[ad_1]
Unii spun că borşul de sfeclă roşie este specific bucătăriei ruseşti. Alţii sunt de părere că, de fapt, ar proveni din Ucraina. Indiferent de origine, putem spune, cu certitudine, că este un preparat gustos, ideal de mâncat mai ales iarna, cu o lingură de smântână. Hai să facem astăzi un borș de sfeclă roșie ca la Suceava.
Dacă nu te-am convins însă să-l încerci, îţi mai spun şi că e de post. Aşadar, îl poţi mânca indiferent de perioada anului. Ţine şi de saț, e şi o sursă excelentă de vitamine. Tot de post este și ciorba făcută ca la mănăstire. Spor la gătit şi poftă bună!
Ingrediente:
- 1 ceapă galbenă
- 1 morcov
- 1 bucăţică de păstârnac / 1 bucăţică rădăcină pătrunjel
- 1 rădăcină de ţelină
- 1 buc. ardei gras roşu mai mic
- 2-3 sfecle roşii, fierte în prealabil
- 40-50 ml ulei
- puţin pătrunjel verde
- leuştean verde
- 1-2 linguri bulion
- 150 ml borş de putină
- 3-4 cartofi
- un pumn de fidea
- piper negru
- sare
Mod de preparare borș de sfeclă roșie ca la Suceava:
Curăţă şi spala bine toate legumele. Taie-le pe toate mărunt (cu excepţia sfeclei şi a cartofilor). Mai întâi încinge uleiul şi pune ceapă la călit. După câteva minute adauga morcovul, iar apoi restul legumelor. Incorporează acum şi verdeaţă (poate fi şi uscată). Adaugă bulionul şi apă cât să umple oala pe trei sferturi. Ca să nu întârzii procesul de gătit, ai grijă ca apa să fie caldă. Lasă să fiarbă în jur de 20-25 de minute.
Cât timp fierb legumele, taie în cuburi mici cartofii, iar sfecla dă-o pe răzătoare. Pune-le şi pe acestea în oală. După 2-3 clocote, incorporează borşul de puţină şi potriveşte de sare şi piper. Adaugă şi fideaua. Lasă să fiarbă un pic, apoi opreşte focul. Înainte de servire, presară pătrunjel şi leuştean, proaspăt tocate.
Acest borș te poate ajuta și la slăbit. De ce să ții dietă, când ai o variantă mai bună la îndemână?
Sfecla roşie – Beneficii pentru sănătate
Iată câteva motive pentru care e bine să consumăm sfecla roşie:
- scade riscul apariţiei cancerului. Datorită betacianinei, care îi şi da culoarea intensă, poate să scadă mult riscul de a dezvolta celule canceroase;
- reglează colesterolul. Implicit, este perfectă mai ales pentru persoanele cu predispoziţie la boli cardiovasculare sau care deja iau tratament pentru aşa ceva;
- detoxifiază ficatul. La fel ca şi pelinul, ajută ficatul să elimine toxinele acumulate din diverse cauze și tratează unele probleme ale stomacului;
- stimulează tranzitul intestinal. Dacă ai probleme digestive, sfecla roşie te poate scăpa de ele;
- reglează tensiunea arterială;
- are proprietăţi antiinflamatoare;
- sfecla roşie conţine: vitamina B9 (acid folic), vitamina C, mangan, potasiu, magneziu, fosfor, fier;
- îmbunătăţeşte performanţele artistice. Conform unui studiu, consumul zilnic de 500 ml de sfeclă roşie, băut timp de 6 zile, a îmbunătăţit rezistenţa fizică cu până la 15-25%;
- întârzie apariţia oboselii musculare;
- reduce disconfortul cauzat de osteoartrită;
- stimulează circulaţia sângelui către lobul frontal al creierului. E vorba de zona responsabilă pentru luarea deciziilor şi folosirea memoriei.
Inspiră-te și din materialul video de mai jos:
https://www.youtube.com/watch?v=E7Bz032Y-3Q
[ad_2]