miercuri, ianuarie 15, 2025
AcasăSocialActorul Teodor Corban a plecat într-o lume mai bună, lăsând în urmă...

Actorul Teodor Corban a plecat într-o lume mai bună, lăsând în urmă o carieră impresionantă! Colegii de teatru sunt în stare de șoc: „Îl cunoșteam din timpul facultății, a fost un om bun și vesel” – GALERIE FOTO

[ad_1]

Actorul ieșean Teodor Corban, cunoscut pentru rolurile din filmele „Aferim”, „După dealuri” și „Poziţia copilului”, dar și pentru zecile de roluri de scenă, a murit la vârsta de 65 de ani. Anunțul a fost făcut ieri dimineață de teatrologul Oltiţa Cîntec pe pagina sa de Facebook. Marele artist s-a luptat cu o boală cruntă, însă evenimentul tragic i-a șocat pe toți cei care l-au cunoscut

Teodor Corban, cunoscut publicului pentru numeroasele roluri de scenă şi de film, a murit marți, 17 ianuarie 2023, după cum a anunţat teatrologul Oltiţa Cîntic pe Facebook.

„S-a stins Teodor Corban. Actorul. Cel pe care-l ştie toată lumea din «Aferim», unde juca rolul principal, zapciul Costandin. Un film în care a strălucit în toată splendoarea lui interpretativă. O producţie laureată cu Ursul de Aur la Berlin şi cu o grămadă de Premii Gopo, unul dintre ele fiind chiar pentru prestaţia lui Teo, cum i se adresau apropiații. Drum lin către stele, Teodor Corban! Îţi simţim deja lipsa”, a scris Oltiţa Cîntic.

Precizăm că actorul s-a născut pe data de 28 aprilie 1957, în Iași. A absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică în 1985, la clasa prof. Dem Rădulescu – Dragoş Galgoţiu. Între 1985 şi 1988 a fost actor pe scena Teatrului „V.I. Popa” din Bârlad, apoi a jucat la Teatrul Dramatic din Constanța. Din 1989 a fost angajatul Teatrului Naţional „Vasile Alecsandri” Iaşi. Acum, întreaga echipă este în doliu. Doru Aftanasiu, unul dintre actorii care l-au cunoscut pe Teodor Corban, împărțind scena, dar și ca prieten, ca om, a povestit reporterilor BZI ce înseamnă această pierdere uriașă.

Doliu în lumea teatrului ieșean: „Nu mai putem vorbi, suntem șocați”

Vestea morții marelui actor Teo Corban a venit ca un trăsnet pentru colegii de breaslă de la Teatrul Național Naţional „Vasile Alecsandri” Iaşi. Teodor Corban a avut numeroase roluri în teatru, film, a fost om de radio și de televiziune. El a murit la vârsta de 65 de ani, în urma unor probleme grave de sănătate. Doru Aftanasiu, actorul și prietenul lui Teodor Corban, aceștia cunoscându-se încă din timpul facultății, a transmis un mesaj emoționant.

„Suntem șocați. Îl cunoșteam din timpul facultății, a fost un om bun și vesel. Este o pierdere uriașă. Nu mai pot vorbi, nu-mi vine să cred”, a declarat Doru Aftanasiu.

Trecerea lui Teo Corban în altă lume a lăsat, astfel, cu un gol imens și o tristețe nemărginită actorilor de la Teatrul Național.

„Zi îndoliată pentru echipa Teatrului Național Iași și pentru toți cei care l-au iubit și aplaudat pe actorul Teodor Corban. Rămân vii, în amintirea noastră, rolurile sale extraordinare, talentul uriaș, umorul inegalabil și zâmbetul cu care întâmpina orice încercare a vieții.

Trupul neînsuflețit al actorului va fi depus astăzi, la Biserica Vovidenia, urmând ca joi, 19 ianuarie, la ora 9:00, să fie adus în foaierul Teatrului Național Iași. Înmormântarea va avea loc joi, la ora 13:00, la cimitirul Mănăstirii Vlădiceni”, au transmis din nou pe site.

Carieră artistică dincolo de nori

Pe scena Teatrului Naţional din Iași, actorul a jucat în numeroase spectacole, printre care Scadenţa” de Elias Canetti, în regia lui Ovidiu Lazăr, 1989; „Chiriţa în balon” şi „Chiriţa în Iaşi” de Vasile Alecsandri, în regia lui Ovidiu Lazăr, 1990; „Carol” de Slavomir Mrozek, în regia Irinei Popescu Boieru, 1990; „Nebuna din Chaillot” de Jean Giraudoux, în regia Irinei Popescu Boieru, 1991; „Venexiana”, în regia lui Cristian Hadji-Culea, 1994; „Anecdote provinciale” de Alexandr Vampilov, în regia lui Ion Sapdaru, 1994; rolul nemuritor din „Chiriţa în provinţie” de Vasile Alecsandri, în regia lui Ion Sapdaru, 1997; „Visul unei nopţi de vară” de William Shakespeare, în regia lui Ion Sapdaru, 1998; „Livada de vişini” de A.P. Cehov, în regia lui Alexander Hausvater, 2000; „Trei”, adaptare scenică de Teodor Corban, Constantin Puşcaşu şi Ionuţ Cornilă după „Trei pe un balansoar” de Luigi Lunari, în regia Teodor Corban, 2020; „Unchiul Vanea” de A.P. Cehov, în regia Claudiu Goga, 2020; „Terminal: Brazilia” de Spiro Scimone, în regie colectivă, 2022.

A avut, de asemenea, multe prezenţe şi în filme. Printre peliculele în care a jucat se numără „Aferim”, „Un etaj mai jos”, „Betoniera”, „O vară foarte instabilă”, „Poziţia copilului”, „Portretul luptătorului la tinereţe”, „Amintiri din Epoca de Aur 1 – Tovarăşi, frumoasă e viaţa!”, „Amintiri din Epoca de Aur 2 – Dragoste în timpul liber”, „4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile”, „California Dreamin’ (nesfârşit)”, „Călătorie la oraş”.

[ad_2]

Sursa: bzi.ro
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments