sâmbătă, noiembrie 23, 2024
AcasăCulinarSirop de tei: O licoare cu efecte calmante și multiple beneficii pentru...

Sirop de tei: O licoare cu efecte calmante și multiple beneficii pentru organism

[ad_1]

Siropurile naturale reprezintă o metodă tradițională de preparare a unor băuturi cu valoare terapeutică, folosind ingrediente precum fructe proaspete, plante, miere sau zahăr. Această abordare de pregătire, mai ales cea care implică mierea de albine, urmărește păstrarea unei cantități cât mai mari de nutrienți, minerale, vitamine, precum și a aromei și parfumului plantelor și fructelor. Siropurile naturale, cum este și această rețetă de sirop de tei, pot fi consumate ca atare sau diluate în apă minerală sau apă plată și au scopuri medicinale, fiind recomandat a se administra 2-3 linguri înainte de mese, în funcție de proprietățile terapeutice și de efectele urmărite.

Beneficiile siropului de tei

Florile de tei sunt cunoscute de secole pentru efectele lor benefice, datorită compoziției bogate în substanțe active. Acestea includ flavonoide, antioxidanți puternici, glicozide cu efect de reținere a apei, uleiuri volatile cu efect relaxant și calmant. Aceste proprietăți conferă florilor de tei calități neurosedative, expectorante, decongestive, sudorifice, hipotensive, diaforetice, emoliente, diuretice și antispastice.

Recoltarea florilor de tei, împreună cu bracteele, codițele și frunzele, se face în lunile iunie și iulie. După recoltare, acestea sunt uscate la umbră și apoi păstrate în saculeți de material sau pungi de hârtie în locuri uscate și bine aerisite. Preparatele din flori de tei, cum ar fi infuziile, decocturile, siropurile, tincturile, inhalațiile și băile cu aburi, au efecte terapeutice benefice în numeroase afecțiuni.

Siropul din flori de tei oferă numeroase beneficii pentru sănătate. Acesta combate afecțiunie de la nivelul aparatului respirator (precum viroze, răceli, stări gripale, tuse cronică și convulsivă, bronșite și astm bronșic); ajută la eliminarea secrețiilor bronșice; are efect sedativ în stările de nervozitate, neliniște, crize de isterie, palpitații, oboseală, depresie și migrene; combate insomnia și induce o stare de relaxare și calm; are efecte calmante în afecțiunile digestive (precum colici intestinali, indigestii, constipație, hemoroizi, intoxicații și dischinezie biliară). Siropul din flori de tei nu este recomandat persoanelor care suferă de diabet zaharat.

Cum să prepari siropul acasă

Siropul din flori de tei poate fi pregătit cu ușurință și acasă, și este o băutură îmbietoare, reconfortantă și calmantă. În scop terapeutic, se recomandă consumul a 2-3 linguri de sirop de 3 ori pe zi. Pentru răsfăț culinar, acesta poate fi diluat în apă, lapte sau ceai. Pentru prepararea siropului de tei se vor folosi 10-15 linguri de flori de tei uscate (fără codițe și frunze), 2 litri de apă, zeama de la o lămâie și 1.5 kilograme de zahăr.

Se toarnă apa fierbinte peste florile de tei și se lasă la infuzat, acoperite, timp de 15 minute. Se filtrează infuzia și se adaugă zahărul (se poate ajusta cantitatea în funcție de preferințe). Se fierbe până când siropul atinge consistența dorită. Se adaugă zeama de lămâie și se mai dă încă odată în clocot. Siropul fierbinte se toarnă în sticle sterilizate închise etanș și se depozitează în locuri răcoroase și uscate.

Siropul de tei reprezintă o băutură cu multiple beneficii pentru sănătate, ce poate fi preparată acasă cu ușurință. Această băutură aromatică și terapeutică poate fi un remediu natural pentru o serie de afecțiuni, oferind beneficii pentru starea de bine și sănătatea organsimului.

[ad_2]

Sursa: bzi.ro
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments