sâmbătă, noiembrie 23, 2024
AcasăSocialCreştinii ortodocşi îl sărbătoresc, astăzi, pe Sfântul Ştefan, primul martir al Bisericii!...

Creştinii ortodocşi îl sărbătoresc, astăzi, pe Sfântul Ştefan, primul martir al Bisericii! Ce tradiții și obiceiuri se respectă, în această zi, pentru sănătate și spor – FOTO

[ad_1]

Pe 27 decembrie, în cea de-a treia de Crăciun, creştinii ortodocşi îl sărbătoresc pe Sfântul Ştefan, primul martir al creştinătăţii. Această zi este trecută în calendar cu cruce roşie şi, totodată, este marcată de o serie de tradiţii şi obiceiuri pe care creştinii le-au transmis din generație în generație

Ştefan a fost primul mucenic care şi-a dat viața pentru credința creștină. Acesta a fost ales diacon de apostoli. Printre cei 7 bărbați plini de har și de înțelepciune care au fost aleși diaconi s-au numărat și Filip, Prohor, Nicanor, Timon, Parmena și Nicolae. După întemeierea Bisericii, aceștia au avut misiunea de a sluji în lăcașele de cult, dar și de a se asigura că tradiția creștină este respectată. În anul 33 d. Hr., Ştefan a fost condamnat la moarte de autorităţile iudaice. Astfel a fost deschis şirul unui impresionat număr de martiri creştini care au murit pentru credinţa lor.

Cine a fost Sfântul Ştefan, primul martir al Bisericii Creștine

o icoana cu Sfantul Stefan cand este batut cu pietre
Sfântul Ștefan a fost alungat din cetate și lovit cu pietre până a murit

Sfântul Ştefan a fost originar din neamul lui Avraam şi a avut misiunea de a arăta lumii că Iisus Hristos este Mesia, despre care au vorbit prorocii din Vechiul Testament. Datorită credinţei sale, Iisus Hristos l-a învrednicit pe Ștefan cu darul facerii de minuni. Având acest har, Ștefan a stârnit mânia autorităților iudaice care l-au chemat la judecată și l-au acuzat de blasfemie, care în acele timpuri se pedepsea cu moartea. În fața Sinedriului, Ștefan și-a susținut credința, arătând că nu face decât să împlinească voia lui Dumnezeu. Argumentele sale nu i-au convins însă pe judecători, motiv pentru care Ștefan a fost alungat din cetate și lovit cu pietre până a murit. În ultimele clipe de viață, diaconul a rostit:

„Doamne, nu le socoti lor păcatul acesta”.

Arhidiaconul Ştefan a fost ucis pe valea râului Iosafat, iar moaştele sale au fost descoperite, în anul 415, de preotul Luchian din Kefar, care a avut o viziune cu mormântul în care era păstrat trupul primului dintre martiri. Acest moment este sărbătorit de creștinii ortodocși în data de 2 august. Sfintele moaște au fost aduse de patriarhul Juvenal și așezat într-o biserică din Ierusalim. În anul 1204, când Constantinopolul a fost cucerit de cruciați, moaștele Sfântului Ștefan au fost împărțite și păstrate în mai multe locuri. Capul sfântului a ajuns în Picardia, Franța, iar picioarele la Veneția. Brațul drept al Sfântului Ștefan se păstrează în Lavra Sfintei Treimi, iar o parte din moaștele sale sunt păstrate și în bazilica San Lorenzo fuori le Mura din Roma.

Ce tradiții și obiceiuri respectă credincioșii în ziua de 27 decembrie

o racla cu moaste
Arhideaconul Ştefan a fost ucis pe valea râului Iosafat, iar moaştele sale au fost descoperite în anul 415 de către preotul Luchian din Kefar

Se crede că Sfântul Ștefan îi ocrotește pe bolnavi și îi ajută pe creștinii care se judecă de mult timp. De aceea, se spune că ziua de 27 decembrie este cea în care persoanele care sunt certate de mult timp au șanse mari să se împace. În popor se spune că persoanele care au probleme de sănătate trebuie să aducă în casă, în ziua de Sfântul Ștefan, o icoană care îl înfățișează pe mucenic și astfel se vor vindeca. De asemenea, mai există obiceiul ca în această zi de sărbătoare să se dăruiască icoana Sfântului Ștefan și o candelă aprinsă. Cine respectă asta se crede că va avea un an nou cu spor și sănătate. Se spune că în ziua de 27 decembrie nu este bine să te cerţi sau să te comporţi urât cu cei dragi, deoarece vei fi pedepsit cu boli şi sărăcie.

În ziua de 27 decembrie, în toate bisericile ortodoxe au loc slujbe şi sunt pomenite persoanele care au încetat din viață în mod dramatic. În zona Bucovinei încă se respectă şi astăzi obiceiul ca de Sfântul Ştefan, atunci când este sărbătorit primul mucenic al Bisericii, finii să meargă la naşi cu daruri şi cu diverse preparate şi băuturi.

[ad_2]

Sursa: bzi.ro
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments