Atracția toamnei la Iași! Mii de ieșeni sunt așteptați să admire vioara primită de George Enescu de la Familia Regală și alte obiecte ale marelui compozitor, într-o expoziție gratuită care s-a deschis astăzi la Ateneul Național – UPDATE, FOTO, LIVE VIDEO

33


Orașul Iași găzduiește, începând de astăzi, 10 septembrie, și până duminică, 12 septembrie 2021, un eveniment de senzație și în premieră națională! La acesta sunt așteptate mii de persoane. Este vorba despre expoziția „George Enescu. Univers și Creație”. Organizatori sunt cei de la Ateneul Național din Iași în parteneriat cu Cezar Florea, reprezentantul Casei de Licitații „Historic” din București. În prim-plan va fi marele compozitor George Enescu. Accesul publicului este gratuit

În orașul Iași, la finalul acestei săptămâni (în intervalul 10 – 12 septembrie 2021), este programat un eveniment de senzație, organizat în premieră națională! La acesta sunt așteptate mii de persoane. Este vorba despre expoziția „George Enescu. Univers și Creație”.
Organizatori sunt cei de la Ateneul Național din Iași și Opera Națională Română Iași (ONRI) în parteneriat cu Cezar Florea, reprezentantul Casei de Licitații „Historic” din București. În prim-plan este marele compozitor George Enescu.

UPDATE: Vineri, 10 septembrie 2021, începând cu ora 17.00, în foaierul Ateneului Național din Iași va fi expusă vioara lui George Enescu, alături de alte obiecte și documente ce au aparținut sau au legătură cu marele muzician român.

Ateneul Național din Iași și Casa de Licitații Historic organizează expoziția „George Enescu. Univers și creație”. Expoziția conține piese de o valoare rară, precum partitura-manuscris a operei Oedipe: o filă ce cuprinde motivele principale ale operei, fotografii cu dedicație sau inedite, manuscrise, corespondențe și documente personale, precum și o vioară model Joseph Guarnerius del Gesù, primită de George Enescu din partea familiei regale a României, atelierul fraților Wolff Kreuznach, 1885.

Vernisajul va avea loc vineri, 10 septembrie 2021, la ora 17.00, în foaierul Ateneului Național din Iași, iar expoziția va putea fi vizitată până luni, 13 septembrie 2021.
Vioara lui George Enescu va putea fi ascultată sâmbătă, 11 septembrie, de la ora 11.00, în Parcul Expoziției – Copou și de la ora 13.30 în Piața Uniri, în două recitaluri extraordinare, oferite de violonista prof. Patricia Iacob, acompaniată de asist. univ. dr. Paul Pintilie.

Accesul la cele două recitaluri este liber, cu respectarea tuturor normelor de conduită sanitară.

UPDATE: A ajuns la Iași! Vioară model Joseph Guarnerius del Gesù, primită de George Enescu din partea familiei regale a României, atelierul fraților Wolff Kreuznach, 1885 va fi la ora 17:00 la expoziția “George Enescu. Univers și Creație”, la Ateneul Național din Iași și mâine, de la ora 11:00 în Parcul Copou la “Vioara lui Enescu în recital”.

Cele mai importante piese ale licitației, expuse publicului la Ateneul Național din Iași

Astfel, cele mai importante piese ale licitației „George Enescu. Univers și Creație” vor fi expuse publicului, începând de pe 10 septembrie, ora 17:00, în foaierul Ateneului Național din Iași. Acestea vor putea fi admirate până duminică, 12 septembrie 2021, ora 20:00, accesul publicului fiind gratuit.
Piesele centrale ale expoziției vor fi: vioara primită de George Enescu de la Familia Regală și fila-manuscris „Oedip”, alături de cele 4 adnotări olografe ale compozitorului, oferite înaintea premierei operei. Acestora li se vor alătura numeroase corespondențe susținute de George Enescu cu personalități ale perioadei sau cu apropiați, printre care și mama sa, certificatul de botez al celebrului pianist Dinu Lipatti, precum și numeroase fotografii inedite sau cu autograf.

George Enescu s-a născut în județul Botoșani

George Enescu s-a născut pe 19 august 1881, la Liveni, județul Botoșani. El era al optulea copil al părinților săi, Costache și Maria Enescu, dar rămăsese singur fiindcă, dintre ceilalți, 2 muriseră la o vârstă foarte fragedă, iar ceilalți 5 fuseseră secerați de o molimă în 1878. Enescu a cunoscut din copilărie folclorul prin intermediul tarafurilor populare. Primele îndrumări muzicale le-a primit de la părinții săi și de la un vestit lăutar, Niculae Chioru. Între anii 1888 și 1893 a studiat la Conservatorul din Viena cu Joseph Hellmesberger (vioară) și Robert Fuchs (compoziție). Se încadrează rapid în viața muzicală a Vienei, concertele sale, în care interpretează compoziții de Johannes Brahms, Pablo Sarasate, Henri Vieuxtemps sau Felix Mendelsohn-Bartholdy, entuziasmând presa și publicul.

După absolvirea Conservatorului din Viena își continuă studiile la Paris

După absolvirea Conservatorului din Viena își continuă studiile la Conservatorul din Paris – 1893 și 1899. Din primii ani ai secolului XX datează compozițiile sale mai cunoscute, cum sunt cele două „Rapsodii Române” (1901-1902), „Suita Nr. 1 pentru Orchestră” (1903), prima sa simfonie de maturitate (1905), „Șapte Cantece”, pe versuri de Clément Marot (1908). De neuitat au rămas interpretările sale ale „Poemului pentru vioară și orchestră” de Ernest Chausson și ale „Sonatelor” și „Partitelor” pentru vioară solo, de Johann Sebastian Bach.
Face mai multe călătorii în Statele Unite ale Americii, unde a dirijat orchestrele din Philadelphia (1923) și New York (1938). Activitatea sa pedagogică preia, de asemenea, o importanță considerabilă. Printre elevii săi se numără violoniștii Christian Ferras, Ivry Gitlis, Arthur Grumiaux și Yehudi Menuhin.


Sursa: bzi.ro