[ad_1]
Ambasadorul Ungariei la București a fost convocat la Ministerul român de Externe după discursul lui Viktor Orban de la Băile Tușnad, a anunțat luni, 24 iulie, ministrul maghiar de externe Péter Szijjártó, citat de Transtelex.
El a susținut că „tonul și atmosfera întâlnirii pot fi descrise ca fiind calme și politicoase”.
Convocarea a venit după ce premierul Viktor Orban a făcut la Băile Tușnad declarații cu caracter revizionist. Szijjártó a mai spus că Ministerul român de Externe nu i-a transmis lui Orban nici un document oficial cu temele sensibile, așa cum susținuse premierul Ungariei, ci a fost vorba de o notă verbală transmisă către ministerul maghiar.
Reamintim că premierul Ungariei, Viktor Orban, a transmis, în discursul de la Școala de Vară a maghiarilor de la Băile Tușnad, că Ministerul de Externe român i-a transmis un document oficial în care i se spunea ”ce are voie să vorbească, ce nu are voie și ce trebuie să evite”.
PNL reacționează după declarațiile lui Viktor Orban
Nu e prima dată când Viktor Orban lansează din România mesaje provocatoare, susține Ionuț Stroe, purtătorul de cuvânt al PNL. El spune că da această dată premierul a folosit un ton persiflator la adresa instituțiilor române.
„Viktor Orban nu e prima oară prezent la această școală, din păcate nu e pentru prima oară când lansează aceste mesaje provocatoare. De data asta suplimentar față de cele precedente aduce așa un ton persiflator la adresa instituțiilor române. Evident că condamnăm acest tip de comportament care n-are nimic în legătură cu comportamentul normal al unui șef de Guvern european. Există o diferență de viziune și exprimare clară între România și vocea prim-ministrului maghiar în acest moment, mesajele antieuropene, mesajele persiflatoare, mesajele de critică la adresa acestei construcții din care și Ungaria face parte și, apropo, trebuie să-și onoreze angajamentele pe care le-a luat la începutul integrării în UE, fac foarte mult rău în plan public”, a declarat luni Ionuț Stroe.
Conform acestuia, în Ungaria, în momentul de față, există reale dificultăți economice, reale dificultăți legate de zona socială, există anumite probleme semnalate legate de funcționarea instituțiilor democratice.
El spune că România trebuie să continue „pe ideea exprimată de fiecare dată că ne dorim relații bune de vecinătate cu Ungaria, nu ne dorim niciun fel de tensiuni alimentate politic de unii sau alții”.
„Ministerul de Externe folosește aceleași canale informatice pentru oriice fel de vizită a unui oficial al unui stat în România. Din punctul nostru de vedere, Ministerul de Externe a procedat corect, impecabil aș putea spune. Nu există niciun fel de problemă în legătură cu anumite informații care pot fi transmise înaintea acestor vizite adresate oricărui oficial care vizitează România, așa că n-avem ce să-i reproșăm Ministerului de Externe”, a mia spus Stroe.
Premierul Ungariei Viktor Orban a reluat sâmbătă, la Tuşnad, în România, atacurile la adresa Uniunii Europene pentru ceea ce el a numit „ofensiva LGBTQ”. Acesta a mai spus că partea română i-a cerut să nu vorbească despre 3 teme: simboluri naționale, drepturi minoritare colective și unități teritoriale inexistente.
[ad_2]