miercuri, ianuarie 15, 2025
AcasăActualitateAlexandru Rafila, avertisment privind pastilele de iod! Ce trebuie să știe toți...

Alexandru Rafila, avertisment privind pastilele de iod! Ce trebuie să știe toți românii

[ad_1]

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a făcut o serie de noi precizări despre pastilele de iod. În cadrul unor declarații recente, oficialul a explicat cum ar trebui tabletele administrate și care este intervalul de timp în care românii ar trebui să ia aceste pastile, în cazul în care ar fi nevoie.

Mai mult decât atât, Rafila a mai vorbit și despre afecțiunile pe care aceste medicamente le pot produce, dacă acestea nu sunt administrate corect.

De asemenea, ministrul Sănătății a mai explicat că, aceste pastile nu se consumă preventiv, ci doar după recomandare, dacă este cazul. Pe lângă asta, Alexandru Rafila a mai precizat că tabletele au o valabilitate de trei ani și, totodată, acestea trebuie păstrate în spații uscate, în locuri ferite de întuneric.

Alexandru Rafila: „Pastilele de iod nu se iau preventiv”

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a vorbit, din nou, despre pastilele de iod, care urmează să ajungă la populație săptămâna următoare. Așadar, oficialul a declarat că aceste tablete nu se iau preventiv, ci acestea trebuie administrate în primele ore de la un posibil incident, nu accident nuclear. Astfel că, dacă într-o țară vecină României va apărea o astfel de situație, în fucție de sesizările autorităților pe care le fac privind un posibil nor radioactiv, medicamentele trebuie administrate într-un interval cât mai scurt de timp.

Mai mult decât atât, ministrul Sănătății a mai explicat că aceste pastile se iau în cantități de la un sfert sau jumătate de pastilă la copii, până la o pastilă sau două la adulți. Mai exact, aceste tablete blochează încorporarea potențialului iod radioactiv din atmosferă, astfel că se administrează mai rapid pentru a bloca tiroida, care nu mai încorporează iod radioactiv.

De asemenea, acest produs este recomandat persoanelor de până în 40 de ani, care au o activitate metabolică mai intensă.

„Pastilele de iod nu se iau preventiv. Nu se iau decât în primele ore de la un posibil incident, nu accident nuclear.

Dacă într-o ţară vecină României apare o astfel de situaţie, în funcţie de observaţiile pe care autorităţile le fac în ceea ce priveşte un eventual nor radioactiv, trebuie administrate într-un interval cât mai scurt de timp.

Se iau în cantităţi de la un sfert sau jumătate de pastilă la copii, până la o pastilă sau două la adulţi. E un produs care blochează practic încorporarea potenţialului iod radioactiv din atmosferă, în sensul că este mai rapid. Îl administrezi mai rapid ca să blochezi tiroida, care nu mai încorporează iod radioactiv.

Se indică persoanelor de până în 40 de ani, care au o activitate metabolică mai intensă. Peste această vârstă, doar în cazul unei expuneri foarte mari la o cantitate de iod radioactiv, ceea ce nu este cazul pentru ţara noastră”, a spus Alexandru Rafila.

Pastilele de iod pot produce tulburări în funcționarea glandei tiroide

Totodată, Rafila a mai precizat că aceste pastile pot produce tulburări în funcționarea glandei tiroide, motiv pentru care administrarea într-un moment nepotrivit poate duce la hipo sau hipertiroidie.

”Poate să producă tulburări în funcţionarea glandei tiroide, în primul rând. Administrarea intempestivă de iod poate duce hipo sau hipertiroidie, după caz.

Tocmai din această cauză noi am prefera ca distribuţia pastilelor să fie făcută împreună cu medicii de familie, pentru că ei îşi cunosc pacienţii de pe listă”, a mai adăugat ministrul Sănătății.

 

[ad_2]

Sursa: bzi.ro
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments