sâmbătă, ianuarie 18, 2025
AcasăCulinarAflă cum să prepari cea mai gustoasă și sănătoasă salată de sfeclă...

Află cum să prepari cea mai gustoasă și sănătoasă salată de sfeclă roșie fiartă, la borcan

[ad_1]

Sfecla roșie ar trebui să facă parte dintr-o alimentație sănătoasă și dietetică. Cu un conținut scăzut de grăsimi și un nivel ridicat de vitamine, minerale și antioxidanți, salata de sfeclă roșie fiartă este delicioasă și ar fi păcat să nu devină un preparat vedetă în bucătăria ta.

bol rustic din lemn cu salata de sfecla rosie fiarta si doua felii de paine
Frunzele de sfeclă roșie pot fi consumate și sunt delicioase, gătite în puțin unt, similar spanacului, sau crude, în salate.

Sfecla roșie aduce culoare și vitamine în preparate. Leguma aproape perfectă pentru proprietățile sale nutritive este deseori evitată în bucătărie, pentru că sucul ei pătează și multe persoane cred că ar necesita un timp de gătire mai lung.

Sfecla roșie poate fi folosită în numeroase preparate, de la salate diverse, la supe, paste și prăjituri. În plus, sucul de sfeclă poate fi consumat ca atare, simplu sau amestecat cu diverse fructe și legume, dar poate fi utilizat și drept colorant alimentar.

Deși la noi este mai cunoscut soiul de sfeclă roșie, există pe piață și sfecla galbenă, precum și o varietate italiană, chioggia, cu inele roz și albe. Sfecla roșie poate fi consumată crudă, coaptă, fiartă în apă sau gătită la aburi.

Frunzele de sfeclă roșie pot fi consumate și sunt delicioase, gătite în puțin unt, similar spanacului, sau crude, în salate.

sfecla rosie cu frunze
Fibrele din sfeclă permit asimilarea eficientă a glucidelor din legumă și îmbunătățesc digestia, având și efect laxativ

Cum se prepară salata de sfecla roșie fiartă

Poți găsi sfecla roșie gata fiartă în magazine, dar pregătirea ei nu este atât de complicată. Dacă nu este specificat altfel într-o rețetă, o poți coace, învelită în folie de aluminiu, sau o poți fierbe în apă, în coajă, între 45 de minute și o oră. Lasă sfecla să se racească înainte de a o coji. Pentru a nu te păta pe mâini, poți să folosești o pereche de mănuși din plastic subțire.

Pentru salata de sfeclă roșie fiartă avem nevoie de doar câteva ingrediente: 1 kg de sfeclă roşie (adică 3-4 bucăţi micuţe), 1 linguriţă de sare, ½ de linguriţă de piper, 3 linguri de ulei de măsline, 3-4 linguri de oţet.

Sfecla se spală foarte bine de pământ şi se pune la fiert în apă cât să o acopere. Este gata când furculiţa intră uşor în sfeclă. Apoi se scurge apa și se lasă sfecla să se răcească, se curăţă de coajă şi se dă pe răzătoarea cu găuri mari. Sau la fel de bine o puteţi tăia cuburi sau felii. Se adaugă sare şi piper, apoi uleiul de măsline şi oţetul şi se amestecă cu furculiţa până avem o salată omogenă.

Nefiind sterilizată şi fără hrean, care ar fi avut rolul de conservant, această salată de sfeclă roșie fiartă nu se poate păstra în cămară peste iarnă, însă o puteţi ţine fără probleme la frigider timp de 4-5 zile, într-un borcan cu capac închis etanş.

Se poate servi lângă mâncăruri de legume bine scăzute, cartofi prăjiți sau chiar friptură.

bol ceramica alb cu salata de sfecla rosie
Salata de sfeclă roșie fiartă este delicioasă și ar fi păcat să nu devină un preparat vedetă în bucătăria ta

Proprietățile și beneficiile sfeclei roșii

Printre beneficiile sucului de sfeclă se numără conținutul mare de nitrați, care ajută mușchii să consume mai puțin oxigen. Acesta este motivul pentru care poate fi consumat de persoanele care fac mult sport. Fibrele din sfeclă permit asimilarea eficientă a glucidelor din legumă și îmbunătățesc digestia, având și efect laxativ. Astfel, deși este bogată în glucide, sfecla roșie poate să fie inclusă în curele de slăbire.

Sfecla roșie contribuie la detoxifierea organismului, protejând ficatul, prin filtrarea toxinelor care provoacă anumite boli.

Pe de alta parte, unele persoane nu ar trebui să consume sfeclă roșie crudă, pentru că aceasta poate să provoace intoxicații alimentare ușoare, având ca simptome diareea și voma.

Cu toate acestea, la noi în casă se consumă sfecla cu sau fără hrean, proaspătă sau la borcan. Bunica avea indicații de la medic să mănânce multă sfeclă așa că am avut-o în permanență în cămară. Cel mai mult merită să gătești salată de sfeclă roșie fiartă pentru că este foarte sănătoasă.

borcan de sticla cu salata de sfecla rosie fiarta pe un prosop rosu
Sfecla roșie contribuie la detoxifierea organismului, protejând ficatul, prin filtrarea toxinelor care provoacă anumite boli

[ad_2]

Sursa: bzi.ro
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments