[ad_1]
Federaţia Solidaritatea Sanitară a anunţat, vineri seară, că s-a luat decizia strângerii de semnături pentru declanşarea conflictului colectiv de muncă. O decizie similară au luat anterior sindicaliştii Sanitas, anunță news.ro.
„Întrunit în această după-amiază, Consiliul de Coordonare al Federaţiei Solidaritatea Sanitară a luat decizia de a demara strângerea de semnături în vederea declanşării conflictului colectiv de muncă.
Această decizia vine în urma eşecului negocierilor din 13.12.2023 cu Guvernul, care a refuzat majorările salariale solicitate pentru lucrătorii din Sănătate”, au transmis, vineri seară, sindicaliştii Solidaritatea Sanitară.
„S-a deschis calea declanşării grevei în sectorul public de sănătate”
Potrivit acestora, protestele anunţate pentru data de 20 decembrie – pichetarea Guvernului şi a ministerelor, respectiv a prefecturilor în teritoriu – „trebuie înlocuite cu o formă mult mai radicală de protest”.
„În condiţiile în care ambele federaţii reprezentative din Sănătate au luat această decizie, în cadrul organelor lor colective de conducere, la acest moment s-a deschis calea declanşării grevei în sectorul public de sănătate”, au mai transmis sindicaliştii.
Aceştia au precizat că, pentru sincronizarea acţiunilor celor două federaţii reprezentative din sănătate, Federaţia ”Solidaritatea Sanitară” va demara procedura de strângere a semnăturilor luni, 18 decembrie 2023.
Tot luni încep să strângă semnăturile necesare sindicaliştii Sanitas, anunţul fiind făcut mai devreme în cursul săptămânii.
„O creştere cu 20% de la 1 ianuarie 2024 cred că ar fi fost o gură de aer”
Guvernul a refuzat propunerea de mărire a salariilor din Sănătate cu 20% de la 1 ianuarie 2024 şi, cel mai probabil, vor fi declanşate acţiuni de protest în perioada următoare, a declarat prim-vicepreşedintele Federaţiei Sanitas, Iulian Pope.
Acesta a participat miercuri, la Palatul Victoria, alături de alţi lideri ai sindicatelor din domeniul sănătăţii, la consultări cu premierul Marcel Ciolacu şi ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila.
„Discuţiile au decurs nefructuos pentru noi, nu am obţinut nimic astăzi, Guvernul ne-a cerut răgaz pentru primul trimestru al anului viitor. Discuţiile noastre din vară au fost altele, astăzi nu am primit nimic ferm, cert şi concret din partea Guvernului României. Am avut întâlnire cu premierul României, vicepremierul, domnul ministru al Sănătăţii şi o echipă tehnică, am pus pe masă toate problemele din Sănătate. O parte dintre ele le cunoaşteţi, toată lumea ştie despre DSP-uri în ce situaţie se află. Ştiţi mai puţin probabil că sunt probleme şi cu gărzile medicilor, medicii refuză să facă gărzi, sunt spitale care se chinuie să acopere liniile de gardă pentru că acestea sunt prost plătite. Bănuiesc că ştiţi că asistenţii medicali sunt aproape de salariul minim pe economie pe care l-a stabilit Guvernul pentru anul 2024, personalul TESA este nemulţumit. Toate lucrurile acestea am încercat să le discutăm astăzi cu Guvernul, nu am primit o ofertă financiară clară, fermă şi concretă din partea Guvernului, astăzi. Am solicitat o creştere în alt ritm pentru Sănătate decât e prevăzut în ordonanţa trenuleţ. O creştere cu 20% de la 1 ianuarie 2024 cred că ar fi fost o gură de aer pentru toţi lucrătorii din sistemul sanitar. Nu s-a găsit nicio soluţie de creştere salarială, rămânem pe prevederea din ordonanţa trenuleţ, 5% ca pentru toţi bugetarii. Nu am putut să obţinem astăzi de la Guvern altceva. Vom continua discuţiile în perioada următoare, sper ca Guvernul, la un moment dat, să înţeleagă şi să acorde lucrătorilor din sistemul sanitar, ceea ce, în opinia noastră, merită”, a declarat Iulian Pope.
[ad_2]