duminică, noiembrie 24, 2024
AcasăSocialAnunț spectaculos, la Iași! Se pregătește refacerea unei clădiri-simbol, celebră în toată...

Anunț spectaculos, la Iași! Se pregătește refacerea unei clădiri-simbol, celebră în toată România, Mănăstirea „Trei Ierarhi” – GALERIE FOTO, EXCLUSIV

[ad_1]

La Iași se pregătește refacerea unei clădiri-simbol, faimoasă în România dar și pentru sud-estul Europei! Anunțul a fost făcut de Mitropolia Moldovei și Bucovinei. La Direcția Județeană pentru Cultură din Iași a fost depus un proiect ce are ca obiectiv lucrări de restaurare și reabilitare la Mănăstirea „Sfinții Trei Ierarhi”, clădirile C2 și C3, împrejmuire și amenajare incintă. Este vorba de Sala Gotică respectiv gardul din jurul monumentului (în special zona din spatele acestuia) și care se suprapune pe vechiul Zid de Incintă. Finanțarea s-ar putea realiza prin Programul Național de Redresare și Reziliență

În orașul Iași este un proiect ce vizează refacerea unei clădiri-simbol, faimoasă în România. Decizia a fost luată de Mitropolia Moldovei și Bucovinei (MMB). La Direcția Județeană pentru Cultură (DJC) din Iași a fost depus un proiect ce are ca obiectiv lucrări de restaurare și reabilitare la Mănăstirea „Sfinții Trei Ierarhi”, clădirile C2 și C3, împrejmuire și amenajare incintă. Este vorba de Sala Gotică respectiv gardul din jurul monumentului (în special zona din spatele acestuia) și care se suprapune pe vechiul Zid de Incintă.

Finanțarea s-ar putea realiza prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). La acest moment sunt discuții și verificări ale documentației la Comisia Națională a Monumentelor Istorice (CNMI). Proiectul este în faza Documentație de Avizare a Lucrărilor de Intervenții (D.A.L.I.). Elaborator/proiectant arhitectură: șef proiect – expert atestat Ministerul Culturii (MC) – arh. Victor Dan Kisilewicz, arh. Gheorghe Veniamin Bogus, arh. Elena Cristina Ailenei – S.C. Graphitectura S.R.L. Structură/Expertiză tehnică rezistență: ing. Constantin Firtea – expert atestat MC – S.C. Proiectare-Expertizare-Consolidare S.R.L. Instalații electrice: ing. Lucica Gorea  – S.C. El. Gor S.R.L. Instalații termice și sanitare: ing. Răzvan Luciu – S.C. Air Projects S.R.L.

Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, a făcut demersurile necesare de includere pe lista obiectivelor de patrimoniu a UNESCO

De reamintit că Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, a făcut demersurile necesare de includere pe lista obiectivelor de patrimoniu a Organizației Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO) a faimosului lăcaș de cult, anume Mănăstirea „Sfinții Trei Ierarhi”. Înaltul prelat este și stareț al valoroasei ctitorii ridicate de marele domnitor Vasile Lupu. Acum, dosarul se află la Institutul Național al Patrimoniului (INP). Mănăstirea „Sfinții Trei Ierarhi” din Iași este un monument de arhitectură de valoare din România (cod LMI IS-II-a-A-04076), fiind situată în centrul tradițional al Iașului, pe Bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt (fosta Uliță Mare).

Biserica „Trisfetitelor”, așa cum mai este cunoscută, a fost ridicată de către domnitorul Vasile Lupu, între anii 1637-1639, ca necropolă domnească, reflectând aspirația ctitorului spre lumea bizantină, combinând structuri și forme tradiționale cu materiale prețioase și o decorație fastuoasă. În timpul primilor ani ai domniei sale, când Patriarhia de Constantinopol se găsea într-o situație critică – strivită de datorii, dominată de intrigi și lovită de dezordini, Vasile Lupu intervine și încearcă să restabilească lucrurile. De asemenea, mai târziu el va achita datoriile Sfântului Mormânt și pe cele ale mănăstirilor de pe Muntele Athos și va face numeroase donații ca inițiator al unor opere de cult și caritate creștin-ortodoxe în Polonia, Bulgaria și Grecia.

Monumentul de la „Trei Ierarhi” respectă în linii mari planul bisericilor moldovenești din secolul al XVI-lea

 

La „Trei Ierarhi” au fost aduse în iunie 1641 moaștele Sfintei Parascheva, trimise de Patriarhia și Sinodul de la Constantinopol. Jefuită și arsă de năvălitorii din Est (1650) și din Nord (1686), zguduită de cutremure (1711, 1781, 1795, 1802), aceasta va fi restaurată între anii 1882-1887 (arhitectura), iar pictura și amenajarea interiorului a durat până în anul 1898. Alături de ctitori, la „Trei Ierarhi” este depus cărturarul voievod pribeag Dimitrie Cantemir (1710-1711) și primul domnitor al României, Alexandru Ioan Cuza (1859-1866). În curtea Bisericii a fost construită o mănăstire din care azi se mai poate vedea clădirea cu Sala Gotică, vechea „Schola Basiliana”, mărturie a bogăției vieții culturale din acea epocă. Aici a apărut prima lucrare tipărită (în greacă) din Moldova și celebra „Cazanie” a Mitropolitului Varlaam. Cu ocazia lucrărilor de restaurare datorate arhitectului André Lecomte du Nouy între anii 1882-1890, „Trei Ierarhi” și-a văzut distrusă pictura interioară originală. Mănăstirea „Trei Ierarhi” datează de aproape 4 secole.

Așadar, la Iași se pregătește refacerea unei clădiri-simbol, celebră în toată România.

[ad_2]

Sursa: bzi.ro
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments