, gimnazial și liceu se pot înscrie la cursuri pentru „Săptămâna Verde” pe https://www.surveymonkey.com/r/D9NHLBR .

[ad_2]

Sursa: bzi.ro
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments