vineri, noiembrie 22, 2024
AcasăSocialDetalii și imagini impresionante cu domeniile și construcțiile spectaculoase ale unui mare...

Detalii și imagini impresionante cu domeniile și construcțiile spectaculoase ale unui mare proprietar din Iași – GALERIE FOTO, EXCLUSIV  

[ad_1]

Informații și imagini impresionante cu domeniile și construcțiile spectaculoase ale unui mare proprietar din Iași. Acestea sunt amplasate în localități din județele Suceava și Botoșani, urmând a fi transformate total de Universitatea „Cuza”, entitate ce le administrează. Ele sunt unicat pe plan național și vor fi integrate în rețeaua de cercetare a celei mai vechi instituții de învățământ moderne a României

Imagini impresionante cu domeniile și construcțiile spectaculoase ale unui mare proprietar din Iași! Acestea cuprind două istorice imobile, han și conac, de sute metri pătrați, dar și terenuri întinse pe câteva hectare, precum livezi, podgorii și heleșteie. Ele vor fi transformate total de Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC), entitate ce administrează toate acestea, amplasate în localități din județele Suceava și Botoșani.

Ele sunt unicat pe plan național și vor fi integrate în rețeaua de cercetare a celei mai vechi instituții de învățământ moderne a României. Concret, la finalul lunii trecute, pe 26 ianuarie 2023, prin Hotărâre de Guvern (HG) s-a aprobat transferul cu titlu gratuit a Centrului de Creație „Brădeț”, din localitatea Gălănești, județul Suceava, din administrarea Academiei Române – Filiala Iași – către UAIC.

Detalii și imagini impresionante cu domeniile și construcțiile spectaculoase ale unui mare proprietar din Iași

Centrul de Creație „Brădeț” are o clădire cu 2 niveluri, cu o suprafață construită desfășurată de 1.034 de metri pătrați și 11.003 metri pătrați de teren, fiind dat în folosință în anul 1989.

„Este vorba despre un teren de 9.676 de metri pătraţi, o clădire cu parter şi două niveluri, cu suprafaţa, la sol, de 622 de metri pătraţi şi cea desfăşurată de 1.034 de metri pătraţi. Conform actelor, clădirea a fost dată în folosinţă în 1989, dar nu a beneficiat până acum de vreo acţiune majoră de renovare şi reabilitare. De asemenea, vorbim și de o clădire cu o suprafaţă de aproape 100 de metri pătraţi care deserveşte ca zonă administrativă pentru centrala termică şi cinci beciuri, fiecare cu suprafaţa de 69 de metri pătraţi. Terenul are o valoare de inventar de aproape 350.000 de lei, în timp ce proprietăţile – de 1.834.000 de lei”, arată oficialii UAIC din Iași.

După momentul preluării, din 1996, Hanul „Brădeţ” a primit titlul de Casa de Creaţie „Brădeţ”. În nota de fundamentare a UAIC, din 2021, aceasta consideră schimbul „o oportunitate de extindere a bazei materiale în vederea creşterii calităţii activităţilor didactice şi de cercetare a universităţii”.

Universitatea „Cuza” are în plin proces de modernizare unul dintre cele mai moderne centre de cercetare științifică din Estul Europei

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași – prin insistența rectorului prof. univ. dr. Tudorel Toader – va reda orașului Ștefănești din județul Botoșani o clădire simbol.

UAIC construiește, în cadrul Stațiunii de Cercetare și Practică Studențească „Vasile Băcăuanu” din Ștefănești, unul dintre cele mai moderne centre de cercetare ştiințifică din Estul Europei.

Amplasată într-o zonă naturală de excepție, încadrată de rezervații floristice unice în lume, cu o istorie aparte, captivantă, Stațiunea de la Ștefănești, achiziționată de UAIC în anul 2007, a intrat, din anul 2020, într-un amplu și accelerat proces de reconstrucție.

La Ștefănești au fost înființate deja două heleșteie, unul dintre acestea fiind populat cu pești, au fost plantați peste 450 de pomi din diferite specii și soiuri, dar și o suprafață de 2,5 ha de viță-de-vie, au fost finalizate lucrările de branșare la rețeaua publică de apă și cea de electricitate.

În cea de-a doua etapă de dezvoltare a stațiunii, care a demarat zilele trecute, va fi reconstruită clădirea principală – fostul conac boieresc Cordescu, urmând ca în timp să fie înființat și un spațiu de depozitare de tip pivniță.

„Stațiunea de la Ștefănești va deveni un loc de o strălucire aparte, aidoma proprietăților vestite din Franța, bineînțeles, cu respectarea arhitecturii inițiale. Va fi un loc unde vor putea fi invitați oaspeții noștri din țară și din străinătate, dar vom face, în primul rând, cercetare, studenții având condiții excelente de studiu”, susține prof. Univ. Dr. Tudorel Toader, rectorul UAIC.

În cadrul Stațiunii de cercetare de la Ștefănești va fi produs un brand unic – „Vinul lui Cuza”, înregistrat de UAIC la Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci (OSIM) – atât numele, cât și designul etichetei, cu începere de la 31 ianuarie 2017, pentru o durată de 10 ani. Marca a fost înregistrată pentru clasa de produse vin, mai precis „Vinul dulci, vinuri roze, vinuri neacidulate, vinuri de masă, vinuri de denumire de origine protejată, vin, vin roșu, vin alb, vin de struguri”.

Trebuie reamintit faptul că Ștefăneștiul se situa cândva printre podgoriile importante ale țării, vestit fiind pentru vinul roșu făcut în urmă cu mai bine de un secol și jumătate, adorat, printre alții, de marele compozitor George Enescu.

[ad_2]

Sursa: bzi.ro
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments