[ad_1]
Astăzi, 17 mai, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat că profesorilor le va fi interzis prin lege să mai țină meditații cu elevii din clasele la care predau. Ministrul a precizat că aceasta regulă ar putea fi aplicată din anul școlar 2022-2023 și că vor fi impuse sancțiuni pentru cadrele didactice care nu o vor respecta.
O interdicție de acest fel pentru profesorii din cadrul învățământul preuniversitar este stabilită prin Codul de etică, care a fost adoptat în octombrie 2018, prin ordin al ministrului Educației, dar care încă nu se respectă.
Meditațiile cu profesorii de la clasă pot influența relevanța notelor
Ministrul Educației a precizat faptul că meditațiile ținute de profesori pentru elevii de la clasă pot altera relevanța notelor și respectarea condițiilor de etică.
„Meditațiile se practică în orice stat european și nu i se poate interzice unui părinte să își dea copilul la pregătire suplimentară. Însă, o condiție de bun simț este ca profesorii să nu facă meditații cu elevii de la clasă. Vrem să avem relevanța notelor și respectarea condițiilor de etică, iar relevanța notelor are de suferit când un profesor face meditații cu elevii de la clasă”, a declarat Sorin Cîmpeanu.
Legea face parte dintr-un pachet legislativ care urmează să intre în vigoare
El a spus că o astfel de interdicție va fi impusă printr-o lege care va face parte din pachetul legislativ ce va fi adoptat prin Programul „România Educată”, declarându-se convins că va putea intra în vigoare din anul școlar 2022-2023.
Ministrul Cîmpeanu a precizat că în actul normativ, care va aparține legislației subsecventă pachetului legislativ primar din „România Educată”, va fi prevăzută înființarea unei comisii naționale pentru inspecție școlară, care va avea ca prerogativă verificarea normelor de etică și deontologie profesională de către cadrele didactice.
Cine va face parte din comisia națională pentru inspecție școlară
Din comisie vor face parte cadre didactice cu experiență de cel puțin 10 ani în inspecție școlară, care „au probat aspecte ce țin de probitatea morală și profesională” și care vor verifica dacă această interdicție se respectă.
Cîmpeanu a adăugat că în lege vor fi prevăzute și sancțiuni clare pentru profesorii care vor încălca această interdicție. El nu a putut preciza despre ce sancțiuni va fi vorba, spunând că acestea trebuie corelate cu legislația deja existentă.
[ad_2]